gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ozon tabakası

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
muharem Açılır Kutu Gör
Gelişen Üye
Gelişen Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28-Şubat-2007
Konum: Amasya
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 60
  Alıntı muharem Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ozon tabakası
    Gönderim Zamanı: 10-Mart-2007 Saat 08:13
Ozon tabakası


Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Ozon tabakasının yaklaşık 420 milyon yıl önce oluştuğu sanılmaktadır.Ozon deliği önce güney kutbunda sonra kuzey kutbunda bulunmuştur.Ozon tabakasının bulunması ile pek çok araştırmacı labaratuvar şartlarında ozon gazı üzerinde bozucu etki yapan kloroflorokarbon gazı hakkında deneysel bulgular elde ettiler. Klor atomları ozon molekülünü parçalayarak yok olmasına sebep olmaktaydı.Her bir klor atomunun yaklaşık 100.000 ozon molekülünün parçalanmasına neden olabileceği düşünülürse bu bileşimin etkileri daha iyi anlaşılır.

Kloroflorokarbon gazları, plastikten köpüğe ve buzdolaplarından motorlu taşıtların klima cihazlarına, parfüm ve deodorant gibi spreylere kadar bir çok alanda kullanılmaktadır.Kloroflorokarbonun spreylerdeki kullanımı bir çok ülkede yasaklanmıştı.Bu durum kar getiren bir malın zararını göz ardı eden ve buluşları ile çevreye zarar veren üretici bilim adamlarını doğa karşısında suçlu duruma düşürüyor.

Tedbirler alınırsa, ozon tabakasını tehdit eden tehlikeler ortadan kalkabilir.Eğer ozona zarar veren maddeler atmosfere bırakılmazsa bu gazların tamamının ışık yardımı ile ayrışması bile yüz yıl sürebilir.

Günümüzde insanlığın geleceği için zorunlu olan ozonun yok olma ihtimali, gitgide artıyor.Güneş'ten gelen mor ötesi ışınları süzerek canlılara zarar vermesini önleyen ozon tabakasının tüm sorumluluğunu insanlığın yüklenmesi gerekir
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz