gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > İnovasyon, Patent
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İnovasyon ve Patent Kulübü

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İnovasyon ve Patent Kulübü
    Gönderim Zamanı: 18-Eylül-2012 Saat 19:06
İnovasyon ve Patent Kulübü

12 yıllık zorunlu eğitim modelinde

Sosyal Etkinlikler ve Ders Dışı Eğitim Çalışmaları Kapsamında
“İnovasyon ve Patent Kulübü” ile “şimdi düşünme zamanı” projesi
“30/03/2012 tarihli ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte Milli Eğitim Sistemimiz bir yapılanmaya gitmiştir. Milli Eğitim Bakanlığının 2012-20 sayılı “12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar” genelgesi ile ise bu kanunun nasıl uygulanacağı açıklanmıştır.

“MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM VE ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI SOSYAL ETKİNLİKLER YÖNETMELİĞİ” nin 1. Maddesinde;

“Madde 1 — (Değişik:2.3.2008/26804 RG) Bu Yönetmeliğin amacı; resmî, özel ilköğretim ve ortaöğretim okul, kurumlarında ders programlarının yanında öğrencide güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya ve beceriler kazandırmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ile toplum hizmeti çalışmalarının usul ve esasları düzenlemektir.” denmektedir.
Yine aynı yönetmeliğin 2. Maddesinde;

“Madde 2 — (Değişik:2.3.2008/26804 RG) Bu Yönetmelik; resmî, özel ilköğretim ve ortaöğretim okul, kurumlarında; bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda yapılacak etkinlikler ile törenler ve diğer çalışmaların düzenlenip yürütülmesiyle ilgili esasları kapsar.” denmektedir.

Nedir ki; İlkokul, Ortaokul ve Liselerde okuyan öğrencilerin sosyal etkinliklerini düzenleyen bu yönetmeliğin ekinde yer alan “EK-1 Öğrenci Kulüpleri Çizelgesi”nde belli başlı öğrenci kulüpleri örnekleri verilmiş, dileyen okulların bunların dışında da öğrenci kulüpleri kurabileceği belirtilmesine karşın bu çizelgede yer almayan öğrenci kulüplerinin açılması noktasında okullarda sorunlar yaşanmaktadır.
Bir amacı da öğrencilere bilimsel beceriler kazandırmak olan bu yönetmelikte, “İnovasyon ve Patent Kulübü” çizelgede yer almadığından ülkemizin çeşitli bölgelerinde bu kulübün kurulması insiyatif kullanılarak engellenmektedir.

“İnovasyon ve Patent” kavramları, dünyada ilk kez ortaokul seviyesinde bir ders müfredatında yer almış ve 2006 yılından bu yana “Teknoloji ve Tasarım” dersinde “Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri” tarafından öğrencilere fark ettirilerek yapılandırılmıştır.
AB Avrupa’da 2009 ve 2011 yıllarını “İnovasyon” yılı olarak ilan etmiş, Sayın Başbakanımızın “İnovasyon” kavramına verdiği önem ve gösterdiği ilgi herkes tarafından görülmüştür. Vizyon 2023 ve 2003-2023 Strateji Belgesinde ise ülkemizin “inovasyon”a verdiği önem Türkiye’nin geleceğinin planlanmasında etkin bir rol almaktadır.
Yine Sayın Başbakanımız, 4 Mart 2010 tarihinde dönemin TTKB Başkanı Merdan TUFAN beyfendiye “Teknoloji ve Tasarım Dersi Programı” ve “Patent” kavramının eğitimde yer almasından dolayı TPE’nin verdiği ödülü kendi eliyle vermiştir.
Tüm bunlara rağmen “MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM VE ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI SOSYAL ETKİNLİKLER YÖNETMELİĞİ” EK-1 Öğrenci Kulüpleri Çizelgesinde “İnovasyon ve Patent Kulübü” net ve açık bir şekilde yer almamış ve bu noktada okullarda sorunlar yaşanmaya devam etmiştir.
Aynı yönetmeliğin 5. Maddesi “f” bendinde sosyal etkinliklerin amacı için öğrencilere;

“f) Girişimci olabilme ve bunu başarı ile sürdürebilme, yeni durum ve ortamlara uyabilme,” gibi tutum ve davranışlar kazandırılmaya çalışılır,
Denmesine rağmen halen bu yönetmeliğin önerdiği öğrenci kulüp çizelgesinde “İnovasyon ve Patent Kulübü” yer almamaktadır.
İnovasyon’nun ülkemizin geleceği ve vizyonu göz önüne alındığında, Patent kavramının önemi ile birlikte 12 Yıllık Zorunlu Eğitimde hala göz ardı edilmesi mümkün değildir.

Tüm bunlar ışığında bir an önce yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan önce ilgili yönetmelik ve eklerinin güncellenerek tüm okullarda “İnovasyon ve Patent Kulübü” kurulabilmesi için gerekli resmi iş ve işlemlerin acilen yapılması gerekmektedir. Çocuklarımızda inovasyon ve patent kültürünün oluşturulması ve desteklenmesi, 2023 Türkiye’sinin en önemli stratejik hedeflerine ulaşmada ki en önemli basamaklardan olacaktır.
“İnovasyon ve Patent Kulübü” kurulmasının önünün açılması ile birlikte, bu alanda 2006 yılından beri eğitim alan ve eğitim veren “Teknoloji ve Tasarım Dersi Branş Öğretmenleri”nin de “Ders Dışı Eğitim Çalışmaları” yapabilmeleri sağlanarak inovasyon ve patent kültürü oluşturulması desteklenmelidir.
              19.08.2010 tarihli 53578 sayılı “Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar” konulu genelgesinde, “İzcilik, Beden Eğitimi ve Spor Çalışmaları, Halk Oyunları, Güzel Sanatlar, Bilim Olimpiyatları ve Proje Çalışmaları” olarak belirtilen beş etkinlik alanından “Bilim Olimpiyatları ve Proje Çalışmaları” kapsamında “Proje Çalışmaları”nın olmazsa olmazı “İnovasyon ve Patent” kavramlarıdır. Proje hazırlayan/hazırlamak isteyen öğrencilerin “inovasyon” çalışmaları yapmaları ve “Patent” kavramı ile fikirlerini nasıl yasal koruma altına alacaklarını bilmeleri önemlidir.

             “Proje çalışmaları” etkinlik alanında “Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar” konulu genelgede “Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri”nin ders dışı eğitim çalışması yapabilmesi ve bu çalışmalarında inovasyon etkinliklerini kullanarak proje çalışması yaptırabilmelerinin, öğrencilere patent konusunda destek olabilmelerinin önü derhal açılmalıdır.
             Yine “Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar” konulu genelgede TÜBİTAK koordinesinde düzenlenen “Bu Benim Eserim” yarışması için yapılan çalışmalar “Proje Çalışmaları” kapsamında ele alınır ve atıfta bulunulurken, TPE ve dolayısı ile Sanayi Bakanlığı koordinesinde düzenlenen “Şimdi Düşünme Zamanı” projesine herhangi bir atıf bu kapsamda bulunmamaktadır. Ulusal düzeyde gerçekleştirilen ve önümüzde ki yıllarda uluslar arası düzeyde düzenlenmesi planlanan “Şimdi Düşünme Zamanı” projesi kapsamında yapılan çalışmalar içinde, “Ders Dışı Eğitim Çalışmaları” kapsamında “Proje Çalışmaları” etkinlik alanında yer açılmalı, yer verilmelidir.

             Özetlemek gerekirse bir an önce;
12 Yıllık Zorunlu Eğitim programını uygulayacak tüm okullarda ve seviyelerinde “İnovasyon ve Patent Kulübü” kurulmalıdır.
“İnovasyon ve Patent” kavramlarının yapılandırmacılığını 2006 yılından bu yana yapan “Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri”, Ders Dışı Eğitim Çalışmaları kapsamında “Proje Çalışmaları” etkinlik alanında bu kavramlara yer vererek çalışma yapabilmelidir.
TPE’nin desteklediği “Şimdi Düşünme Zamanı Ulusal Sergisi” “Bilim Olimpiyatları ve Proje Çalışmaları” etkinlik alanı kapsamına alınmalıdır. Bu çalışmayı da bu alanda en deneyimli öğretmenler olan “Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri” yürütmelidir.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz