Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Teknik Öğretmenlik

Nereden Yazdırıldığı: gelisenbeyin.net
Kategori: Teknoloji ve Tasarım
Forum Adı: Öğretmen Dökümanları
Forum Tanımlaması: Öğretmenlere ait raporlar, Sınıf rehberliği formları, Veli toplantıları, Mesleki çalışmalar
URL: http://www.gelisenbeyin.net/forum/forum_posts.asp?TID=2610
Tarih: 28-Nisan-2024 Saat 04:48
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: Teknik Öğretmenlik
Mesajı Yazan: bulentistanbull
Konu: Teknik Öğretmenlik
Mesaj Tarihi: 13-Nisan-2008 Saat 11:54
2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında teknik öğretmenlerin özel hizmet tazminatı, Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi ile birlikte 130 olarak belirlenmiştir. Söz konusu düzenleme şu şekildedir:

“Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve fiilen görev yapanlardan .... c) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi olanlarla, 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna göre teknik öğretmen unvanı alanlardan;
-1-4 derecelerden aylık alanlar........130
-Diğer derecelerden aylık alanlar ... : 122 ” hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hükme göre,

1- Memurun teknik hizmetler sınıfında çalışması,

2- ve "teknik öğretmen" unvanını alması,

halinde, bu memurun özel hizmet tazminatı 130 veya 122 puan üzerinden (1. bölgede çalışıyor ise) üzerinden ödenmelidir.

Bu puanın maddi karşılığı nedir?

Özel hizmet tazminat için formül şu şekildedir: En Yüksek Devlet Memuru Aylığı*Tazminat Oranı
En yüksek devlet memuru aylığı: 9500*0,049486=470,117 YTL

Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve teknik öğretmen olan kişiye= 470,117*%130 =611,15 YTL

TEKNiK ÖĞRETMEN UNVANI KAMUDA YOK

Teknik öğretmen unvanı kamuda bulunmamaktadır. Bir başka deyişle bu unvanlı kadroya atanmış memur bulunmamaktadır. Ancak madde metni "unvanı alan" dediği için bu unvanı mezuniyet alan ve teknik hizmetler sınıfında bulunan kişilerin özel hizmet tazminatı 130 veya 122 puan üzerinden hesaplanmaktadır.

ÖĞRETMENLERE BİR KATKISI VAR MI?

Şuan öğretmen olarak çalışanlara "teknik öğretmen" unvanını almış olmaktan dolayı verilen ekstra bir tazminat bulunmamaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere tazminattan yararlanabilmek için teknik hizmetler sınıfında çalışıyor olmak gerekmektedir.

YÖK`ÜN YENİ KARARI BAĞLAMINDA NE YAPILABİLİR?

YÖK`ün mesleki eğitim fakültesi mezunlarına yönelik kararı, kamuda teknik hizmetler sınıfında çalışan ve özel hizmet tazminatı 1-4 dereceler için 130`dan daha düşük olanlar için önemlidir. Zira bu durumdakilerin özel hizmet tazminatı artacaktır.








Cevaplar:
Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 13-Nisan-2008 Saat 13:19
Bu bilgi için teşekkürler. Teknik öğretmenlik konusunda ne yazık ki bizlere haksızlık yapılıyor. Üniversitede mezun olurken teknik öğretmenli ünvanı veriliyor. ama ilköğretimde çalışıyoruz diye bu ünvanımızı kullanamıyoruz. zamanında bu konu le ilgili bir dilekçe vermiştim ama neticesi olumsuz gelmişti. Konuyla ilgili herhangi bir düzenleme yok varsa birileri bizi bilgilendirilirse seviniriz..

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: bulentistanbull
Mesaj Tarihi: 13-Nisan-2008 Saat 14:47
evt bende samsunda bu konuda ugrastım bıraz.dılekce verdık,cvp sız egıtım-ögretım hızmetınde calısıyorsunuz,teknık ogretmenlık sıfatını almak ıcın teknık hızmetlerde calısmamız gereklı ımıs.nyse sonucta alamadık yanı,sımdı de karar cıktı yukardagonderdım,artık hıc alaamayız


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 15-Nisan-2011 Saat 23:18
MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNLARINA 'TEKNİK ÖĞRETMEN' UNVANI
Yükseköğretim Kurulu, Gazi Üniversitesinin başvurusu üzerine, 2007 yılında aldığı bir kararla Mesleki Eğitim Fakültesi mezunlarının "teknik öğretmen" unvanını kullanabileceklerine karar verdi. Karar özellikle teknik hizmetler sınıfında çalışanları yakınen ilgilendirmektedir. Zira teknik hizmetler sınıfında çalışıp da mesleki eğitim fakültesi mezunu olanların özel hizmet tazminatları artacaktır.

Memurlar-Net 12 Nisan 2008 18:06
Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarının Özel Hizmet Tazminatı 25 Şubat 2008
Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarının Özel Hizmet Tazminatı
Zam ve tazminatların ödenmesine esas yan ödeme kararnamesinde teknik eğitim fakültesi mezunlarına özel iki düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemelerden birincisi öğretmenlere yönelik olup, ek tazminat ödenmekte, ikincisi ise teknik hizmetler sınıfında görev alanlara yönelik olup bu halde ise tazminat oranı farklılaşmaktadır. teknik eğitim fakültesi mezunlarına yönelik açıklamalar için başlığa tıklayınız.
25 Şubat 2008 16:51
GELEN SORULARDAN BİR ÖRNEK
Ben Şu anda Teknik Hizmetler Sınıfında Elektrik Teknisyeni olarak görev yapıyorum. Haziran 2007 tarihinde Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Bölümünden Mezun oldum. Şu anda Özel Hizmet Tazminatı olarak bana %93 ödeniyor. Ben %122 ödenmesi gerekiyor dediğimde okuduğum bölümün benim üst öğrenimim olmadığını söylüyorlar. Eğer Elektrik öğretmenliği mezunu olsaydım, bunu bu şekilde alabilirsin dediler. Ancak yan ödeme kararnamesinde böyle bir ibare yok. Aynı hizmet sınıfı ibaresi var. Sonuçta bu bölüm benim üst öğrenimim olmalı diye düşünüyorum. Konu hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum. Ayrıca mahkemeye gidersem nasıl bir yasal dayanakla gidebilirim. Bildiğiniz mahkeme kararı var mı?
Teşekkür ederim…
YAN ÖDEME KARARNAMESİNDE YER ALAN HÜKÜM
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Zam ve Tazminatlar başlıklı 152 maddesi uyarınca çıkarılan ve 7/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar", 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.
Anılan Kararnamenin "Bazı özel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 üncü maddesini (e ) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." denilmektedir.
Bu madde sadece iki hizmet sınıfında çalışanlara yöneliktir: Teknik ve sağlık... Diğer hizmet sınıflarında çalışanlar bu düzenlemeden yararlanamamaktadır.
Diğer taraftan özel hizmet tazminatlarının düzenlendiği II Sayılı Cetvel'in (E)Teknik Hizmetler bölümünün ( c) alt bendinde;
Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve fiilen görev yapan Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi olanlarla, 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna göre teknik öğretmen unvanı alanlardan;
-1-4 derecelerden aylık alıp da birinci bölgede çalışanlara 130 puan; diğer derecelerden aylık alıp da birinci bölgede çalışanlara ise 122 puan özel hizmet tazminatı ödenmektedir. 2, 3, 4, 5, ve 6. bölgede çalışanlara ise sırasıyla 4, 12, 14, 16 ve 18 ek puna olarak verilmektedir.
Bu puanın maddi karşılığı nedir? Özel hizmet tazminat için formül şu şekildedir: En Yüksek Devlet Memuru Aylığı*Tazminat Oranı
En yüksek devlet memuru aylığı: 9500*0,049486=470,117 YTL
Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve teknik öğretmen olan kişiye= 470,117*%130 =611,15 YTL
ÖDEMEDEN YARARLANMA ŞARTLARI
1- Yukarıda yer alan maddi ödemeden yararlanılabilmesi için memurun teknik hizmetler sınıfında çalışması gerekmektedir.
2- 190 sayılı eki cetvellerde "teknik öğretmen" kadrosu bulunmamaktadır. Zaten madde hükmü kadroya atamadan değil unvanı almaktan bahsetmektedir. Bu nedenle mezuniyet ile bu unvanı alan teknik hizmetler sınıfındaki memurların derecesine göre 130 veya 122 puan üzerinden (1. bölgede çalışıyor ise) özel hizmet tazminatı alması gerekmektedir.
KİMLER TEKNİK ÖĞRETMENDİR?
29/4/1992 tarih ve 3795 sayılı Bazı Lise, Okul Ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun 3 üncü maddesinin (d) bendinde; lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, erkek teknik yüksek öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve teknik eğitim fakültesi mezunları ile kız teknik öğretmen okulu, kız teknik yüksek öğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlara "teknik öğretmen"unvanını kullanacakları hüküm altına alınmış bulunmaktadır.
3795 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (d) bendinde "teknik eğitim fakültesi mezunları" sayılmış olup anılan okul mezunlarının teknik öğretmen unvanını kullanmaları mümkün bulunmaktadır.
ÖĞRETMENLERDEKİ UYGULAMA NASILDIR?
Yan ödeme kararnamesinin diğer tazminatları düzenleyen III sayılı cetvelinde Eğitim Öğretim Tazminatı düzenlenmiştir.
Bu bölümde yapılan düzenlemeye göre, kararnameye ekli V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına, atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil Öğretmen unvanlı kadrolara atananlardan teknik eğitim fakültesini bitirenlere branşlarına göre 6-15 arasında ek özel hizmet tazminatı puanı verilmektedir.


Yan ödeme kararnamesindeki düzenleme
2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında teknik öğretmenlerin özel hizmet tazminatı, Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi ile birlikte 130 olarak belirlenmiştir. Söz konusu düzenleme şu şekildedir:
“Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve fiilen görev yapanlardan .... c) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi olanlarla, 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna göre teknik öğretmen unvanı alanlardan;
-1-4 derecelerden aylık alanlar........130
-Diğer derecelerden aylık alanlar ... : 122 ” hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hükme göre,
1- Memurun teknik hizmetler sınıfında çalışması,
2- ve "teknik öğretmen" unvanını alması,
halinde, bu memurun özel hizmet tazminatı 130 veya 122 puan üzerinden (1. bölgede çalışıyor ise) üzerinden ödenmelidir.

Bu puanın maddi karşılığı nedir?
Özel hizmet tazminat için formül şu şekildedir: En Yüksek Devlet Memuru Aylığı*Tazminat Oranı
En yüksek devlet memuru aylığı: 9500*0,049486=470,117 YTL
Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve teknik öğretmen olan kişiye= 470,117*%130 =611,15 YTL

TEKNiK ÖĞRETMEN UNVANI KAMUDA YOK
Teknik öğretmen unvanı kamuda bulunmamaktadır. Bir başka deyişle bu unvanlı kadroya atanmış memur bulunmamaktadır. Ancak madde metni "unvanı alan" dediği için bu unvanı mezuniyet alan ve teknik hizmetler sınıfında bulunan kişilerin özel hizmet tazminatı 130 veya 122 puan üzerinden hesaplanmaktadır.
ÖĞRETMENLERE BİR KATKISI VAR MI?
Şuan öğretmen olarak çalışanlara "teknik öğretmen" unvanını almış olmaktan dolayı verilen ekstra bir tazminat bulunmamaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere tazminattan yararlanabilmek için teknik hizmetler sınıfında çalışıyor olmak gerekmektedir.
YÖK'ÜN YENİ KARARI BAĞLAMINDA NE YAPILABİLİR?
YÖK'ün mesleki eğitim fakültesi mezunlarına yönelik kararı, kamuda teknik hizmetler sınıfında çalışan ve özel hizmet tazminatı 1-4 dereceler için 130'dan daha düşük olanlar için önemlidir. Zira bu durumdakilerin özel hizmet tazminatı artacaktır.
İŞTE YÖK'ÜN YENİ KARARI


-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 15-Nisan-2011 Saat 23:19
                                                  
     





………………………….İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                                                                            SİVAS


                                          
     Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Bölümü Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği mezunuyum. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının Mesleki Eğitim Fakültesi’nden mezun olan öğrencilere “Teknik Öğretmen” unvanı verilmesinde dolayı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. Maddesinin A bendinin 5. Fıkrası gereğince tarafıma bir derece verilmesi hususunu;

     Bilgilerinize arz ederim.
     

                                                  
Adres:                                                                           Adem YILMAZ
Tlf:                                                                                                                   15/02/2011                                                        


Ek: a) Yüksek Öğretim Kurulu Bşk. Kararı (1 Sayfa)
       b) Mezuniyet Belgesi (1 Sayfa)                                                  


-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 15-Nisan-2011 Saat 23:23
Teknik öğretmenlik

Yüksek Öğretim Kurulu Bşk. Kararı (1 Sayfa)



-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: eylül0707
Mesaj Tarihi: 17-Nisan-2011 Saat 20:20
TEŞEKKÜREDİYORUM BU KONUDA BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN


Mesajı Yazan: tivitici
Mesaj Tarihi: 19-Aralık-2011 Saat 13:58
Merhabalar... benim burada kafama takılan bir konu var... 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. Maddesinin A bendinin 5. Fıkrası sağlık lisansiyeri ile ilgili ve çocuk gelişimi bölümünü sonradan kapsamış... yukarıdaki bir dilekçede aile ekonomisi ve beslenme eğitimi mezunu birisinin dilekçesi var... eğer bu arkadaş eski girişli olup diplomasında çocuk gelişimi bölümü altında aile ekonomisi ve beslenme yazıyorsa anlaşılabilir ancak benim diplomamda aile ekonomisi ve beslnem eğitimi bölümü aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği olarak görünüyor... bu şekilde olduğunda benimde başvurmam halinde adaylığım kalkınca 1 derece alabilir miyim? YÖK'ün 2007 verdiği bir karara göre Mesleki Eğitim Fakültesi mezunlarını teknik öğretmen sayılmaktadır ve bu durumda benim derece konusu ne olacak anlamış değilim :) sağlık lisansiyeri konusuyla YÖK'ün kararı birbirinden bağımsız gibi görünüyor... ne yapmam gerekiyor şimdi benim?


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 04-Şubat-2012 Saat 16:23
Gazi Üniversitesi Mesleki eğitim Fakültesi öğrencileri teknik öğretmenlik unvanını rahatlıkla alabiliyorlar...

Dilekçe örneği ektedir...
http://www.gelisenbeyin.net/indir/dilekce.doc - http://www.gelisenbeyin.net/indir/dilekce.doc

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: kondansator
Mesaj Tarihi: 03-Mart-2012 Saat 01:51
HOCAM VERDİĞİNİZ DİLEKÇEDE 36. MADDE A/5. BENDİNE GÖRE YAZIYOR. 5. BEND SAĞLIK LİSANSİYERLİĞİYLE İLGİLİ. DİLEKÇEDE BİR YANLIŞLIK VAR. TEKNİK ÖĞRETMENLİK A/2. BEND TEKNİK ÖĞRETMENLİKLE İLGİLİ. MİLLİ EĞİTİM BUNU NASIL İŞLEME KOYUYOR Kİ. SANIRIM MADDEYİ HİÇ OKUMAMIŞLAR. BİR YANLIŞLIK VAR....


Mesajı Yazan: matrix35
Mesaj Tarihi: 21-Mart-2012 Saat 20:47
gazi ünv. mesleki eğitim fak. Çocuk Gel ve Ev Yönetimi Eğitimi Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Teknik öğretmenlikten yararlanabiliyor mu? bununla ilgili evrakları gönderebilirmisiniz.


Mesajı Yazan: forever42
Mesaj Tarihi: 19-Mart-2013 Saat 00:04
merhaba yahya hocam
selçuk üniversitesi mesleki eğitim fakültesi aile ekonomisi ve beslenme öğretmeni mezunuyum teknoloji ve tasarım öğretmeni olarak çalışıyorum aynı dilekçeyi ben de verebilir miyim yoksa bu sadece gazi üniversitesi mezunlarına mı biz de aynı bölüm mezunuyuz ama anlayamadım teşekkür ederim


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 19-Mart-2013 Saat 00:25
Şimdiye kadar gördüğüm ve duyduğum kadarıyla Teknik Öğretmenlikte en önemli şart orta öğretimde veriliyor olmasıdır.O yüzden verilmiyor. doğru bilgiyi bilen arkadaş varsa görüşlerini burada paylaşırsa sevinirim...:))
Konuyu en son Memiş hocam gündeme taşımıştı...

http://www.gelisenbeyin.net/teknik-ogretmenler.html - http://www.gelisenbeyin.net/teknik-ogretmenler.html

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 21-Mart-2013 Saat 16:35
TEKNOLOJİ ve TASARIM ÖĞRETMENLERİ DE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİRLER!!

TEKNOLOJİ VE TASARIM ÖĞRETMENLERİ;
Bilindiği üzere bugünlerde çokça gündemde olan iş kazaları nedeni ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanlarının görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek için iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyulmaktadır.
İş güvenliği uzmanı olabilmek için mühendis, mimar, teknik öğretmen, fizik ve kimyager ünvanına sahip olmak gerekmektedir.
Teknik öğretmenler sınıfına giren branşlar;
1. Mesleki Eğitim Fakültesinin;
a) Teknoloji Eğitimi
b) Ev-İş ve Ev Ekonomisi Öğretmenliği, Ev Ekonomisi Öğretmenliği
c) İş ve Teknik Öğretmenliği, İş ve Teknik Eğitimi Öğretmenliği
d) Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Eğitimi Öğretmenliği
e) Çocuk Gelişimi, Besin Teknolojisi ve Beslenme Eğitimleri
f) Çocuk Gelişimi ve Ev Ekonomisi Eğitimi
g) Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi
h) El Sanatları Eğitimi
ı) Uygulamalı Sanatlar Eğitimi,
i) Giyim Endüstrisi ve Giyim Eğitimi
j) Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümleri
2. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesinin;
a) Aile Bilimleri ve Tüketici Eğitimi,
b) Endüstriyel Teknoloji Eğitimi,
c) Bilgisayar Eğitimi Bölümlerinin teknik eğitim veren programlarıdır. Bu bölüm mezunu teknik öğretmenler İş Güvenliği Uzmanı olabilmektedirler. (Teknik Öğretmen belgesi YÖK’e başvurularak alınabilir).
Doç. Dr. Aydın ŞIK
05326764028
aydinsk_66@windowslive.com

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 21-Mart-2013 Saat 16:35
Teknik personele 1200 lira ek ücret

Kamuda iş güvenliği uzmanı olarak görev alan teknik personele, normal maaşının yanında ayda 1200 liraya kadar ek ödeme verilecek.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'yla birlikte binlerce iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimine ihtiyaç olacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın genel hükümleri, 30 Aralık 2012'den sonra kamu işyerlerinde de başlayacak. Ancak iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma zorunluluğu ise 30 Haziran 2014 itibariyle başlıyor.

Kamu kurumları, kendi bünyelerindeki mühendis, mimar ve teknik elemanları belge sahibi olmaları şartıyla iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirebilecek. Bu personel, ihtiyaç olması halinde diğer kamu kurumlarına da benzer hizmeti verebilecek.

80 saat çalışabilir

İş güvenliği uzmanı olarak görev alan teknik personele, normal maaşının yanında ayda 1200 liraya kadar ek ödeme verilecek. İş güvenliği uzmanı olan teknik personel, esas görevinin yanında ayda 80 saate kadar iş güvenliği hizmetlerinde görev alabilecek.

Sertifika gerekiyor

Örneğin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde görev yapan ve (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip olan inşaat mühendisi Cemil Bey, yetkili amirinin izniyle kendi kurumuna veya diğer kurumlara ayda 80 saate kadar iş güvenliği hizmeti verebilecektir. Böylece Cemil Bey, ayda 1200 liraya kadar ek gelir elde edebilecek.

Her işveren hizmet alamaz

İşverenlerin kendi çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirebilecekleri gibi bu hizmeti dışarıdan da satın alabileceklerini ifade ettik. Yasanın genel prensibi bu olmakla beraber, eğer işyerindeki çalışma süreleri iş sağlığı ve güvenliği personelinin sürekli görevlendirilmesini gerektiriyorsa, bu işverenler dışarıdan hizmet alamayacak, kendi bünyelerinde sürekli personel görevlendirecekler. Hangi işverenlerin sürekli personel istihdam edeceği bakanlık tarafından tespit edilecek.

Aranan meslek olacak

Yasayla birlikte iş güvenliği uzmanlığı en fazla aranan mesleklerden birisi olacak. İş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemandır. İş güvenliği uzmanları (A), (B) ve (C) sınıfı olmak üzere üç kategoride sınıflandırılıyor.

Fizikçi ve kimyager

Üniversitelerin mühendislik ve mimarlık bölümlerinden mezun olanlar, teknik öğretmen, fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları iş güvenliği uzmanlığına başvurabilirler. İş güvenliği uzmanlarının eğitimi ve sertifikalandırılması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.


Gözetim işverende

Yasaya göre işveren, çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlamakla yükümlü. İşveren aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorunda:

* İşe girişlerinde,

* İş değişikliğinde,

* İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde,

* İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla sağlık kontrolüne tabi tutulacaklar.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamayacak.

Maliyet çalışana yansıtılmayacak

İSG Yasası kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınacak. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılacak, verilen kararlara itiraz edilemeyecek.

Para cezası 1000 lira

Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanacak, çalışana yansıtılamayacak. Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulacak. Çalışanların sağlık gözetimini yaptırmayan veya sağlık raporu aldırmayan işveren hakkında, her bir çalışan için 1000 TL idari para cezası uygulanacak.

SADETTİN ORHAN - BUGÜN GAZETESİ

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 21-Mart-2013 Saat 18:14
Teknik öğretmenlik belgesi almak için; Üniversiteler Mahallesi
06800 Ankara, Türkiye adresine bir dilekçe yazarak gönderiyorsunuz. Yök'te size belgenizi gönderiyor. Adresinizi ve mail adresinizi eklemeyi unutmayın.

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 25-Mart-2013 Saat 18:36
YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                                                                            ANKARA


                                          
     Gazi Üniversitesi Endüstriyel Fakültesi Aile bilimleri ve Tüketici Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Bu bölümde mezun olan öğrencilere “Teknik Öğretmen” unvanı verilmektedir. Belgenin tarafıma gönderilmesini istiyorum.

     Bilgilerinize arz ederim.
     

                                                  
Adres:                                                                            ……………………
Tlf:                                                                                                                   15/04/2013            E-mail   

Not: Yazdığım dilekçe örneğinde bir yanlışlık varsa gereken uyarıyı yaparsanız sevinirim... Özellikle gönderenler..

Aşağıdaki adrese göndereceksiniz...
Teknik öğretmenlik belgesi almak için; Üniversiteler Mahallesi
06800 Ankara, Türkiye adresine bir dilekçe yazarak gönderiyorsunuz. Yök'te size belgenizi gönderiyor. Adresinizi ve mail adresinizi eklemeyi unutmayın.                        

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: beylikdüzü
Mesaj Tarihi: 27-Mart-2013 Saat 12:22
siteye konulan MURAT ÇİRMİNİN DERECESİ GERİ ALINMIŞ.BİLGİNİZE


Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Mesaj Tarihi: 27-Mart-2013 Saat 14:57
Orjinalini yazan: beylikdüzü

siteye konulan MURAT ÇİRMİNİN DERECESİ GERİ ALINMIŞ.BİLGİNİZE


Bilgilendirme için teşekkürler...
Ortaokulda çalışan hiçbir öğretmen bu belgeden faydalanamıyor. Aydın hocanın yaptığı paylaşımda da;
İş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilecek olmamıza dair bir durum. İş güvenliği uzmanlığı belgesini mühendisler ve teknik eğitim fakültesi mezunları alabiliyordu.
Fakat yukarıdaki belgede görüldüğü gibi hocamız teknik eğitim fakültesiyle esef in eşdeğer olduğuna dair onay almış ve bu da demek oluyor ki biz esef mezunları da iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabiliyoruz artık.
Saygılarımla...

İs güvenliği belgesi nedir?

İş güvenliği uzmanlık belgesini soruyorsunuz sanırım. iş güvenliği uzmanlık sertifikası veren bir kursa kayıt yaptırıyorsunuz.Ehliyet mantığı gibi aslında; kursa gitmeden olmuyor yani.ortalama ücretler 1500-2000lira arasında değişiyor. 1ay kadar bi ders süresi var.bu eğitiminde bir kısmı online,bir kısmı yüz yüze.kurs bitimindede ortalama 5 gün kadar bir staj süresi var.sene de 2 sınav var.bu bitirdiğiniz kurs size 2 sınav hakkı tanıyor kazanmak için.iki sınavın birinden en az 70 alırsanız C sınıfı iş güvenliği belgesine sahip oluyorsunuz.

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...


Mesajı Yazan: brut34
Mesaj Tarihi: 30-Mart-2013 Saat 11:10
Şimdi ben Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Eğitimi Bölümü mezunuyum.Bizim mezunlardan İş güvenliği kursuna katılan oldumu bilgi verirseniz memnun olurum


Mesajı Yazan: seyid
Mesaj Tarihi: 17-Nisan-2013 Saat 23:57
aaaa doğru deill



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com