gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Öğretmen adayları dikkat!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Öğretmen adayları dikkat!
    Gönderim Zamanı: 24-Nisan-2012 Saat 15:52
Öğretmen adayları dikkat!

Fen edebiyat fakültesini tercih edecek öğrenciler dikkat!

Haber Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK ) 5 Nisan 2012 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karara göre eğitim fakültelerinin bazı bölümlerinin ikinci öğretimleri kaldırıldı. Bugün'de yer alan habere göre, karar gereği aynı şekilde fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin aldığı pedagojik formasyon programının da kaldırıldığı açıklandı. Yeni pedagojik formasyon sertifika programlarının açılmamasına ve daha önce açılmasına izin verilen programların da mevcut öğrencilerin işlemleri bittikten sonra kapatılmasına, karar verildi. Karara gerekçe olarak bu bölümlerde ortaya çıkan öğretmen fazlası gösterildi. Karar posta yoluyla üniversitelere resmi olarak tebliğ edildi. Buna göre bundan sonra fen edebiyat fakültesini tercih edecek öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmenlik yapamayacak.

ÜNİVERSİTELERDE KADRO YOK

Bu sürpriz karar, ilgili bölümlerden büyük tepki aldı. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nihat Öztoprak, “Temelli kaldırılması bizim için felakettir. Öğrencilerimize öğretmen olma yolu kapatılıyor” dedi. Yeni karar gereği sadece dershanelerde öğretmenlik yapabileceklerini ya da üniversitede kalıp öğretim görevlisi olabileceğini belirten Öztoprak, “Bugünmezunların yüzde 1’i bile üniversitede kalamıyor. Üniversitelere çok az sayıda araştırma görevlisi alınıyor” diye konuştu.

200 bin öğrenci var

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, fen edebiyat fakültelerine yönelik alınan kararı ve gelen tepkileri değerlendirdi. Balıbey, bu fakültelerde halen eğitim alan öğrencilerin karardan muaf tutulacağını belirtti. Balıbey, “Yeni kayıtlar için bu düzenleme söz konusu. Artık öğretmenlik mesleğinin adresi Türkiye’deki 97 Eğitim Fakültesi olacak. Bugün her üniversitede fen edebiyat fakültesi var. Bunların toplam öğrenci sayısı da 200 bin civarında. Öğretmen olamayacak bu öğrencilerimiz araştırma gibi alanlarda çalışabilecek. Örneğin Biyoloji okuyan biyolog, kimya okuyan kimyager, matematikçiler de bankalarda çalışabilecek. Talep eğitim fakültelerinden geldi ve bu düzenleme yapıldı” diye konuştu.

Ortaöğretimleri yetiştirelim

Prof. Dr. Nihat Öztoprak, “Ortaöğretim öğretmenlerini fen edebiyat fakülteleri, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerini ise eğitim fakülteleri yetiştirebilir. Ortaöğretim öğretmenliğini Türkiye’nin birçok üniversitenin eğitim fakülteleri halledemiyor. Mesela Marmara Üniversitesi’nde eğitim fakültelerindeki öğrencileri biz okutuyoruz. Alan derslerini bizden alıyorlar. Çünkü eğitim fakültelerinin ortaöğretim alan derslerini verecek kadroları çok az. Öğrenci resmen eğitim fakültesinin öğrencisi ama 3 buçuk yıllık temel eğitimini fen edebiyattan alıyor. Ama eğitim fakültelerine formasyon imkanı verildiği için onlar öğretmen oluyor bizim öğrenciler olamıyor” dedi.

En çok öğrenci bizde

Fakültelerine yönelik alınan kararı değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Yaşar Sağlam'da öğretmen olmak isteyenlerin sayısını azaltmak için bu kararın alındığını ifade etti. Sağlam, “Öğrenciler turizm, banka, bakanlıklar gibi kamu kurumlarına yönelecek. Bizim fakültedeki öğrenci sayımız 5 bin 500. Üniversitenin 4’te biri bizde. En kalabalık fakülteyiz. Bu sayıda öğrenci öğretmenlik hakkından yoksun kalıyor” ifadelerini kullandı.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz