Biyotaklit Örnekleri

Biyotaklit: doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan yeni bilim dallarıdır.
Biyomimetik (biyotaklit), insanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek yaptıkları maddelerin, aletlerin, mekanizma ve sistemlerin tümünü ifade eden bir terimdir.
Balıkçıl Kuşları ve Hızlı Tren
Teknolojinin doğadaki yansımaları arasındaki en güzel örneklerden biri de balıkçıl kuşlarıdır. Balıkçıl kuşları uzun gagaları sayesinde gökyüzünden suya çok hızlı dalabilmektedir. Balıkçıl kuşunun uzun gagalarının hızı arttırdığını gören Eiji Nakatsu, hızlı trenleri tasarlamıştır.
  

 


Sonar Sistemi ve Yunus Balığı
Saniyede 200 bin titreşimli ses dalgaları yayabilen yunuslar bu özellikleri sayesinde rotalarındaki cisimlerin hızlarını, büyüklüklerini, şeklini bilebilirler. Sonar sistemi de aynı prensibe dayanarak icat edilmiştir.


 

Yarasa ve Radar
Radarların çalışma prensibi, yarasaların yaydığı titreşimler ile hareket tarzlarını belirlemesinden ilham alarak tasarlanmıştır.


Yusufçuk ve Helikopter
Yusufçuğun uçuş stili ve dengesi helikopter üreticilere ilham kaynağı olmuştur. Her ne kadar yusufçuğu helikopter böceği olarak adlandırsak da, yusufçuk helikopter üretilmeden önce doğa da vardı.


Nautilus ve Denizaltı
Nautilis bir deniz canlısıdır. Bedeninde bulunan içi boş odacıkları su ile doldurarak denize dalarken, denizden yüzeye çıkarken de, ürettiği özel bir gazı dalış hücrelerine pompalayarak suyun boşalmasını sağlayarak yüzeye çıkar. Nautilisin kullandığı bu sitemin aynısı denizaltı üretiminde kullanılmaktadır.


Böcekler ve Robotlar
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde sinek, karınca büyüklüğünde ve örümcekler gibi duvarlarda gezebilen robotlar üretilmektedir. Böceklerin sistemi örnek alınarak üretilen bu robotlara, gelişmiş ülkeler tarafından çok büyük destek verilmektedir.


Ot ve Velcro (Cırtlı) Bandı
İsvçreli mühendis Georges de Mestral, dulavrat otunun kıyafetlerine takılmasından esinlenerek, bu sistemi giyim endüstrisinde kullanmaya karar vererek, kenetleme sistemini oluşturmuştur.


Aerospace Uçağı ve Kedi Balığı
Sesten hızlı uçabilen Mc Donald Douglas’ın ‘Orient Express’ modeli, kedi balığının hidrodinamiğe elverişli şeklini esas alarak uçarken karşılaştığı hava direncini en az seviyeye çekmeyi başarmıştır.


Lotus Bitkisi ve Dış Cephe Kaplama Malzemesi
Bonn Üniversitesi’nden Dr. Wilhelm Barthlott, mikroskop altında yaptığı incelemelerde, en az temizlik gerektiren yaprakların en pürüzlü yüzeylere sahip olduğunu fark etmiştir. Dr. Barthlott, bunların en temizi olan Lotus bitkisi üzerinde, bir çivi yatağı gibi minik noktalar olduğunu buldu. Bir toz ya da kir zerresi yaprak üzerine düştüğünde, belli belirsiz biçimde bu noktalar üzerinde iki yana sallanır. Bir damla su, bu minik noktalar üzerinde yuvarlanınca zayıf şekilde tutunmuş olan kiri alıp götürür. Bitki, kendi kendini temizleyen bir yaprağa sahiptir. Bitkinin bu özelliği araştırmacılara ilham kaynağı olmuş ve LOTUSAN adında, 5 yıl kendisini temiz tutacağı garantisi verilen dış cephe malzemesi üretilmiştir.

Tavşan Ayağı ve Kar Ayakkabısı
Karda daha rahat yürüyebilmemizi sağlayan kar ayakkabılarının tasarımında tavşan ayaklarından esinlenilmiştir. Tavşanların arka ayaklarının geniş, uzun ve yayvan olması kardaki hareket kabiliyetlerini arttırıyor, aynı sistemin kullanıldığı kar ayakkabılarıyla da insanlar karda daha rahat hareket edebiliyor.

Sinek ve Fermuar
Fermuarı nerdeyse 100 yıldır kullanıyoruz. Ama bu dahice yapının, Sineğin ağzından esinlenilerek yapıldığın herhalde çok azımız biliyordur.


Biyotaklit sunusu için tıklayınız.... / Biyotaklit Örnekleri Video / Biyotaklit Projeleri / Biyotaklit Örnekleri Teknoloji Tasarım

Biyotaklit Örnekleri / Akıllı Ürünler Yapay Zeka / Yenilebilir Enerji / Enerjinin Dönüşümü / Yapay Zeka / Sensör Teknolojileri