Başarının Sırrı

"Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez." (Montaigne)

Başarmak, kendini gerçekleştirmektir aslında. İnsanın hayalleri, umutları ve geleceğe dair hedefleri vardır.  Bunlara ulaşmak için insanoğlu kendine bir yol çizer ve gittiği yolda şansıda rast gelirse o zaman başarı ona daha yakındır. Başarının sırrını yakalamanın verdiği haklı gururu yaşayabilir.

Başarının sırrı varsa ortaya çıkarmak gerekir. Paylaşmak ve insanlığın faydasına sunmak gerekir. Başarının kim bilir ne tür sırları vardır. Bu sırlar çözüldüğünde insanlar daha iyisini yapmak için kendilerinde güç bulacaklardır.

Başarılı mı, popüler mi?

Günümüzde hem başarılı olmak hem de popüler olmak durumundayız. Anlatılmayan, kullanılmayan bilgilerin bir anlamı olmadığı gibi popülaritesi olmaz. Günümüzde adı geçen bilim insanlarından bazılarının yakın geçmişte filmi çevrilmeseydi bugün çoğu kişinin ismini bile duymamış olacaktık. Nikola Tesla başarısız mıydı acaba? "Dünyanın en büyük sessiz mucidi"  Nikola Tesla, okul kitaplarında da fazla anlatılmadığı için belki de tarihin "en görmezden gelinen" mucitlerinin başında yer alıyor.  Onun öyküsü, pek çok başarıya imza atan, yalnız başına ölmek zorunda kalan, sade yaşamı mum ışığı gibi sönen bir bilim adamının trajedisiydi.

Başarının sırrı meraktan geçer.

Merakınızı çeken nedir? Neyi en çok merak ediyorsunuz?  İnsanların meraklarının onları başarıya götürüp götürmediği çok önemlidir. Başarıya odaklanmak ve üzerinde yılmadan çalışmak, kim bilir belki de başarının sırlarından biriside meraktır.

Başarının bir diğer sırrı da korkmadan denemek ve mantıklıca hareket etmekten geçer.

Risk alabilmek girişimcinin başarı için en büyük tutkusudur. Yaşantımızda değişik zamanlarda kafamızda değişik projeler geçiririz.  O projelere ulaşmamızı engelleyen çeşitli faktörler çıkar. Önemli olan o bahaneleri  “otur oturduğun yerde, eski köye yeni adet getirme”  başkalarında duyduğumuzda onların sözlerine inat çalışmak ve başarının sırrına ulaşmak ne kadar güzel olur.

Hayallerini gerçekleştirmek için bazen risk almak gerek. Bizi engelleyen seslere kulak vermemek içimizdeki ”acaba” ukdesi kaybetmekten çok daha acı vericidir. O yüzden bazen sağır olmak bile işe yarayabilir.

Bir grup kurbağa bir elektrik direğine tırmanma yarışı düzenliyorlardı.Seyircilerden bir başka kurbağa grubu start veriyor ve yarış başlar.Yarışla birlikte seyircilerin yüksek sesli yorumları da...!

''Bu güne kadar bu direğe tırmanan olmadı ki.''

''Bunu başarmak zor''

''Geçen sefer 5 kurbağa düşüp ölmüştü''

''Yaaaa... biride tam kafalama çakılmıştı hem''

''Evet, evet hatırlıyorum dört tanesi de elektriğe kapılmıştı zavallıların''

''Bak şimdi kayacak elleri''

''Şuna bak ayağı takıldı tele''

''Yok, bu iş olmaz ya bırakırlar ya ölürler bunlar''

''Çok yüksek düştüler mi pestil gibi''

''Omurgalılardanız ama bir düşerlerse omurga falan kalmaz''

Bir süre sonra yarışmacılar ya düşerek ya yaralanarak veya korkarak birer birer bırakırlar yarışı.

Fakat içlerinden bir tanesi elektrik direğinin en tepesine kadar ulaşır ve sağ salim geri döner.

Döndüğünde birde bakarlar ki bu başarılı kurbağa SAĞIRMIŞ...

Hata yapın, taklit edin!

Hata yapmaktan korkmayın.  Başarılı olma sürecinde ne kadar hata yapmışsanız o kadar öğrenmişsinizdir. Hata yapmayan hiçbir şey yapmayandır. Taklit etmek, modellemek, sistemleri öğrenmek gibi davranışlar yeni inovatif fikirler üretmek için bizlere iyi bir yol gösterebilir.

Hayal gücünüzü kullanın!

Hayalleriniz olsun, mesela rengi gökyüzü gibi masmavi... Umutlarınız bir bulutta yolculuğa çıksın. Keşfetsin öteleri, yeni dünyalara gitsin. Ulaşmak için adımlar atın ki hayalleriniz gerçekleşsin. Adapte olun hayata kendinizi yenileyin…

Siz de içinizdeki başarı için bol iyimserlik yeşertin, kendinize güvenin, başarı için  yol alın. Çevrendeki cılız seslere kulak asmayın. Gerçekten ama gerçekten faydasını çok göreceksiniz. Umudun, hayalin ve başarının alevi yaşantınızdan hiç sönmemesi dileğiyle…  

Yahya KARAKURT- Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları  /  Hayal Gücünün Tavanı Var mıdır? /  Bakışınız "Sevgi" Olsun

 Reklamlar

 

Okuma Nedir?

Kitap Okumanın Faydaları

Yavaş Okuma Nedenleri

Nedir Bu Hedefsizlik?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Okulda Başarı Taktikleri

Haydi İnovasyon Yapalım!

Kişisel Başarının Anahtarı

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

Sınav Kaygısı

Verimli Ders Çalışma İçin 10 Kural

Ders Çalışma Ortamı Nasıl olmalı?

Yanlış Çalışma Davranışları

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Not Tutmanın Faydaları

18 Adımda Test Çözme Becerisi

 İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt