gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Teknolojik Gelişmeler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

F klavye mucidi: Bu devrim gibi karar

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
sakız Açılır Kutu Gör
Vip Üye
Vip Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Nisan-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 271
  Alıntı sakız Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: F klavye mucidi: Bu devrim gibi karar
    Gönderim Zamanı: 16-Aralık-2013 Saat 00:01
F klavye mucidi: Bu devrim gibi karar
Başbakanlığın yayınladığı genelgeyle 2017 yılına kadar tüm kamu kurumlarında F klavye zorunluluğu getirilmesini F klaveyinin mucidi İhsan Sıtkı Yener çarpıcı sözlerle değerlendirdi.

Akşam Gazetesi'nden Emre Öztürk'ün haberine göre Başbakanlığın yayınladığı genelgeyle 2017 yılına kadar tüm kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye zorunluluğu getirildi. F klavyeye geçiş sürecinde kamu personellerine ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hazırlanacak bir içerikle eğitim de verilecek. Hükümetin bu atağını F klavyenin mucidi ve INTERSTENO (Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu) Onursal Başkanı İhsan Sıtkı Yener'e sorduk. Yener, yeni klavyeyle birlikte öğrencilerin öğrenme hızının, dil öğrenme becerilerinin ve kamu hizmetlerinin hızlanacağını belirterek, "Mükemmel bir bilimsel adım atıldı" dedi.

Emekli öğretmen Yener F klavyenin avantajlarını ve kamuda nasıl bir etki yaratacağını şöyle anlattı:
"F klavyeyle bakmadan 10 parmak yazmada 70 dünya şampiyonluğu kazandık. Öğretmen olduğum zaman 1941 yılının Türkçe sözlüğünden 29 bin 934 kök kelime üzerinde araştırma yaptırdım. En çok kullanılan kelimeleri, bağlaçları ve ekleri ortaya çıkardım.

70 ŞAMPİYONLUK KAZANDIK
Parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. Türkçenin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık.
Q'DAN ÇOK DAHA HIZLI YAZILIYOR
"EN çok kullanılan harfler olan a, e ve f harfi en işlevsel parmakların rahatlıkla ulaşacağı yerlerde. 1960'lı yıllarda ABD'li uzmanlar bile F klavyenin yaygınlaşması için çalışma başlattılar. Katıldığımız yarışmalarda görüldü ki Latin alfabesini kullanan tüm dillerde F klavye Q klavyeden daha faydalı ve daha hızlı yazılıyor."

16 AYRI DİLDE REKOR KIRIYORLAR
Q klavyede İngilizcedeki en çok kullanılan harfler en uzak köşelere yerleştirildi. Tamamen yazım düşmanı bir klavye. F klavye ile on parmak yazan 12 yaşında gençlerimiz 16 ayrı dilde on parmak yazma rekoru kırıyor. Bunu nasıl sağladığımızı sorduklarında gerekçesini F klavye olarak verdim.

VATANDAŞ HİÇ SIRA BEKLEMEYECEK
KAMU personeli günde 5 saat çalışarak bir haftada F klavyeyi bakmadan 10 parmak yazabilecek hale gelir. Kamudaki işleyişin hızı ve hacmi artar, vatandaşlara çok daha hızlı belge verilir. Başbakanlığın genelgesi Türkiye'de bilimsel eğitim alanında atılmış en büyük adımlardan biridir."
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz