Doğadan Tasarıma Nedir?

Doğada bulunan canlı sistemlerin incelenip taklit edilmesini, mühendislik yaklaşımları ile geliştirilerek özellikle nanoteknoloji, robot teknolojisi, yapay zeka, biyomedikal endüstri ve savunma sanayi gibi alanlarda kullanılacak malzeme, alet, mekanizma ve sistemlere uygulanmasını amaçlayan bir disiplindir. Doğada bulunan sistemlerin taklit edilerek özellikle nanoteknoloji, robot teknolojisi, yapay zeka, biyomedikal endüstri ve askeri donanım gibi alanlara uygulanmaktadır.
Biyotaklit, Latince bios (hayat) ve mimikos (taklit) kelimelerinden türetilmiştir. Yani biyotaklit insanların karşılaştıkları sorunları çözmek için doğayı örnek alarak; başka bir deyişle doğadan esinlenerek çeşitli buluşlar yapmasıdır.
Biyotaklit çalışmalarında 3 nokta önemlidir.
1- Canlıların yaşam şekilleri
2- İş yapış yöntemleri
3- Sorun çözme becerileri
 

Doğadan ilham alan tasarımlar daha verimli ve sürdürülebilir teknolojik çözümlere dönüşmektedir.
Sürdürülebilir çözümler için “doğadan ilham alan inovasyon” olarak da tanımlanan biyomimikrinin temeli, doğanın uzun yıllar içinde karşılaştığı sorunları çözerek dönüştüğüne dayanıyor. Doğadaki mühendisler daha güvenli yuvalar, daha verimli enerji tüketimi ve daha pratik ulaşım için çözümler geliştirdiğine göre, bize bu çözümleri inceleyip geliştireceğimiz ürün ve süreçlere adapte etmek kalıyor.
Doğadan tasarımın ilk örneği Rönesans sanatçısı Leonardo da Vinci’nin buluşlarında görülmüştür. Kuşların kanatlarını ve çırpınışlarını gözlemleyen Vinci, ilk uçan makineyi icat etmiştir. Onu daha sonra Wright kardeşlerin güvercin kanadından esinlenerek ilk motorlu uçağı uçurmaları izlemiştir. Doğadan Tasarıma Video

Biyotaklit Nedir? / Biyotaklit Örnekleri / Biyotaklit Örnekleri Teknoloji TasarımBiyotaklit Sunusu / Yapay Zeka / Mühendislik ve Tasarım İlişkisi