gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

TÜBİTAK'ın beğenmediği proje dünya birincisi oldu

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: TÜBİTAK'ın beğenmediği proje dünya birincisi oldu
    Gönderim Zamanı: 09-Ekim-2014 Saat 16:55
TÜBİTAK'ın beğenmediği proje dünya birincisi oldu
Habertürk'ten Serkan Akkoç'un haberine göre, Özel MEF Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi İlayda Şamilgil, "First Step To Nobel Prize In Physics" yarışmasında, 70'e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu.

Daha önce TÜBİTAK'ın yarışmasına da gönderdiği projenin, burada dereceye giremediği öğrenildi. İlayda Şamilgil, Polonya'da bu yıl 22'ncisi düzenlenen yarışmaya, üzerinde 1 yıldır çalıştığı "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem" adlı projesi ile katıldı. Şamilgil, fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen yarışmanın dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan jürisinden tam puan aldı.

BULUŞ NE İŞE YARAYACAK?

Şamlıgil, "Bu projede suyun manyetik özelliğinden yararlandım. Suyun içine bir mıknatıs yerleştirdiğinizde suyun üzerinde gözle görülemeyecek deformasyonlar oluşur. 'Ne kadar deformasyon varsa o kadar su olur' tezinden yola çıkarak yaptığım deneylerde sonuca ulaştım" dedi. Buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünen Şamilgil, buluşu sayesinde günlük hayatta tükettiğimiz süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olacağını söylüyor.

NOBELE İLK ADIM

İlayda'nın kısa öğrencilik hayatı başarılarla dolu. Geçen yıl İstanbul'daki bazı metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunmuş. Öğretmenleri, İlayda'nın Stanford Üniversitesi'ne kabul edileceğine inandıklarını belirtti.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz