Yapım Kuşağı Nedir? (Yapım Kuşağının Mantığı)

Yapım adında da anlaşılacağı üzere bilim ve teknolojinin etkisiyle var olanları inşa etme bir araya getirip üretmedir.

Üretmek için insanın yapması gereken aşamalar vardır. Yapım kuşağında günümüz şartlarında yapılabilecek çalışmalar ele alınmalıdır. Günümüzdeki teknolojiye yapılmayacak çalışmalara çözüm bulmuyoruz.

 

Yapım kuşağı etkinliğinin  özünün; bir sorun veya ihtiyaca çözüm bulmak olduğu unutulmamalıdır.Öğrenci gözlemlerine dayalı olarak tespit ettiği bir sorun veya ihtiyaca çözüm bulma kaygısı taşımalıdır. Çalışmada ortaya ürünün kendisi, maketi veya modeli çıkabileceği unutulmamalıdır.

 

Bu kuşaktaki yol haritamız tasarım sürecidir. Tasarım sürecine göre ele alacağımız konuyu geliştirip üretiyoruz. Gerçekleştireceği ortam yoksa başkasından da destek alabilir. Önemli olan fikrin öğrenciye ait olmasıdır. Tüm olumsuzluklara rağmen ürünü gerçekleştirme aşamasında sıkıntı yaşarsa süreçte değerlendirilebilir. Dersin temel hedefi öğrencinin ilgi ve yeteneğine göre tasarım yapması veya kullanılan bir nesneyi daha kullanışlı hale getirmesi için değişiklikler yapmasıdır.

 

Tasarım sürecine göre yapacağımız çalışma daha kolay yapılır. Ele aldığımız konuya göre daha sonra elimizden geliyorsa onu yapıyor yani gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirme safhasında çevremizden destek alabiliriz.

Günümüzdeki teknolojide uygulanan yöntem ve teknikler üretken insanlar (bilim adamları, mühendisler vb.) tarafından düşünülüp ortaya çıkarılmıştır. Süreçte düşünenler tasarlıyor işçilerde onu gerçekleştiriyor. Önemli olan düşünce, çözüm ve yapımın gerçekleşebiliyor, işe yarıyor olmasıdır.

 

Düşünen ve üreten toplumlar her zaman bir adım öndeler. Çünkü onlar çağın gereklerinin yerine getirip en üst refah seviyesindedir. Tüketen toplumlar ne yazık ki hep üretken toplumların teknolojilerini almak zorundalar.  Bir bağımlı gibi yaşar ve insanlığa faydası dokunmaz…

Yapım kuşağı sayesinde her birimiz birer mühendis birer mucit olabilirsiniz. Yeter ki isteyiniz. Düşmesini beklemeyin çalışın, üretin, farklı düşünün, sorunlara çözüm bullun uğraştıkça daha güzel işler yapmak için kendinizde güç bulacaksınız…

Reklamlar

 

Yapım Kuşağında Neler Yapılır... 
        *Tüm çalışmalar tasarım sürecine göre sıralanarak  yapılır.
        *Düşünce öğrenciye özgün olmalıdır. 
        *Merak, hayal ettiği ve geliştirmek istediğin ne varsa onu ele almalı 
        *Hayal, düşünce ve tasarım yapmak istediği konu günümüz şartlarında çalışabilmeli.
        *Çözüm önerileri günümüz teknolojisiyle nasıl yapılacağı endişesi taşımalıdır.
        *Etkinlik sürecinde yapılan tüm çalışmalar kayıt altına alınır. Yani tasarım günlüğü yazılır.. 
        *Bireysel çalışmalarda yazılanlar ürün dosyasına konur. 
        *Grup çalışmaları sergi kurallarına uygun düzenlenir. Ürünü kendisi yada maketi yapılır. Büyük boy bir fon kâğıdına tüm tasarım günlüğü, grup adı, grup  üyeleri, düşünülen   çözüm tasarısının resmi, grup çalışmasını değerlendirme formu vb. çalışmalar yapıştırılır. 
        *Çözüm önerilerinin çizilerek ifade edilmesinde teknik resim kaygısı taşınmaz. 
        *Çözüm önerilerini yazarak ve çizerek ifade ederler. 
        *Öz değerlendirme formu doldurulur. 
        *En sonda isteyen öğrenci etkinlik sürecini anlatır.

        *İsteyen öğrenciler Kurgu kuşağı etkinliğindeki çözüm önerisini Yapım kuşağında  gerçekleştirebilirler. Ancak çalışmasını Yapım kuşağına özgü yeniden planlanması gerekmektedir.

Tasarım Günlüğü hakkında bilgi ve örnekler...

       Yahya KARAKURT /  Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Paylaş

       Yazarın Diğer Yazıları

Yapım Kuşağı Nedir?

Yapım Kuşağı Proje Üretmek İçin Öneriler

Tasarım Süreci

Yapım Kuşağı Atölye Çalışma Yönergesi

Yapım Kuşağı İcatlar

Yapım Kuşağı Açıklamaları

Tasarım Süreci Formları

Pazarlanabilir Hale Getirme

Yapım Kuşağı Örnekleri

Yapım Kuşağı Çalışmaları

Yapım Kuşağı Alternatif Etkinlikler

İnovasyon

İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Tasarım  Yahya KARAKURT