Düşünceler Aynı, Eylemler Farklı

Şöyle bir nette gezinirken milli eğitimde okutulan kitaplar, ölçme-değerlendirme ve  kazanımları inceleme fırsatım oldu.

İncelerken bazı  tezatlıklar gözüme çarptı. Ne yazık ki bu kazanımları veren derslerden biri kaldırılıyor. Acaba kaldırılan dersle birlikte kim bilir kaç öğrencinin hayalleri yok edilecektir? Diğer taraftan farklı hedefler çiziliyor. İçimden gelen sesi dinleyerek paylaşma gereği duydum. Geleceğin öğrenci profili hayali çizilirken genelde; yaratıcı, yeniliğe açık,  sorunları çözen, üretken olma ve kendini geliştirme gibi bir çok kriter sayılıyor.

Bunları yanında  bir de son zamanlarda Türkiye’de teknolojik gelişmelerle ilgili çalışmalarda başını almış gitmektedir. Bunlar  İnovasyon Türkiye Fuarı, İnovasyon Haftası, Şimdi Düşünme Zamanı,  Bu Benim Eserim ve Tv’deki mucit yarışmaları gibi faaliyetler giderek artmaktadır.

Bu etkinliklerde güzel!  Ülkemizin geleceği için bu tür etkinliklere devam etmeli, hatta artırılmalıdır. Bir de eğitim sistemi içine entegre edildi mi? O zaman daha da güzel olur.

Üstelik devlet büyüklerinin söylemlerinde de bu tür programlar övülüyor. Toplumumuzun olmazsa olmazlarından olması gerektiği vurgulanıyor. Hatta o konuda çalışmaların daha da hızlandırılması gerektiğine değiniliyor.

Bütün bu olumlu tabloları gördükçe heyecanlanıyor. Geleceğimiz olan gençlerimizi iyi şekilde eğitileceğine inancım güçleniyor.

Peki bütün bunları niye sayıyorum?

Damdan düşer gibi gelmedi. Çağın gereği bu tür etkinlikler olmak zorundaydı. İyi ki de gerçekleşiyor.  Zira bu tür etkinlikleri yineleyen toplumlar aldı başını gidiyor. Ekonomileri, refah seviyeleri, kişi başına düşen gelirleri kat kat arttı. İnsanlığa hizmette bulundular. Gün geçmiyor ki  yeni icatları haberlerde duymayalım. Ülkemizdeki başarıları da duydukça gururlanıyor. Ve mutlu bir toplum hayal ediyorum.

Bu kadar güzel bir tablodan sonra benim için önemli ama başkaları için önemsiz olan bir konuya değineceğim.  2006 yılında Meb’in programına giren Teknoloji ve Tasarım dersiyle yukarıdaki saydıklarım bire bir örtüşüyor. Yeni çıkan kavramlar bu dersle öğrencilere aktarıldı. Günümüz insanında bulunması gereken en temel bilgilerden biride üreten ve bilgi teknolojilerini kullanan kişiliklerin çoğalmasıdır. Bunun yanında soran, eleştiren, uygulayan, kavrayan bir nesil yetiştirmektir.  Teknoloji ve Tasarım dersi de eğitimde ezbere karşı, düşünen, kurgulayan ve hayata uygulayan nesiller yetiştirmektedir.

Yapılan hata ne?

Önümüzdeki yıl 6. Sınıflarda hiçbir gerekçesi olmadan  Teknoloji ve Tasarım dersi kaldırılıyor. İşin mantığını daha kavrayamadım. Bu kadar özel bir ders niye kaldırılır. Bunun yerine ne gelecek? Merak konusu oldu.  Varılmak istenen nedir acaba?

Konuyu yetkililere havale ediyor. Umarım yapılan hatadan dönülür, tekrardan dersi müfredata alırlar.

Sonuçta tüm doğrular aynı kapıdan geçer.  Anladığım kadarıyla düşünceler aynı ama farklı olan eylemin yanlış kapıdan geçiyor olmasıdır. Saygılarımla...

Paylaş

       Yahya KARAKURT

       Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

       Yazarın Diğer Yazıları

Gelişen Beyin Eğitim Öğretimde Yenilikçilik Ödüllerinde…

Teknoloji ve Tasarım Dersime Dokunma!

Teknoloji ve Tasarım Dersinde E Okulda Not Vermek

Tasarlamak

Tasarım Günlüğü Yazmanın Önemi

Teknoloji ve Tasarım Dersinde Başarılı Olmak

         www.gelisenbeyin.net / Gelişimin adresi...  

 

 

                     Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Design, By Karakurt