Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bilimsel Aletler

Nereden Yazdırıldığı: gelisenbeyin.net
Kategori: Bilim ve Teknoloji
Forum Adı: Bilim ve Teknik
Forum Tanımlaması: Bilimle İlgili Tüm Konular
URL: http://www.gelisenbeyin.net/forum/forum_posts.asp?TID=2208
Tarih: 05-Mayıs-2024 Saat 21:55
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: Bilimsel Aletler
Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Konu: Bilimsel Aletler
Mesaj Tarihi: 04-Ocak-2008 Saat 19:23
Bilimsel Aletler
Bilimsel ve pratik sebepler için üretilen aletler arasındaki sınır belirgin değildir. Dolayısıyla koleksiyonumuzda da hava pompası, sekstant ve sürgülü hesap cetveli gibi birçok farlı alet vardır. Eski aletlerin müzecilik açısından avantajlı yönlerinden biri, günümüz "kara kutu"larına kıyasla nasıl çalıştıklarını görmenin mümkün olmasıdır. Aşağıdaki Wimshurst makinasında olduğu gibi temelde yatan prensibi anlamak güç olsa da parçalar arasındaki mekanik interaksiyonu çözmek herkese basit gelir.

Wimshurst Makinası



Birmingham ve Dublin'deki Philip Harris & Co. tarafından üretilen Wimshurst makinası elektrostatik jeneratörün eski bir modelidir. Doğru olarak kurulduğu zaman obje 2.5 cm yüksekliğinde kıvılcım üretebilir ve saçlarınızı havaya dikebilir!

Gezegen Modeli




19. yüzyıla ait, o zaman tanınan en son gezegen olan Neptün'e kadar, uydular ve asteroidlerle beraber gezegenlerin fildişi olduğu model. Alet öyle bir ayarlanmıştır ki tüm küreler doğru hızla dönmektedir.

Deniz Kronometresi




3826 numaralı, Leith, İskoçya'da David Stalker tarafından yapılmış olan iki-günlük kronometre. Denizde yolculuk yapabilmek için doğru zaman kadar güneşe ve yıldızlara olan derece mesafesini de bilmek gereklidir. Deniz kronometesi hareket ve derecedeki değişikliklere rağmen denizde zamanı doğru şekilde göstermeye yarar.


Strasbourg Turret Saati




Bu kaliteli ve eski saatler ilk kez Fransa, Strasbourg'daki bir kulede kullanılmıştır. Bu tür saatler genelde sarkaçlarının rahatça sarkması için kilise kulelerine asılırdı. Kadranları yoktu ancak saatleri çalan çanlar sayesinde haber verirlerdi.



-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com