Organizasyonel İnovasyon

Organizasyonel İnovasyon: İşletmeler sadece ürün ve hizmetlerini geliştirip farklılaştırarak inovasyon yapmazlar. Bir işletmenin rekabet avantajı yakalayıp bunu koruyabilmesi için çalışma ve iş yapış yöntemlerini geliştirmesi, farklılaştırması ve yenilemesi gerekir. Bu, geliştirme, farklılaştırma ve yenileme faaliyeti organizasyonel inovasyon olarak adlandırılır.

 

Örneğin bir firmanın Japonlar tarafından 1990’larda geliştirilen “sürekli iyileştirme” (kaizen) yöntemini kullanmaya başlaması bir organizasyonel inovasyondur. Bu yönteme göre, işçiler de dahil olmak üzere bir firmadaki tüm çalışanlar yaptıkları işle ilgili süreçleri iyileştirme konusunda söz sahibidir ve sürekli olarak bu iyileştirme fikirlerine kafa yorarlar. Önerilen iyileştirme fikirleri yöneticiler tarafından değerlendirilir ve uygun bulunanlar uygulamaya konulur. Bu yöntem sayesinde başta Japon firmaları olmak üzere, dünya genelinde sektöründe lider pek çok firma en düşük maliyet ve en yüksek kaliteyle üretim yapıp rakiplerinin önüne geçmeyi başarmıştır. Bunun bir sonucu olarak da sürekli büyüyüp istihdam yaratarak ülke ekonomilerine ve toplumlarına büyük faydalar sağlamaktadırlar.

Google’ın çalışanlarının daha rahat bir ortamda çalışabilmesi ve onların yaratıcılıklarını ortaya çıkarabilmesi için farklı bir çalışma ortamı sunmuştur. Bir firmanın çalışanları arasında bilgi paylaşımının daha kolay bir hale getirmek için yeni uygulamalar geliştirmesi gerekir. Firmaların iş yapma şekillerini olumlu yönde değiştirip iyileştirmektedir.

İnovasyon Nedir? /  Ürün İnovasyonu  /  Hizmet İnovasyonu   /   Pazarlama İnovasyonu / Organizasyonel İnovasyon / Sosyal İnovasyon


ProjelerNanoteknoloji / Teknoloji ve Tasarım Uygulamaları Keyfi Olamaz / Teknoloji ve Tasarım Dersinde Başarılı Olmak / Teknoloji ve Tasarım Dersime Dokunma! / “Gelişen Beyin” Eğitim Öğretimde Yenilikçilik Ödüllerinde…