gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Bilimsel Aletler

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bilimsel Aletler
    Gönderim Zamanı: 04-Ocak-2008 Saat 19:23
Bilimsel Aletler
Bilimsel ve pratik sebepler için üretilen aletler arasındaki sınır belirgin değildir. Dolayısıyla koleksiyonumuzda da hava pompası, sekstant ve sürgülü hesap cetveli gibi birçok farlı alet vardır. Eski aletlerin müzecilik açısından avantajlı yönlerinden biri, günümüz "kara kutu"larına kıyasla nasıl çalıştıklarını görmenin mümkün olmasıdır. Aşağıdaki Wimshurst makinasında olduğu gibi temelde yatan prensibi anlamak güç olsa da parçalar arasındaki mekanik interaksiyonu çözmek herkese basit gelir.

Wimshurst Makinası



Birmingham ve Dublin'deki Philip Harris & Co. tarafından üretilen Wimshurst makinası elektrostatik jeneratörün eski bir modelidir. Doğru olarak kurulduğu zaman obje 2.5 cm yüksekliğinde kıvılcım üretebilir ve saçlarınızı havaya dikebilir!

Gezegen Modeli




19. yüzyıla ait, o zaman tanınan en son gezegen olan Neptün'e kadar, uydular ve asteroidlerle beraber gezegenlerin fildişi olduğu model. Alet öyle bir ayarlanmıştır ki tüm küreler doğru hızla dönmektedir.

Deniz Kronometresi




3826 numaralı, Leith, İskoçya'da David Stalker tarafından yapılmış olan iki-günlük kronometre. Denizde yolculuk yapabilmek için doğru zaman kadar güneşe ve yıldızlara olan derece mesafesini de bilmek gereklidir. Deniz kronometesi hareket ve derecedeki değişikliklere rağmen denizde zamanı doğru şekilde göstermeye yarar.


Strasbourg Turret Saati




Bu kaliteli ve eski saatler ilk kez Fransa, Strasbourg'daki bir kulede kullanılmıştır. Bu tür saatler genelde sarkaçlarının rahatça sarkması için kilise kulelerine asılırdı. Kadranları yoktu ancak saatleri çalan çanlar sayesinde haber verirlerdi.


Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz