gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Projeleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Teknoloji ve Tasarım Projeleri

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Teknoloji ve Tasarım Projeleri
    Gönderim Zamanı: 29-Haziran-2012 Saat 10:11
Teknoloji ve Tasarım Projeleri

Arkadaşlar yazı biraz uzun oldu ama içimdeki her şeyi anlatmak istedim birini atlasam sanki yarım kalacak ve yerine ulaşmayacak gibi hissettim eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız ve beğendiyseniz bu yazıyı tüm kurumlara gazetecilere , tvlere, millet vekillerine , talim ve terbiye kuruluna , bakanlığa başbakanlığa ve cumhur başkanlığına gönderelim binlerce mail sonunda sesimize kayıtsız kalamayacaklarını ümit ediyorum.
Herkes bu kurumlardan bulabildiğince mail adresi gönderirse buraya herkes o adreslere gönderebilir şimdi mücadele zamanı öğrencilerimizin dersimiz sayesinde başardıklarını bizde o cevherlerin öğretmenleri olarak başarabiliriz!!!

Bir Teknoloji ve Tasarım öğretmeninin yaşanmış anılarından tüm Teknoloji ve Tasarım öğretmenleri adına…
Uzunca bir yazı oldu affınıza sığınarak sonuna kadar okumanızı ve ülkemiz adına bu konuda bir şeyler yapmanızı ve sesimizi duymanızı temenni ediyorum.
Yıl 2006-2007 eğitim ve öğretim dönemi üniversite son sınıf öğrencisiyim. Okulumu bitirme ve öğretmen olarak atanabilme ,beni bin bir zorlukla okutan aileme bundan sonra destek olabilme kaygısı içindeyim. İlde bulunan bir kpss kursuna kayıt oldum. Bir yandan üniversite derslerine gidiyorum bir yandan bir okulda stajımı yapıyorum bir yandan da kpss kursuna gidiyorum.
İş eğitimi öğretmeni olacağımı düşünerek geçirdğim 3 yıl sonunda aynı bölümde okuyan arkadaşlar ile ani olarak öğrendiğimiz şey dersin değiştiği ve artık teknoloji ve tasarım dersi olduğu idi. Nasıl bir ders olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Üniversiteler bile buna hazırlıklı değildi kimsenin bir bilgisi yok aldığımız eğitim iş eğitimi üzerine idi ve son sonede bu ani olaya hazırlıksız yakanıldığı için aynı şekilde eğitim devam etti. Bir yandan da kpss kursu devam ediyordu. Bu keşmekeş içinde yıl sonu gelip çatmış ve kpss sınavı kapımıza dayanmıştı . Nasıl olur ne olacak derken sınav sonuçları açıklandı tercihlerimizi yaptık bir çoğumuz ülkenin farklı yerlerinde ki okullara atandık.
Erzurum ili Horasan ilçesi… İnkılap İlköğretim Okulu…
Okulun ilk günü sabah erkenden kalkıp okula vardım. Heycanlıyım … Etrafıma bakıyorum inceliyorum nereye geldiğimi neyin içinde olduğumu anlamlandırmak istiyorum ! Çevremdeki yüzlerce gözde beni inceliyor okula yeni bir öğretmen gelmiş okulun artık bir Teknoloji ve Tasarım öğretmeni var !
İlk derse giriyorum çocuklar soruyorlar net cevaplar veremiyorum çünkü bilmiyorum tenefüs zili imdadıma yetişiyor.
Tenefüste öğretmenler odasında alıyorum soluğu yanıma resim öğretmeni geliyor başlıyoruz sohbete geçen yıl teknoloji ve tasarım derslerine okulda o girmiş iyi niyetli ve hakkıyla görevini yapmaya çalışan biri ilk yılı olmasına rağmen dersin özünü anlamaya ve uygulamaya çalışmış yardımcı olacağını söylüyor. Okul çıkışı öğretmen evine gittik beraber dersle ilgili sohbet ettik dersten genel hatlarıyla bahsetti . Geçen yıl kullandığı klavuz kitabı verdi incelemem için.
1 yıl boyunca her gün klavuz ktabı inceledim bazı yerleri defalarca okudum. Bu işe gönül vermiş Teknoloji ve Tasarım öğretmenlerinin net üzerinden kurduğu bir çok siteye üye oldum yapılanları inceledim . Öğrencilik hayatımın en dolu yılı öğretmelikte ki ilk yılım olmuştu .1 yıl boyunca 4 yıl üniversitede almam gereken eğitimden fazlasını aldım. Artık teknoloji ve tasarım öğretmeniydim.
Dörder şubemiz vardı hepsi birbirinden değerli öğrenciler … Ama içlerinden biri vardı ki belki de ileride çok iyi yerlere gelecek bu öğrencinin hayatını değiştirmişti Teknoloji ve Tasarım dersi.
Öylesini açtı öylesine istiyordu ki … Düzen kuşağının 4. Haftasında düzen kuşağında ki çalışmasının yanında aslı yapım kuşağı ve ikinci döneme ait bir projeyle geldi yanıma.
Ufak kardeşi olan ve sürekli geçeleri ağlıyarak tüm ailesini uyanmak zorunda kalan ve uyku sıkıntısı yaşayan bir öğrenciydi. Sağdan soldan bulduğu limon kasası tahtaları ve çeşitli tahta parçaları ile atari kollarının içinden çıkan titreşimli motorla bir proje yapmıştı TİTREŞİMLİ BEŞİK dedi adına…
Proje çok hoşuma gitti fakat eski tahtalar ile yapıldığı için görüntüsü hiç hoş değildi belki de onun için ilk yol ayrımı o andı. Ağzımdan çıkacak her kelime geleceğin bir fidanının kaderini belirleyecekti .Bu öğrenciye projenin görüntüsünden dolayı söyleyeceğim tek kelime “olmamış” ilk dönem notlarının teknoloji ve tasarım dersi hariç nerdeyse tamamı 1-2 ve birkaç 3 ten oluşan öğrencinin geleceğinin yok olmasına sebep olacaktı.
İlk yılım görevimin henüz başındayım ve tecrübesizim!
Ona projeyi çok beğendiğimi ve malzemeleri nasıl temin ettiğini sordum. Hevesle anlattı .Projeyi daha da geliştirebileceğimizi ve görüntüsünü daha iyi hale getirebileceğimizi bunu yapıp yapmak istemediğini sordum . Bunu yaparsa projesini bilim teknik dergisinin sitesine ve tpe nin sitesine göndereceğimi söyledim. ALTINCI sınıfta olan öğrencimin gözleri parlıyordu.Yapabilirim öğretmenim dedi ve gitti.
Sadece 1 gün sonra elinde bir poşetle geldi yanıma içinden dün yanıma getirdiği projesinin yeni halini getirmişti. O gün okul çıkışı doğru sanayiye gitmiş oradan güzel sunta tahtalar almış ve o gece projeyi yapmış.
Dediğim gibide yaptım Bilim Teknik dergisinin ve Tpe nin Teknoloji ve Tasarım için açtığı sitelere projeleri yapım kuşağında diğer öğrencilerimin yaptığı projelerle birlikte gönderdim. Projeler bilim teknik dergisinin ve Tpe nin sitesinde yayınlanmıştı .
Bazı projeler i youtube yükledim. Binlerce kez tıklandı . Artık İbrahim yalnız değildi o ve onun gibi özgüveni üst düzeye ulaşan onlarca öğrencim vardı. İkinci dönem bitmiş İbrahim’in karnesinde sadece 1 tane 1 notu var diğer notları 2-3-4 ve 5 ten oluşuyordu.
Okulda ders çalışma soru çözme kültürünün yanında proje ve icat yapma kültürü de oluşmuştu.
Ertesi yıl okula bir duyuru geldi “BU BENİM ESERİM” diye bir yarışma varmış okul müdür yardımcımız bu yarışmaya katılıp katılamayacağımızı sordu inceledim ve katılabiliriz dedim. Öğrencilerime yarışmayı anlattım projeler Fen ve Matematik alanında hazırlanacaktı!
Aralık ayında düzen kuşağı çalışmalarımız ve ders saatleri dışında yaptığımız hazırlıkla 12 tane projemiz hazırdı ve başvurularımızı yaptık. İlk dönem bitti bu arada İbrahim ‘ in karnesinde artık hiç 1 yok bir iki tane 2 var diğerleri 3-4-5 ti.
İlk eleme yapıldı ALTI projemiz il elemesini geçerek bölge çalışma kuruluna kalmıştı.
İkinci elemede elemede 4 projemiz bölge bilim kuruluna gitmeye hak kazanmıştı bunlardan bir tanesi de İbrahim’in projesiydi. Son elemede İbrahim’ projesi elenmişti Fakat artık İbrahim ‘ in özgüveni öylesine yüksekti ki bu onu fazla etkilememişti. 2 projemiz Erzurum ilinde yapılacak olan bölge sergisine katılmaya hak kazanmıştı Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesi kapsamında Erzurum ilinde yapılacak olan bölge sergisine Erzurum ilini temsilen Erzurum ilinden 4 projeden 2 sine sahip olarak katılıyorduk. Yapım kuşağında o yıl çıkan projelerimizin haddi hesabı yoktu tüm öğrencilerin güdülenmesi en üst düzeydeydi.
O anlarda öğrencilerimin gözündeki başarmanın verdiği o muhteşem ışığı gördüm ve iyi ki dedim bu ders bu hale getirilmiş taklitten kurtarılmış ve iş eğitimi yerine bu ders getirilmiş. Bu ders üreten düşünen ve özgüveni yerinde bireylerin yetişmesine öncelik edecek ve gelecekte ülkemizin gelişmesine büyük katkılar sağlayacaktı. Görünüşte külfet olarak algılanan ,sbs ye köstek olacak gibi algılanan bu ders başaracaktı bunu ülkem adına büyük bir sevinç kaplamıştı içimi…
Bölge sergisine katıldık birbirinden güzel projeler vardı sergide.
Aslı Ural – Kan pıhtılaştırıcı
Furkan Dağdeviren—Dijital ders kitabı
Projelerimiz Ankara da yapılan finale kalamadı üzülsek te kendi kendimizi teselli ettik ve Aslıyı projesinin üzerine gitmeye ikna ettim projesi şuan bambaşka bir halde.
Furkan’ın 2008-2009 yılında ki bu yarışma için yaptığı bu proje Fatih projesinde ki bugün uygulanacak tablet bilgisayar sisteminin ilk haliydi ve Fatih projesinden önce 8. Sınıf öğrencisi olan bu öğrenci tarafından tasarlanmıştı.
Öyle bir dersti ki bu hem bana hem öğrencilerime inanılmaz bir öz güven aşılamıştı ve mutluluk vermişti.
Sene öylece bitti bu arada 7. Sınıf sonunda İbrahim’in karnesinde artık sadece 3-4 ve 5 ler vardı ve sbs puanıda yükselmişti. Bu arada okul birincimizin de dahil olmak üzere sbs puanları düşerken Aslı ve Furkan’ ın sbspuanlar 20-30 puan artmış ve Anadolu liselerini kazanmışlardı.
Ertesi yıl ilk dönem vatani görevim için askere gittim ve geldiğimde aynı düzen okulda devam ediyor düzen kuşağında ve kurgu kuşağında bir önceki yıllara göre daha fazla ve çeşitlilikte ürün vardı. Öğrencilerimizin yaratıcılığı gelişmiş ve bizleri zorlar hale gelmişti.
8. sınıfın ilk dönem karnesini getirdi İbrahim bana karnesinde sadece 1 tane 3 vardı diğer notları 4 ve 5 ti.
İkinci dönem yapım kuşağında İbrahim yeni bir proje hazırlamıştı. Taşımalı öğrencisi olan İbrahim köyde kullandıkları ve arızalanan hızarlarının bıçaklarını çıkarmış bisikletine monte etmiş ve motorlu bisikletini yapmıştı…
Ve bir yıl daha böyle son buldu tayin dönemiydi . Tayin isteyecektim zorunlu hizmete sayılan yerlere memleketim olan Tekirdağ ‘ a biraz daha yaklaşabilmek için aile özlemi artıyor ve onlara yakın olmak istiyordum . Belki bir ihtimal İstanbul’ a gidebilirdim.
Ve karar doğu affı getirildi 3 yılını doldurmayanlar tayin isteyemeyecek tüm hayallerimiz yıkıldı. Zaman kısıtlıydı bir şeyler yapmalıydık. Tüm kurumlara derdimizi doğru düzgün anlatan mailler fakslar attık seviyemizi mesleğimize yakışan çizgiden ayırmadık ve bize değerli gazetecilerimiz , Milli eğitim bakanımız ve sayın Başkanımız kayıtsız kalmadı . Tayin sürelerimiz uzatılarak doğuda çalışan tüm öğretmenlerimize süreye bakılmaksızın 1 defaya mahsus tayin hakkı verildi hak yerini bulmuştu.
Memleketime tayin oldum.
Bu arada 8. Sınıf sonunda İbrahim’ in karnesinde birkaç tane 4 vardı diğer notları 5 ve sbs puanı yine yükselmişti. 6. Sınıfın ilk döneminde notlarının çoğu 1-2 olan İbrahim ‘ in karnesi nerdeyse tamamen 5 ti ve o İbrahim Anadolu lisesini kazanmıştı. Bir gencin, dolayısıyla İbrahimlerin ve ülkenin kaderi değişmişti.
İşte gelişi muamma olan üniversitede okurken değiştiğinde bizi endişelendiren bu dersin çocuklarımızda nasıl bir etkiye sahip olduğunu kendi anılarımla anlatmaz istedim size bu ders konulmasaydı ben belki de İbrahim ile hiç tanışamayacaktım o içindeki İbrahim’i hiç keşfedemeyecekti. 6 . sınıflardan kaldırılan bu ders belki de bir çok İbrahim’in kaybolup gitmesine sebep olacak. Aslılar ve Furkanlar sbs puanı nı yükseltip Anadolu lisesine gitme fırsatını kaçıracak belki de. Evet bu derste soru yok, sbs yok, formül yok bunların hiç birini vermiyor öğrencilere ama unutulmasın ki bu dersin saatinden alınarak Matematik ve Fen derslerinin ve diğer derslerin ders saatine eklenen derslerin öğrencilere Teknoloji tasarım dersinde ki aldıkları başarma duygusu ve özgüven etkileri olmadıkça 10 ar saat fazlada alsalar diğer dersleri bir çok İbrahim’i ,Aslı’yı ve Furkan’ı kaybedecek ülkemiz ve yine kaybeden maalesef ülkemiz ve geleceğimiz olacak.
Şimdi sizden uzunca bu yazımı okuma sabırlılığı gösterdikten sonra düşünmenizi istiyorum. Bu dersin saat sayısının azalmasına ve 6. Sınıflardan kaldırılmasına göz yumarak bir çok gencimizin kendini keşfetme imkanı dahi bulamadan yok olmasına seyircimi olacaksınız . Yoksa bırakın altıncı sınıflardan kaldırılmasını 5 . sınıflarda da okutulması ve ders saatinin yükseltilmesi yönünde bir çalışma yaparak ülkemizde yeni İbrahim’lerin çıkmasına vesile mi olacaksınız ?

Saygılarımla
Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni
Selçuk KESMEKAYA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz