Teknolojik Gelişmelerin İnsan ve Doğaya Etkileri

Teknolojik gelişmeler hayatı her zaman faklı etkilemiştir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri irdeleyecek olursak her türlü gelişim farklı ve değişik ihtiyaçlara cevap vermiştir. Bazen bir ihtiyacı karşılayacak gelişmeler maalesef getirinin yanında olumsuz etkileri de beraberinde getirmiştir.
Yaşantımız var olduğu sürece hayatımızda her zaman çeşitli değişiklikler olmuştur. On yıl önce hayal diye tabir edilen kurgular günümüzde ve yakın gelecekte gerçekleşmektedir.Eskide iletişim aracı olarak kullanılan telefon kullanımı basit ve herhangi bir yan etkisi yoktu. Cep telefonlarının kullanımlarının artmasıyla birlikte bilim adamlarını da cep telefonlarının zararlarını düşünmeye sevk etti. Zira halen günümüzde birçok
bilim insanı cep telefonunun yararlı mı yoksa zararlı mı daha bir karara varamadılar. Zira bilinen bir konu varda zararları tam belirginleşmese de zararları en aza indirecek tedbirleri almak en mantıklı olanıdır.
Günümüzün en önemli sorunlarından biride sera gazlarının aşırı kullanımından dolayı atmosfere salınan gazların etkisiyle ortaya çıkan küresel ısınma sorunudur.Küresel ısınmayla beraberinde tabiattaki olumsuz değişimler hayatımızı olumsuz etkilemektedir.
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle beraber insan ve diğer canlıları yaşamında yaşamına olumlu ve olumsuz birçok etkileri olmuştur. Şimdi bunları biraz irdeleyelim.

 

Olumlu Etkileri
İnsanın teknoloji yolculuğu durmaksızın gelişmekte olup beraberinde birçok keşif ve icatlar gerçekleşmiştir. Proje sürecinde en ince ayrıntısına kadar incelenen değerler daha sonra günlük hayatımızın bir parçası olmuştur. Bu teknolojik gelişim tarih boyunca yaşanılan ölçekleri sürekli büyütmüştür. Bunlar insanlığın gelişimi için yararlı olmakla beraber bir kısmı da zarar anlamında kullanım bulmuşlardır.
Teknoloji mal ve hizmetlerin üretimini arttırdı . Teknolojik gelişmeler hem bir üretilen malların miktarını hem bir de insanları amaçlı yapılan hizmetlerin kalitesi arttırır. Örnek olarak el tezgahlarından atölye çağdaş fabrikalara geçiş teknolojik makineler yapımı destekler .
Teknolojik gelişmeler eşliğinde yeni iş sahalarını oluşturur . Örnek cep telefonu ve PC alanında meydana gelen gelişmeler eşliğinde yedek parça tamir vb sektörlerin gelişmesini tetiklemiştir . Daha çok yüksek bir yaşam standardı ortaya çıkar Teknolojik gelişmeler vatandaşlar amaçlı büyümek ve dünyaya açılmak buna benzer imkanlar sunar. İnsanların pazar kapasitesi büyür mevcut teknolojik gelişmeler ve hizmetler yeni iş sahaları yeni kazançlar demektir . Tüm bu gelişmeler tüketimi arttırır bu da insanların gelir yapılarına yansıyarak yaşam standartlarını yükseltir.
Mal ve hizmetleri üretmek amaçlı gerek kalan iş gücü miktarını azaltır . Bu madde bilhassa gelişmiş ülkelerde bir avantaj olarak karşımıza çıkar çünkü bu ülkelerde işgücü sıkıntısı vardır bilhassa nüfus yapıları da dikkate alınırsa avantajdır. İş gücü sıkıntısı kalan yerlerde yapımı desteklemek amaçlı mevcut teknolojik gelişmeler yapımı hızlandırır iş gücü açığını kapatarak yapımı destekler.
Olumsuz Etkileri
1) Teknolojik aletlerin bir kısmının zararlarının yanında yararları da vardır ancak; Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının hala bir yararı bulunamamıştır. Şu an bile dünyada 27000 nükleer silah var ve bunlardan 4000’i her an harekete geçebilir.
2) Çernobil kazası, radyasyon yayan cep telefonları, teknolojinin büyük icatlarından biri olan sigara nedeniyle teknoloji, kurbanlarını tedavi etmekle zaten yükümlüdür. Ancak günümüzde uygulanan kemoterapi bir çok tedavi yöntemi hastalığın kendisinden daha kötüdür.
3) Bir çok çocuk ve yetişkin bilgisayar karşısında fazlasıyla zaman geçirmektedir. Bunun sonucunda da bel fıtığı, boyun fıtığı, bel ve boyun ağrıları, obezite gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Teknoloji bu hastalıkları tedavi edebilse de hastaların çektiği acıların bedeli asla ödenemez.
4) Sosyal ve psikolojik sorunlar Hızlı gerçekleşen teknolojik gelişmeler toplumun bu teknolojik gelişmelere yak uyduramaması farklı psikolojik sıkıntıları eşliğinde getirir
5) Çıkan bir çok yeni ürün bize kültürümüzü unutturmuştur. Fast food adı verilen hızlı yemekler yüzünden, Türk mutfak kültürü büyük zararlar görmüştür.
6) İşsizlik Ülke nüfus yapısı düşünüldüğünde kalabalık nüfus yapısına sahip ülkelerde teknolojik gelişmeler eşliğinde işgücü açığını kapatarak işsizliğe yol açar . Tekrardan bölgelerdeki teknolojik gelişmeler ve göç sonrasında mevcut bölge göç eden nüfusu kaldıramaz sonuç tekrardan işsizliktir .
Teknoloji yüzünden fabrikalarda çalışan bir çok insan işsiz kalmıştır. Ayrıca yine teknoloji yüzünden, nalburluk, kabavçılık, kunduracılık gibi bir çok meslek unutulmuştur.
7) Gezegenimizin en büyük sorunu olan Küresel ısınma felaketine teknoloji sebep olmuştur.
8) Doğal kaynakların tükenmesi Teknolojik gelişmeler seri yapımı destekler insanların yaşam standartları amaçlı üretilen ürünler tüketimi hızlandırır . Tüm bu üretim faaliyetleri amaçlı kullanılan doğal kaynakların ek olarak çabuk ve ek olarak birçok kullanılması dünyadaki naturel kaynak rezervini hızlandırır. Yakıt üretimindeki yükseliş doğal gaz tüketimi yeşil alanların orman alanlarının tahrip edilmesi örnek verilebilir.
Neticede değişen teknoloji ve yeni cihazlar hayatımıza yön vermektedir. Hayatımızı kolaylaştıran icatları kullanarak zaman kazanmaktayız. İnsan sağlığı ve tabiata zarar vermeyecek her türlü gelişimi hayatımıza entegre etmek gerekir. Önemli olan insana ve doğa zarar verecek gelişmelere iyice incelemek gerekir. Zararın neresinde dönülürse kardır. Yeter ki duyarlı olalım, sağlığımıza ve geleceğimize sahip çıkalım.


Yahya KARAKURT- Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Çevreye Duyarlılık / Çevre Kirliliği / Geri Dönüşüm / Başarılı Olmak / Projeler