Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Açıköğretim e-Öğrenme Portalı

Nereden Yazdırıldığı: gelisenbeyin.net
Kategori: Teknoloji Tasarım
Forum Adı: Öğrenci Dünyası
Forum Tanımlaması: Öğrenci Dünyası
URL: http://www.gelisenbeyin.net/forum/forum_posts.asp?TID=3118
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 23:59
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: Açıköğretim e-Öğrenme Portalı
Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Konu: Açıköğretim e-Öğrenme Portalı
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2008 Saat 17:45
e-Öğrenme Hizmetleri

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi'nde e-Öğrenme hizmetleri; İşletme, İktisat ve Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin televizyon ve kitaplara paralel olarak bilgisayar etkileşimli ders çalışmalarını sağlamak amacı ile 1994 yılında başlamıştır. Bilgisayarın eğitimde kullanılmasının Türkiye’de en kalıcı ve yaygın uygulaması olan BDE hizmetleriyle, öğrencilerimiz bilgisayar ve ders yazılımlarını kullanarak bazı derslerini kendi öğrenme hızlarında ve etkileşimli olarak çalışabilmektedirler.

kurumlardan birisi olma konumunu pekiştirecektir.

Açıköğretim Sisteminde 1999 yılından bu yana öğrencilerin sınavlara daha etkin hazırlanmalarını sağlamak amacı ile İnternet Tabanlı Deneme Sınavları uygulaması başlatılmıştır. Öğrenciler interaktif olarak uygulanan bu hizmet ile bölümlerine göre ders seçimi yapmak kaydı ile yüzlerce soruya ulaşabilmektedir. İnternet Tabanlı Deneme Sınavları için soru bankasında 132 derse ait 12 000 soru bulunmaktadır. Deneme sınavları değişen kitaplara ve öğrenci sayısına göre güncellenmektedir.

Mayıs 2005'de İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin İnternet üzerinde istedikleri zamanda ve istedikleri yerde ders çalışmalarını sağlayan bir dizi elektronik öğrenme hizmeti “Açıköğretim e-Öğrenme Portalı” adı altında sunulmuştur. Yıl boyunca 7 gün 24 saat internet üzerinden ücretsiz olarak sunulan Açıköğretim e-Öğrenme Portalında bulunan etkinlikler şunlardır:

    *      Elektronik ders kitapları (e-Kitap)
    *      Derslere ait video programları (e-Televizyon)
    *      Alıştırma yazılımları (e-Alıştırma)
    *      Deneme Sınavları (e-Sınav)
    *      Akademik Danışmanlık Hizmetleri (e-Danışmanlık)
    *      Sesli Kitaplar (e-Sesli Kitap)

Öğrenciler Açıköğretim e-Öğrenme Portalına http://eogrenme.anadolu.edu.tr - http://eogrenme.anadolu.edu.tr adresini kullanarak doğrudan erişebilirler. Öğrencilerimizin Açıköğretim e-Öğrenme Portalında oturum açabilmeleri için, T.C. Kimlik Numaralarını kullanmaları gerekmektedir.

e-Öğrenme Portalının Mayıs 2005'de kullanıma açılmasıyla birlikte Kasım 2007 süresince, 14 milyon öğrenci e-Öğrenme portalından, yaklaşık 1 milyar 248 milyon kez yararlanmıştır. e-Sınav hizmetlerinden 32 milyon, e-Alıştırma hizmetlerinden 15 milyon, e-Kitap hizmetlerinden 9 milyon, e-Televizyon hizmetlerinden 4 milyon, e-Sesli Kitap hizmetlerinden de 904 bin kez yararlanılmıştır.

e-KİTAP


2003-2004 öğretim yılında öğrencilerimize yönelik olarak başlatılan e-Kitap uygulamasında, Açıköğretim Ders kitapları üniteler halinde İnternet’te üzerinden PDF formatında yayınlanmaktadır. e-Kitap uygulaması öğrencilerimiz kitapları ellerine ulaşmadan, İnternet ortamında bulunan e-Kitap'lardan yararlanabilmektedir. e-Kitap uygulaması kapsamında bu ders yılında 2922 üniteyi kapsayan 232 e-Kitap yayınlanmaktadır. Açıköğretim e-Öğrenme Portalı kapsamına alınan e-Kitap hizmetinde PDF teknolojisinden Flash Paper teknolojisine geçilmesiyle, PDF okuyucusu bulunmayan öğrenciler artık e-Kitaplardan kolaylıkla yararlanabilmektedirler.


e-TELEVİZYON

2003-2004 öğretim yılında e-Öğrenme hizmetlerimiz kapsamında öğrencilerin derslere ait TV Programlarını bilgisayarlarına kaydederek izleyebilmeleri olanağı sağlayan e-Televizyon hizmeti başlamıştır. Öğrenciler, TRT4'te belirli tarih ve saatlerde yayınlanan ders programlarına, İnternet aracılığıyla istedikleri yerden ve istedikleri anda erişebilmekte ve bilgisayarlarına kaydettikleri videoları izleyebilmektedirler. Öğrenciler bu hizmetlere T.C. Kimlik Numaraları ile ulaşabilmektedir. e-Televizyon uygulamasında 172 derse ait 1780 ders programı yayınlanmaktadır.

e-ALIŞTIRMA

Alıştırma Yazılımları Projesi, Anadolu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi’nin bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler doğrultusunda, yeni bir eğitim ortamını, öğrencilerin hizmetine sunduğu etkileşimli bir uygulamadır. 2003 yılında Genel Muhasebe dersinin alıştırma yazılımının üretimi ile başlayan uygulama ile uzaktan öğretim öğrencileri çoklu medya (TV video, audio, metin, grafik, animasyon) ortamında etkileşimli olarak ders içeriklerini izleyerek, soru örnekleri çözerek, kendilerini sınayarak bu uygulamaya katılabilmektedirler. Geleneksel iletişim ortamlarıyla yeni iletişim ortamlarını bütünleştiren ve etkileşimli bir çoklu ortam yaratan bu yeni hizmet ile öğrenciler kitaplardaki ve televizyon programlarındaki bilgiler doğrultusunda çok sayıda soru örneği çözerek, hem konuları daha iyi kavrayıp daha iyi öğrenmekte hem de çok sayıda alıştırma çözerek, sınavlara hazırlanabilmektedir.


Zengin içerikli eğitim yazılımı olarak da tanımlanan alıştırma yazılımlarında şu anda sistemde 74 ders olmak üzere toplam 1029 ünite yayına girmiştir. Yapımı tamamlanan derslerle, 2004-2005 öğretim yılında Uzaktan Eğitim Sistemindeki bazı bölümlerde İnternet destekli derslerin tüm derslere oranı yüzde 50'lerin üzerine çıkmıştır. Örneğin, İşletme Fakültesi İşletme Bölümünde içinde bulunduğumuz öğretim yılında derslerin yüzde 87'si Internet ortamında yayınlanmaktadır. İktisat Fakültesinin bölümlerinde bu oran yüzde 83 ile 87 arasında değişmektedir. Turizm ve Otel İşletmeciliği, Muhasebe, Yerel Yönetimler, Bankacılık ve Sigortacılık, Sağlık Kurumları İşletmeciliği gibi iki yıllık uzaktan eğitim programlarında internet destekli derslerin oranı yüzde 50 ile yüzde 78 arasında değişmektedir.

Anadolu Üniversitesi Uzaktan Sistemi’ndeki İnternet’e dayalı alıştırma yazılımları sunulan içerik miktarı açısından Türkiye'nin en büyük e-Öğrenme projesidir. İnternet üzerinden yayınlanan alıştırma yazılımlarına girmek isteyen öğrencilerimiz hiçbir ek ücret ödemeden T.C. Kimlik Numaraları ile bu hizmetimizden yararlanabilmektedir.

e-SINAV

e-Sınav Hizmeti, Anadolu Üniversitesi'nin uzaktan eğitim gören öğrencilerinin, örgün sınavlar öncesi kendilerini denemeleri ve başarı durumlarını gerçeğe yakın biçimde ölçmeleri amaçlanarak hazırlanmıştır. 2007-2008 öğretim yılı için 134 derse ait 12 bin sorudan oluşan bir soru bankası yayına girmiştir.

e-Sınav uygulamak isteyen öğrencilerimiz hiçbir ek ücret ödemeden T.C. Kimlik Numaraları ile bu hizmetimizden yararlanabilmektedir.


e-DANIŞMANLIK

Anadolu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim gören öğrencilerinin yüz yüze akademik danışmanlık hizmetlerinin bir benzeri İnternet ortamında da gerçekleşmeye başlamıştır. Alıştırma yazılımlarına paralel olarak, öğrencilerin akademik danışmanlara, dersleriyle ilgili soru sormalarına olanak tanıyan e-Danışmanlık, 2007-2008 öğretim yılında e-Alıştırma hizmeti olan 74 ders uygulamaya girmiştir.

e-Danışmanlık almak isteyen öğrencilerimiz hiçbir ek ücret ödemeden T.C. Kimlik Numaraları ile bu hizmetimizden yararlanabilmektedir.



e-SESLİ KİTAP

e- Sesli Kitap uygulamasına 2005 yılında başlanmıştır. Bu uygulamadan yalnızca görme engelli öğrenciler değil kitabı dinleyerek çalışmayı tercih edecek bütün öğrenciler yararlanabilecektir. Kitaplar profesyonel seslendirme sanatçıları tarafından radyofonik bir biçimde seslendirilmekte ve ses efektleri ile anlatım zenginleştirilmektedir. e-Sesli Kitap uygulamasında 32 derse ait 474 ders programı yayınlanmaktadır.

kaynak: http://www.aof.anadolu.edu.tr/eogrenme.htm - http://www.aof.anadolu.edu.tr/eogrenme.htm

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com