gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > İcatlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kablo tarih oluyor

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Kablo tarih oluyor
    Gönderim Zamanı: 14-Ocak-2007 Saat 00:42
Bilim insanları, kablosuz enerji aktarımı teknolojileriyle gelecekte birçok elektronik cihazın ‘elektriksel titreşim’ yoluyla çalışacağını öngörüyor.

Elektronik cihazların arkasında karışıklık çıkaran ve birbirlerine dolanan kablolar artık tarihe karışıyor. Bilim insanları, enerjiyi elektronik cihazlara kablosuz olarak aktarabilecek sistemler üzerinde çalışıyor. Kablosuz enerji aktarımı aslında yeni bir fikir değil; bilim insanları kablosuz enerji aktarımının temel fizik kuralları dahilinde mümkün olduğunu, hatta bunun metrelerce uzaktan gerçekleştirilebileceğini vurguluyor.

Kablosuz enerji aktarımı titreşime benzetiliyor. İki obje arasındaki bu paralellik eğilimi, enerji aktarımına da feyz veriyor. Örneğin, bir gitarda tellere vurulduğunda, bu gitardaki titreşim hemen yanı başındaki bir başka gitara da yansıyor ve ikinci gitar görünmese de titriyor. MIT uzmanları akustik titreşimi temel alarak elektromanyetik titreşimle (radyo dalgaları, kızılötesi ve X-ışını gibi) enerji aktarımı yapmayı hedefliyor.

TİTREŞİM ENERJİYİ AKTARIYOR
Elektrik motorlar ve güç dönüştürücüler enerjiyi elektromanyetik yolla iletebiliyor. İngiliz bilim insanı Michael Faraday, manyetik alandaki değişimin elektrik akımını ilettiğini keşfetmişti. İletken bir boru veya tel üzerinden akım geçirildiğinde, yakında yine bir tel bulunuyorsa bu akım manyetik olarak aktarılabiliyordu. İki hattın birbirlerine değmeden, oldukça yakın mesafede durmaları halinde aktarım gerçekleşiyordu.

Aradan geçen yıllarda içinde bilim insanları elektromanyetik radyasyonu ve radyo dalgalarını keşfetti. Radyo dalgaları ve mikrodalga enerji transferinde taşıyıcı olarak kullanılıyor, enerji daha sonra antenler yardımıyla antena çekiliyor. Ancak bu yöntemde mikrodalga her yöne yayıldığı için, enerjinin önemli bir kısmı kaybediliyordu.

’LOKALİZE’ ELEKTROMANYETİZMA
ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology uzmanı Marin Soljacic, radyasyonsuz elektromanyetik alan yaratarak aktramı verimini artırmayı planlıyor.

Radyasyonsuz elektromanyetik alan, belli bir alanda sınırlandırılabilen bir elektromanyetik alan hali. Lokalize olması demek, kaynak veya cihazdan uzaklaştıkça elektromanyetik alanın sönmesi anlamına geliyor. İşte bu sınırlandırılmış enerji alanlarındaki enerji birikimi bu iş için tasarlanan cihazlarla çekilebiliyor. Bilim insanları, enerji aktarımında basit bir bakır anteni dahi enerji titreşimini algılayabileceğini ve aktarımı gerçekleştireceğini belirtiyor.

KÜÇÜK CİHAZLAR İÇİN MÜMKÜN
Soljacic, bu yöntemin dizüstü bilgisayarları birkaç metrelik bir alanda kablosuz şarj edilebileceğini, hatta ofis ortamında ortak kullanım sağlanabileceğini vurguluyor. Soljacic, özellikle MP3-çalar, cep telefonu ve el radyosu gibi küçük cihazların kablosuz şarj edilmesinin gelecekte mümkün olabileceğini belirtiyor.

MIT ekibi kablosuz enerji aktarımını akıl eden ilk uzman kadrosu değil. Efsanevi fizikçi Nikola Tesla da 19’uncu yüzyılda uzun mesafeli kablosuz enerji transferi üzerine kafa yormuş, ancak maddi yetersizlikten dolayı deneyini tamamlayamamıştı.

Soljacic, araştırmasını San Francisco’da yapılan American Institute of Physics Industrial Physics Forum’da anlattı.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
ömer faruk Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23-Mayıs-2007
Konum: Adana
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1
  Alıntı ömer faruk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-Mayıs-2007 Saat 19:32
doğru        telefonu şarja takıyorum oyun oynayacam uzaklaşamıyorum
Yukarı Dön
hasan57 Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 15-Şubat-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 23
  Alıntı hasan57 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23-Mayıs-2007 Saat 21:21
daha neler görcez bakam
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz