gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Belirli Gün ve Haftalar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

1 Mayıs İşçi Bayramı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 1 Mayıs İşçi Bayramı
    Gönderim Zamanı: 01-Mayıs-2011 Saat 16:11
1 Mayıs Nasıl "İşçi Bayramı" Olarak Kutlanmaya Başladı?

1 Mayıs tüm dünya işçilerinin kutladığı birlik, beraberlik ve dayanışma günüdür. Pek çok ülkede resmi tatil olarak kutlanan 1 Mayıs yüzyılı aşkın bir geçmişe sahiptir.
19. yüzyılın sonunda işçiler zor koşullarda ve kötü şartlarda çalıştırılıyorlardı. Kapitalizmin gelişme sürecinde işçiler neredeyse karın tokluğuna ve günde 15 saate varan süreyle çalıştırılıyorlardı. Hatta işçilere imzalatılan sözleşmelerde çalışma sürelerinin 19 saate çıkarılabileceği yazıyordu.
1 Mayıs'la ilgili ilk tohumlar A.B.D'de atıldı. 1880'de 500 bin kadar işçi, bir iş gününde “8 saat mesai yapmak” için mücadeleye başladı. Bu amaç için 1881 yılında Örgütlü Meslek ve Emekli Federasyonu kuruldu.

1884 yılında Amerika Emek Federasyonu'nun Şikago’da yaptığı toplantıda “8 saat çalışma” düzeninin 2 yıl sonra başlatılması kararlaştırıldı. Federasyon 1 Mayıs’ın “8 saat mesai” için mücadele edecekleri gün olmasına karar verdi. Bu dönemde yapılan eylemlerde öldürülen işçiler oldu, 1400 civarında işçi işten çıkartıldı.

İşçilerin ilk 1 Mayıs yürüyüşü

Amerika Emek Federasyonu'nun kararlaştırdığı gibi 1 Mayıs 1886'da Amerika çapında, vasıflı vasıfsız tüm işçilerin katıldığı grevler başladı. Eylemlerin en büyüğü Şikago’da gerçekleşti. 350 bin kişinin katıldığı eyleme polis müdahale etti ve çok sayıda işçi hayatını kaybetti. Amerikan tarihinde ilk kez işçi sınıfı böyle büyük bir ayaklanma gerçekleştirmiş oldu.

İşçilerin iş bırakması ülkede hayatı durdurdu. İşçi sınıfı, işverenler ve siyasetçiler arasındaki gerilim giderek arttı. Eylemlerin ardından işçilere yönelik tehditler ve işten çıkarmalar başladı. Olaylara sebep olduğu düşünülen 8 işçi idam edildi. İdam edilen 8 işçiden biri Albert Persons’dı.

Mahkeme özür dilemesi durumunda Persons'a affedileceğini bildirdi. Persons mahkemeye, "Bütün dünya suçsuz olduğumu biliyor. Eğer asılırsam cani olduğumdan değil, emekçi olduğumdan asılacağım," şeklinde cevap verdi. İdam edilen işçilerin cenazesine yüz binlerce insan katıldı.

İşçilerin zaferi

1888 yılında, Amerika Emek Federasyonu “8 saat çalışma” şartı kabul edilene kadar her yıl 1 Mayıs’ta gösteriler düzenlemeye karar verdi. Aynı tarihlerde Fransa ve Belçika işçi sendikaları da 1 Mayıs'la ilgili benzer kararlar aldı.

İşçilerin çok uzun süre beklemelerine gerek kalmadı. 1889 yılında Paris'te gerçekleştirilen 2. Enternasyonal, 1 Mayıs’ın işçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu kabul ve ilan etti. Bu tarihten beri 1 Mayıs her yıl tüm dünyada “İşçi Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-Mayıs-2014 Saat 09:53
Tüm Emekçilerin Bayramı Kutlu Olsun.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz