gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

E=mc2, Atomdaki acayip büyük enerjinin bahsi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: E=mc2, Atomdaki acayip büyük enerjinin bahsi
    Gönderim Zamanı: 29-Ocak-2007 Saat 12:01
"E = mc2 en ünlü denklemlerden bir tanesidir, fizikçi olmayanlar için bile, hangi formda olursa olsun enerji (E) ve kütle (m) arasında ilişki kurar. Bu formülde boşluktaki ışık hızının karesi c², kütle birimlerinden enerji birimlerine dönüşüm katsayısı için kullanılır. Özel birimsel olarak;
E (jul) = M (kilogram) çarpı (299792458 m/s) 2

Denklemin az farklı formülasyonu ilk defa Albert Einstein tarafından 1905'de ünlü makalelerinde yayımlanmıştır. Aynı yıl önermiş olduğu özel görelilik teorisinin bir sonucu olarak türetmiştir."




"Einstein e=mc² formülünü 1905 yılında bugün ortaya koydu.Tüm dünyada bilim adamları, Albert Einstein’ın en ünlü kuramı e=mc²’nin yüzüncü yılını kutluyor.1905 yılında, fizik dünyasının temellerini sarsar nitelikteki bir dizi makalenin dördüncüsünde yayınlanan teori, atom bombasının gücüyle özdeşleştirildi. Bilim dünyasında, belki de e=mc² kadar tanınan bir başka formül yok. Oldukça basit görünen formül, enerjinin (e), kütle (m) ve ışık hızının © karesinin çarpımına eşit olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu basit formülün etkileri, 100 yıl sonra bile bilim dünyasında tartışılmaya, tam olarak anlaşılmaya çalışılıyor. Albert Einstein, en basit şekliyle anlattığı formülünde, bir objeye ivme kazandırıldığında, bu ivmenin onun sadece hızlanmasına değil aynı zamanda ağırlaşmasına da neden olduğunu ortaya koymuştu. Bunun sonucu olarak, bir aşamadan sonra objenin itilmesi daha fazla hız kazandırmamaya başlıyor ve hiçbir obje, ışığın hızını geçemiyor. e=mc² formülü, Einstein’ın aynı yıl başladığı izafiyet teorisinin de son aşamasını oluşturdu. Bu teorinin sonucunda Einstein, o dönemde anlaşılamayan, radyoaktivite sonucunda ortaya çıkan enerjinin, kütlede ölçülebilir büyük değişikliklere neden olabileceğinin farkına vardı. Albert Einstein’ın teorileri, yıllar sonra, atom bombasının ortaya çıkarılmasında temel olarak kullanıldı. Ancak 1905 yılında, bu teoriler, bir dahinin ve genç bir bilimadamının yaratıcılığının en büyük kanıtıydı."



Bu formül atom içerisindeki acayip yüksek bir enerjinin bahsidir.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Albert_Einstein_Head.jpg/180px-Albert_Einstein_Head.jpg

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz