gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

evren nasıl oluştu

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
muharem Açılır Kutu Gör
Gelişen Üye
Gelişen Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28-Şubat-2007
Konum: Amasya
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 60
  Alıntı muharem Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: evren nasıl oluştu
    Gönderim Zamanı: 14-Mart-2007 Saat 22:46
SORU:        Evren nasıl oluştu?




Bütün bu soruların yanıtı insanoğlunun kendini tanımaya başladığı andan itibaren aranmaya başladı. İşin ilginç yanı , Evren sözkonusu olduğunda somut bir bilimden söz edemiyoruz. Biraz bilim , biraz inanç ; kimbilir belki biraz da hayal gücü. Ancak, yine de dönem dönem yaygın olarak kabul görmüş teorilerde yok değil. Evren'in bir atomdan çoğalması teorisi önce çok aptalca ve tartışmaya bile deymeyecek kadar bilim dışı bulundu. Ancak, bu teoriyi güçlendiren bazı bilimsel kanıtlar ortaya çıkmaya başlayınca ateşli bir tartışma başladı.

Teori'nin özü şuydu ; Evren doğduğu anda şu andaki gibi değildi: Çok daha küçüktü; büyük bir patlamayla genişlemeye ve büyümeye başlamıştı. Bu genişleme ve büyüme süreci günümüzdede sürüyor. Patlama sonrası genişleme ve büyüme, doğal olarak Evren'in yoğunluğunun da azalmasına yol açıyordu.

Teori'nin gerçek olabilmesi için, aradan 10 milyar yıl geçmiş olsa bile, bu patlamanın belirtileri olması gerekirdi. 1950'li ve 60'lı yıllarda bu patlamayla ilgili somut kanıtlar aranmaya başlandı. Araştırmalar şu konuda yoğunlaşmıştı; eğer bir patlama olduysa Evren'nin dört bir yanına dağılan bir sıcaklık dalgası olması gerekirdi.

Evet gerçekten vardı! 1964 yılında iki Amerikalı fizikçi, uzayın her yanından gelen bir ısı dalgası olduğunu ölçtüler. Bu ısı dalgası mevsimlerde de değişmiyordu! Bu büyük patlamadan kalan enerji halkasıydı! Bu kanıt, Evren' in sabit olduğunu savunanları susturmaya yetti.

Bugün artık, Evren'in büyük bir patlama ile doğduğu okullarda okutuluyor. 1992 yılında COBE uydusu büyük patlamadan kalan kozmik ışın kalıntılarını saptadı. Bu , patlama teorisinin doğru olduğunu gösteriordu. Ünlü İngiliz fizikçisi Hawkins, buluş için, " Tüm insanlık tarihinin buluşu değilse, Yüzyılın buluşu olduğu kesindir

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz