Kuruyemişlerin Sağlığımıza Etkileri
AY ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
— Kolesterolü düşürür.
— Damar sertliğini giderir.
— Kır işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir.
— Cinsel arzuyu artırır.
— Kalp ve sinir hastalıklarını önler.
— İdrar söktürür.
— Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir.
BADEMİN FAYDALARI
— Sinirleri güçlendirir.
— Göğüs hastalıklarını önler.
— Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
— Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.
— Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir.
— Badem yağı ayrıca müshil olarak da kullanılır.
— Kolesterolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır.
— Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
— Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır.
— Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir.
— Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir.
— Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.
BEYAZ LEBLEBİNİN FAYDALARI
— Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır.
— Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
— Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır.—Anne sütünü artırır.
CEVİZİN FAYDALARI
— Kanda kolesterolün yükselmesini önler.
— Beynin çalışmasını güçlendirir.
— Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir.
— İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir.
— Bağışıklık sistemini güçlendirir.
— İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır.
— Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
— Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler.
— Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir.
— Kansızlığı önler.
— Şeker hastalıklarında kap hastalığı riskini düşürür.
— Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
— Mide gazını ve sindirim bozukluklarını giderir.
— Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önler.
— Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir.
— Safra kesesinde taş oluşumunu engellediği saptanmıştır.
KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
— Böbrekleri güçlendirir.
— Böbrek, mesane iltihaplarını önler.
— İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir.
— Bağırsak kurtlarını düşürür.
— Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır.
KAJU FISTIĞININ FAYDALARI
— Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler.
— İçerdiği minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler.
— Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
— Özellikle gebelikte takviyesi gereken demir (6,43 mg/100 gr) mineralini içerir.
— İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur, şeker hastalığının gelişimini engeller, kansere karşı direnci arttırır.
— İçerisinde bulunan potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir.
KURU KAYISININ FAYDALARI
— Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
— Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar.
— Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
— Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
— Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.
— Böbreklerde taş oluşumu riskini azaltır.
— Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır.
— Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
— Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.
— Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar.
— Potasyum oranı yüksek olması nedeniyle kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir.
— Saf karbonhidrat içerdiğinden hazır enerji kaynağıdır.
— Ciltteki pürüzleri gidererek daha düzgün ve canlı görünüm sağlar.
— Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır
KURU HURMANIN FAYDALARI — Hurma, zihni ve bedeni gelişmeyi sağlar.
— Kansere karşı koruyucudur, öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir.
— Kemik hastalıklarında faydası ise yadsınamaz.
— Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum. Potasyum. Demir, B vitamini bulunmaktadır.
KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI
— Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
— Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir.
— Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5’ini ve demirin ise 1/3’ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder.
— Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir.
— Unutkanlığı azaltıcı etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
— Diş çürümelerini engeller.
— Üzümde yüzde 20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bu özelliği ile bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır.
— Gıda şekli anne sütüne benzer
.— Üzümdeki bol demir kan yapar.
KURU İNCİRİN FAYDALARI
— Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
— Hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağlar.
— Yaşlılarda kemik erimesini önler.
— İçerdiği protein ile hücreleri tamir eder ve yeniler.
— Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir.
— Kemik hastalıklarında ve gelişim bozukluklarında olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
— Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler.
LEBLEBİNİN FAYDALARI
— Anne sütünü artırır.
— Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır.
— Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır.
— Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
PATLAMIŞ MISIRIN FAYDALARI
— Mısır lifli bir besindir. Bu yüzden kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler, alınan posa miktarı artıkça koroner kalp hastalığı riski de azalır.
— İçerdiği yüksek karbonhidrat miktarı sayesinde enerjinize enerji katar.
— Mısırda protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI
— Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir.
— Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar.
— Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
— Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.
— Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5-7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var.
— Araştırmalar günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor. Ancak kahvenin çok fazla tüketilmesi yüksek.
— Kanser riskini azaltıyor: Norveç’te yapılan bir araştırma, meyve ve sebzeden bile daha çok antioksidan içerdiğini ortaya koymuştur.
— Alzheimer’i önlüyor Portekiz’de 2002 yılında yapılan araştırmaya göre kafein beyni zinde tutuyor.
TUZLU FISTIĞIN FAYDALARI
— Cinsel arzuyu artırır.
— Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır.
— Böbrek ve safrakesesi ağrılarını hafifletir.
— Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür.
— Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.
http://haber.mynet.com
------------- http://gelisenbeyin.net">
Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
|