gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > İnovasyon, Patent
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İnovasyon neden önemli?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İnovasyon neden önemli?
    Gönderim Zamanı: 01-Aralık-2013 Saat 23:04
İnovasyon neden önemli?

İnovasyon, dolayısıyla Ar-Ge’nin ne denli önemli olduğunu anlamak için Havelsan’ın Hava Kuvvetleri ile ilgili bir yazılımı geliştirip Pakistan’a 9 milyon dolara sattığını hatırlamak yeterli.

Nitekim bu gelişme, Ar-Ge ile bir sektörün nasıl mücevher endüstrisinden daha değerli olabileceğini ortaya koyuyor. Ancak Türkiye’de hâlâ Ar-Ge yatırımları şirketlerin cirosunun yüzde 1’i seviyesinde. Bu oran Güney Kore ve Finlandiya’da yüzde 4’e yakın. Avrupa Birliği’nde yüzde 2’nin üzerinde. 2020’de bu oranı yüzde 3’e çıkarmayı planlayan Avrupa’da Almanya’nın 1 kilogram ticari mal ihracat fiyatı 4,1 dolar, Japonya’da 3,5 dolar, Kore’de 3 dolar. Türkiye’de ise 1,5 dolar seviyesinde. Resme sektörel bazda bakıldığında Türkiye’deki Ar-Ge’sizliğin maliyeti daha iyi anlaşılıyor. Nitekim Türkiye’nin kilosunu 6,5 dolardan ihraç ettiği makineyi Almanya 70 dolardan ihraç ediyor. İş dünyası, bunun yüksek katma değerli üretim ve inovasyonun getirisi olduğunda hemfikir. Ancak katma değerli ürünlerin Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 3. İş dünyası bu oranı geliştirmeden 2023 hedeflerine varılamayacağına vurgu yapıyor. Geçen yıl toplamında Ar-Ge için 6 milyar dolar harcama yapan Türk şirketlerine atıfta bulunan Ekonomi Bakanı Çağlayan ise, “2023’te 500 milyar dolar ihracat için Ar-Ge’ye en az 60 milyar dolar harcamamız şart.” diyor. İş dünyası temsilcileri ise Amerika’daki bu mantık sayesinde Apple’ın marka değerinin 89 milyar dolara ulaştığına dikkat çekiyor.

Samsung’un marka değeri de yapılan Ar-Ge çalışmalarının etkisi ile 50 milyar doları buldu. Coca Cola’nın değeri de 60 milyar dolar. Türkiye’de ise 100 büyük firmanın marka değeri ancak 31 milyar dolara yaklaşabiliyor. Kaynak: Zaman Gazetesi

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz