gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Duyurular, Kurallar, Forum Yardımı
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İnternetten nasıl para kazanılır?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İnternetten nasıl para kazanılır?
    Gönderim Zamanı: 19-Mart-2008 Saat 13:53
Günümüzde internetten para kazanmanın yeni yollarını ve ilgili web sayfalarını bir araya getirdik.
İnternetten nasıl para kazanılır?
Bu konuda okuyacaklarınız:

    * 1İnternetten nasıl para kazanılır?
    * 2Tıklama başına ödeme sistemi
    * 3CPM modeli
    * 4Satış ortaklığı
    * 5Widgets (küçük araçlar)
    * 6İş ilanları ve RSS reklamlar
    * 7Bağışlar (donations)
    * 8Pop-up pencereler
    * 9Sesli reklamlar
    * 10Türkiye'deki reklam ortaklığı

Çoğu kişi internetin de yardımıyla oturduğu yerden para kazanmayı ister. Ancak bunu çok azı başarabilir. Bugüne kadar pek çok yerde bir web sitesi açıp ayda birkaç yüz dolar para kazanabilen kullanıcılarla karşılaşmış olabilirsiniz.

Tam da bu noktada akıllara "madem internetten kazanılıyor, neden herkes bu işe girmiyor?" türünde bir soru gelebilir. Cevabı aslında basit. İnternetten para kazanmanın pek çok yolu var. Ama bu yolları kullanarak sabit bir gelir elde etmek veya daha çok kazanmak için biraz özveri gerekiyor. Kısacası herkes aynı özveriyi göstermiyor. Yani bir siteden para kazanabilmek ile o siteden kazanılan miktarı artırmak farklı şeyler. Bu yüzden örneğin Google reklamlarına üye olarak ilgili kodları sitenize koymak para kazanmak için atılmış bir adımdır. Ancak daha çok para kazanmak için yeterli değildir. Yapılması gereken bazı işler vardır.

Reklamlar veya içerikler yardımıyla açılan bu gelir kapısına siz de dahil olmak isterseniz derlediğimiz listeye göz atmanızda fayda var. Hemen belirtelim burada aktaracağımız tüm modeller dünya üzerinde internetten nasıl para kazanıldığı konusundaki yeni eğilimleri aktarmak amacıyla hazırlandı. Bir kısmı Türkiye için geçerli sistemler değiller.

Elbette listenin tamamı bu kadarla sınırlı da değil. Yazıda göremediğiniz ve bildiğiniz farklı yollar varsa yorum bölümüne ilgili adresleri ve kısa açıklamasını yazarak içeriğe siz de katkıda bulunabilirsiniz. Böylelikle daha güncel ve geniş bir listeye ulaşmış oluruz.
Tıklama başına ödeme sistemi
Tıklama başına ödeme sistemi
Google tabii ki bu kategoride bilinen en meşhur isim. Ama başkaları da var. Temel anlamda yapmanız gereken şey oldukça basit. Sisteme üye olup size verilecek olan kodları kendi sayfanıza yapıştırmanız yeterli. Ardından sistem resim veya düz metin olarak web sitenizdeki konuyla ilgili olan reklamları döndürmeye başlayacaktır. Siteniz üzerinden tıklanacak her reklam karşılığında da para kazanacaksınız.

Bu tip reklamlardan daha fazla para kazanmanın yolu sitenizin genel ziyaretçi trafiğiyle ve daha da önemlisi "tıklanma/gösterilme oranı" (click through rate) ile "tıklama başına maliyet" (cost per click) değerleriyle alakalıdır.

Tıklanma oranının artması ise web sitenizin tasarımıyla ve içeriğiyle doğrudan bağlantılıdır. Edinilen tecrübelere göre tasarımı iyi olan bir sitede içeriğe gömülmüş reklamlar konuyla bağlantılıysa tıklanma da artıyor.

Öte yandan reklam veren bir kullanıcı için emlak, finans, eğitim gibi konuların reklam bedelleri daha fazlayken, mesela teknoloji üzerine olan reklamlara ödeyecekleri bedel daha düşük oluyor. Sitesine bu reklamları alan kullanıcının konuyla bağlantısı ise sistemden alacağı yüzdeyle alakalı. Sistem, reklam veren kişiden aldığı paranın belirli bir yüzdesini reklam alan siteye veriyor. Bu da sizin kazanacağınız para anlamına geliyor.

Site trafiğinize bakacak olursak, eğer bir kullanıcı sayfalarınızı arama motorları üzerinden bulduysa reklamlarınıza tıklama olasılığı da yüksek demektir. Çünkü bu kişi bir konu veya kelime arayarak size geliyor. Diğer yollarla sayfanıza gelen ziyaretçilerin reklama tıklama oranı ise oldukça düşük kalacaktır.


CPM modeli
CPM modeli
CPM (Cost per Mille) tarzındaki reklam modeli de tıklama başına ödeme sistemi kadar yaygın. Bu model ise her 1000 izlenmeye göre bir maliyet çıkarılması hesabına dayanıyor. Kaba bir hesapla aylık 100.000 görüntülemeye sahip olan sayfada çıkacak 1$'lık bir reklamın getirisi size 100$ olur.

CPM oranları da çeşitlilik gösterebiliyor. Bunda en belirleyici unsurlar reklamın tipi ve sayfadaki yeri. Sayfanın üst kısımlarına yerleştirilmiş bir reklamın daha yüksek CPM değerine sahip olacağı bir gerçek. Benzer şekilde daha büyük boydaki reklamlar için de aynı durum söz konusu. Bu doğrultuda kazancınız genellikle her 1000 gösterim için 0,10 - 10$ aralığında değişkenlik gösterebilir.

Bu modelin en verimli çalıştığı web siteleri de yüksek görüntülemeye sahip forum veya online dergi gibi içeriği sürekli güncellenen ve yoğun kullanıcı trafiğinin yaşandığı sayfalardır.


Türkiye'deki reklam ortaklığı
Türkiye'deki reklam ortaklığı
Sıraladığımız yöntemlerin pek çoğu internetteki yeni eğilimlere yönelik web sitelerini içeriyor. Google gibi büyük firmaların Türkiye'ye ödemesi var. Ama sesli reklamlar gibi uygulamalar buraya ne zaman uygulanabilir orası şimdilik meçhul.

Benzeri ortaklık modellerini uygulayan Türk firmalar da mevcut. Genellikle sistem tıklama üzerine kurulu modellerle işliyor. Tabii ki Linkz gibi bazı alternatif yollar da söz konusu. Yapmanız gereken şey dilediğiniz sisteme üye olup ilgili açıklamalar dahilinde sayfanıza gereken kodları eklemek.

Türkiye'de içerik, reklam veya satış ortaklığı üzerine kazandıran internet sayfalarından bazıları şunlar;

Adnet
Gedik Gross
GittiGidiyor
Hem al Hem sat
Linkz
Mynet Adklik
Nevaria
Kaynak

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz