gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > İcatlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Türk Bilim adamları odunun suyunu çıkardı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Türk Bilim adamları odunun suyunu çıkardı
    Gönderim Zamanı: 03-Kasım-2013 Saat 14:29
Taşı sıksa suyunu çıkarmak' deyimi oduna uyarlandı. Bilim adamları odun suyundan yanmaz ve su geçirmez yalıtım malzemesi üretmeyi başardılar.

Bilim adamları bio kütleden bor katkılı poliüretan köpük üretti
Yeni ürün yanmazlık özelliğiyle ambalaj ve bina yalıtımında kullanılacak
Odun suyundan yanmaz ve su geçirmez yalıtım malzemesi üretmeyi başardılar

Taş yerine odundan su çıkartan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bilim adamları, 5 yıl süren araştırmanın ardından odunu yakmadan eritmeyi başardı. Dünyanın en büyük bor rezervine sahip Türkiye, mevcut kaynakları kullanmaya yönelik önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda sıvılaştırılmış bio kütleden bor katkılı poliüretan köpük üretildi. Yeni ürün yanmazlık özelliğiyle ambalaj ve bina yalıtımında kullanılan brom ve fosfat katkılı poliüretan köpüğe alternatif olacak.

Odun kütlesini kimyasal asitlerle karıştırarak atmosfer basıncı altında, mikro dalga fırında 150 derecelik ısı ile sıvılaştıran araştırma ekibi, Türkiye'de ilk kez odun suyundan yanmaz ve su geçirmez yalıtım malzemesi üretmeyi başardı. Ekip, yalıtım malzemesinin yanı sıra sıvılaşan odun suyuna farklı katkı maddeleri katarak bakalit, tutkal, karbon lif ve karbon elyaf üretmeyi hedefliyor.

YENİ ÜRÜN EKONOMİK VE ÇEVRE DOSTU OLMASIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hakkı Alma, deneyler sonucu elde edilen ürünün, organik atıklardan elde edilmesi dolayısıyla ozon tabakasına zararsız, çevre dostu olduğunu söyledi.

Ham madde olarak zirai ve ormansal atıkların kullanıldığını belirten Alma, "Yeni malzeme, organik atık olan odun talaşı, buğday sapı, mısır sapı gibi zirai ve ormansal atıkların suyu çıkartılarak ve bor maddesi kullanılarak üretiliyor. Ürünümüzün ham maddesi atıklardan oluştuğu için, maliyeti petrol piyasasına bağlı olan gliserin ve poliüretan gibi maddelere oranla yüzde 20 daha aşağı çekmesini umuyoruz. Japonya bu ürünü 15 yıl önce üretti ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye bunu ihraç ediyor." diye konuştu.

BİNALARDA YANMAZLIK ŞARTI ARANIYOR

Poliüretan köpüğün yoğun olarak inşaat sektöründe, konutlarda, fabrikalarda kullanılan önemli bir malzeme olduğuna işaret eden Alma, kullanım alanı itibariyle bu tür malzemelerin yanmazlık özelliğinin olması gerektiğini ifade etti.

Yeni çıkan yasayla bina izolasyonunda kullanılan yalıtım malzemelerinde yanmazlık özelliği şartı arandığını hatırlatan Alma, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde çok yaygın olan bor kaynakları mevcut. Bor maddesini köpükte nerede kullanabiliriz diyerek Ulusal Bor Araştırmaları Enstitüsü (BOREN) ile üniversitemiz arasında yapılan protokol çerçevesinde çalışma başlattık. Şu an borlu maddelerden yanmaz özelliklerin birçoğunu elde etmiş durumdayız. Özellikle borik asit kullandığımız zaman yüzde 15 oranında malzeme kömürleşip yanmıyor. Üründe borik asit, çinko borat gibi katkı maddelerini kullanarak yanmazlık özelliği olan ürünlere dönüştürdük. Bir malzemenin en kötü kullanım şekli onu yakarak yok etmektir. Biz malzemeyi yakarak yok etmek yerine, katma değeri yüksek ürünler haline getirmeyi hedefliyoruz."

(CİHAN)

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz