gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Dünyanın en hafif maddesi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Dünyanın en hafif maddesi
    Gönderim Zamanı: 22-Nisan-2013 Saat 00:42
Dünyanın en hafif maddesi
Çin'de bilim insanları 'karbon aerojel' adında aşırı hafif bir madde üretti.
Çin'in Jeciang Üniversitesi'nden bilim insanları, 'karbon aerojel' adında aşırı hafif bir madde üretti. Bunun bugüne kadar üretilen en hafif madde olduğu iddia ediliyor.
Süngerimsi maddeyi üretmek için Profesör Çao Gao'nun başkanlığında bir ekip, karbon nanotüp ve grafen solüsyonunu dondurarak kuruttu. Ortaya çıkan madde, 2012'de Alman araştırmacıların ürettiği rekor hafiflikteki grafen aerojelden biraz daha hafifti.
Bu madde o kadar hafif ki yeşil kirpi darısı olarak bilinen bitki hiç bükülmeden üzerinde taşıyabiliyor. Madde katı olmakla birlikte gözenekleri hava ile dolu olduğundan minimal yoğunluğa sahip. Araştırma 'Advanced Materials' dergisinde yayımlandı.
Kırılgan görünüşüne rağmen aerojel yüksek esnekliğe sahip; bastırılıp bırakılınca eski halini alıyor. Yağ emme kapasitesi kendi ağırlığının 10 katı olan normal maddelere kıyasla bu yeni madde 900 kat yağ emebiliyor.
Profesör Çao, karbon aerojelin petrol sızmalarını temizlemede, suyun ve havanın arıtılmasında kullanılabileceğini belirtiyor. Çao, dondurarark kurutma yönteminin ise geleneksel yöntemlerden daha kolay olduğunu ifade ediyor.
Yeni aerojel madde, bu fotoğrafta görülen ve yapay köpük stirofomdan 100 kat daha hafif olan metal mikro örgü gibi hafif maddeler listesindeki yerini aldı. Californialı bir ekibin geliştirdiği bu madde, içi boş ve iç içe geçmiş borulardan oluşuyor ve aşırı baskıya tabi tutulduğunda bile özelliğini koruyor.(Kaynak:BBC)

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz