gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Genel Kültür
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Ne nedir?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
ferdi Açılır Kutu Gör
Süper Üye
Süper Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 220
  Alıntı ferdi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Ne nedir?
    Gönderim Zamanı: 01-Mart-2011 Saat 15:40
Kronoloji

tarihsel olayların hangi sırayla gerçekleştiğini araştıran ve ortaya koyan bir bilim dalıdır. Kelime manası sıralamadır. Bazı tarihsel olayların değerlendirilmesinde öncelik sırası çok önemlidir. Her olay yaşandığı dönemin şartları içerisnde değerlendirilirse doğru sonuçlara ulaşılabilir. İşte krononoji bilimi de bu açıdan çok önemlidir. Bir olayın geçtiği tarihte yaşanan diğer olaylarda bilinirse o olay daha doğru değerlendirilebilir.

GÜFTE:
Kelime aslen Farsça olup “söz, kelam” anlamına gelmektedir. Türk Musikisinde sözlü bir eserin bestelenmiş manzum sözleri, bestelenmiş şiirin aldığı ad.

GAZEL:
Türk Musikisinde ses ile yapılan taksîme “ gazel” denir. Bu adlandırmaya sebep, ses taksimlerinde güftelerin hemen daima gazel formundaki şiirlerinden seçilmesidir. Gazel, taksim gibi irticâle dayanan bir şekildir. Fakat bazı yerlerde usûle girmesinde mazur yoktur. Kalıpsız ve serbesttir. Çok defa sazla karşılıklı saz-söz taksimleri yapılır. Gazel formundaki güftelerin en az matla’ı okunur. Güfte arasında “âh, of, amân, medet, dost, yâr, heyy, ey yâr” gibi terennümler kullanıla gelmiştir. Müstakil olarak ta gazel okunur. Saz eşliğinde olmaksızın da okunabilir. Bir zamanlar piyasa musikisinde çok revaçta olan bu form, musiki sanatının haysiyetine yakışmayan tezâhürata vesile teşkil ettiği için, Mesut Cemil’in yaptığı ıslahatla Türk Musikisi’nden kaldırılmıştır.
Gazel, şekilden önce mana ve ruhtur. Sahip olunan kültürün, sanat zevkinin, icra ustalığının, şiir ve musiki olarak intişarıdır. Allah’a yakarı, sevgiliye hitap, evlada sevgidir. Bazen hamisi, bazen eğiticidir. Gazel, Arap, İran ve Osmanlı edebiyatında önemli ve yaygın bir nazım türüdür. Lirik bir ifadeye sahiptir. Fuzuli, Baki, Şeyhülislâm Yahya, Nabi, Nedim, Şeyh Galip, Enderunî vasıf ve en son temsilcisi Yahya Kemâl Beyatlı bu türün ustalarıdır. Gazel şiir ve musiki olarak iç içedir.

BESTE:
Her hangi bir musiki parçasına beste denir. Bir peşrev, bir şarkı, bir senfoni birer “beste” sayılabilir. Türk musikisinde beste şu manalarda kullanılmıştır. a) Kompozisyon, yani her musiki parçası birer bestedir. b) Bestenîgar, beste-hisar, beste-isfahan, makamları gibi bazı birleşik makamların adlandırılmasında makam ismi olarak kullanılmıştır. c) Bir form adı olarak beste, dini ve din dışı sözlü eserlerin büyük formdaki en önemli tespitlerinden birinin özel adıdır.
Kısaca beste; güfteli veya güftesiz kulağa hoş gelen melodilerin, notaların bir araya getirdikleri, bestekârın duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtmasıdır.

Yukarı Dön
ferdi Açılır Kutu Gör
Süper Üye
Süper Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 220
  Alıntı ferdi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04-Mart-2011 Saat 11:33
Varyasyon nedir
Varyasyon Bir türün bireylerindeki aynı karakterin farklı şekilleri, değişiklik, çeşitlilik. Canlılarda oluşan çeşitlilik. İkiye ayrılır: Kalıtsal varyasyon ve kalıtsal olmayan varyasyon. Kalıtsal varyasyonlar eşeyli üreme ve mutasyonlar sonucunda gerçekleşirken, kalıtsal olmayan varyasyonları sağlayan, modifikasyonlardır.
Varyasyon, genetik biliminde kullanılan bir terimdir ve “çeşitlenme” demektir. Bu genetik olay, bir canlı türünün içindeki bireylerin ya da grupların, birbirlerinden farklı özelliklere sahip olmasına neden olur. Örneğin yeryüzündeki insanların hepsi temelde aynı genetik bilgiye sahiptirler, ama bu genetik bilginin izin verdiği varyasyon potansiyeli sayesinde kimisi çekik gözlüdür, kimisi kızıl saçlıdır, kimisinin burnu uzun, kimisinin boyu kısadır.

Tüketici Nedir – Tüketici Kimdir?

Tüketici: Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişidir,
TKHK madde 3 tüketiciyi tanımlarken, “bir mal veya hizmeti, ticari ve mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek veya tüzel kişidir,” ifadesini kullanmıştır. Tüketici kimdir sorusuna verilebilecek en basit yanıt mal ve hizmeti para karşılığı satın alan kişidir. Gerçek tüketiciden bahsedebilmek için satın alan kişinin ihtiyaç sahibi kişi olması önemli unsurdur. “Tüketici” satın aldığı malı ya da hizmeti bizzat kullanan; yeniden satarak kâr elde etmeyen ya da başka bir üretimde kullanmayan kişidir. Yani bu mal ticari bir faaliyete konu olmamalıdır. Tüketici, malın ya da hizmetin ulaştığı son el olmalıdır.

Kesin Mizan Nedir
Kesin Mizan, Dönem sonu işlemleri ile ilgili yevmiye ve defterikebir kayıtları yapılarak hesapların defterikebir bakiyeleri, envanter sonuçlarına göre düzeltildikten sonra yani dönem sonu ile ilgili kayıtlardan sonra düzenlenen mizandır.

Dejavu ne demek
Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir. Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır.
Déjâ vu, Fransızca kökenli bir terim ve “daha önce görülmüş” anlamına geliyor. günlük hayat boyunca sıkça yaşanan bu görüngü, bir anın daha önceden yaşanmış olduğu hissini veriyor. veya ilk defa gittiğimiz bir yerde sanki daha önceden de bulunmuş olduğumuzu hissedebiliyoruz. kendi kendimize açıklamakta güçlük çektiğimiz bu durum, hafızada meydana gelen ufak karışıklıkların bir sonucu olarak açıklanıyor. tabii ki daha farklı yaklaşımlar da mevcut, örneğin daha önceden hafızaya alınmış olan bir görüntünün veya olayın, belirli bir anda yeniden yarı gerçekçi bir imaj halinde zihne yansıması (flashback) olarak da tanımlanıyor.

Gelişime dair ne varsa...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06-Mart-2011 Saat 15:08
SEYAHAT(GEZİ YAZISI):
Bir yazarın yurt içinde ve ya yurt dışında gezip gördüğü yerleri güzel ve canlı bir üslupla anlattığı edebi eserlere seyahat(gezi yazısı) denir.
Gezi yazıları anlatım yönünden oldukça zengindir. Çünkü bu yazılarda,yeri geldikçe birtakım anılardan,güldürücü fıkralardan ve olaylardan söz edilir. Tasvirden sıkça yararlanılır. Gezi yazıları önemli birer kaynak niteliği de taşır.
Gezi yazılarının girişinde gezilen yer tanıtılır. Gelişmede gezilip görülen ilginç yerler anlatılır,bunlarla ilgili duygular sergilenir. Sonuçta da gezinin nasıl sonuçlandığı ve gezen üzerinde ne gibi izlenimler bıraktığı belirtilir.
Gezilip görülen bir yerin başarili bir biçimde anlatilabilmesi için,gezi sirasindaki gözlemlerin bir yere not alinmasi gerekir. Bu notlar,yeri gelince anlatim çalişmalarinda kaynak olarak kullanilir.
İnsanlar eski çağlardan beri keşif,askerlik,ticaret ve merak sebebiyle seyahat yapmışlardır. Eli kalem tutanların yazdıkları eserler ve ya tuttukları notlar,bu türün ilk örnekleri olmuştur.
Seyahat türüne giren eserlerde gezilen yerlerin dış görünüşleri,içe ait özellikleri,insanlarının giyimleri,inançları,örf-adet ve gelenekleri,ahlak ve hukuk düzenleri,refah durumları gibi şeyler ön planda yer alır. Ayrıca o yere mahsus çekici şeyler,yazarın dikkatli bakışları ve güzel üslubu içinde okuyucuya duyurulur.
İyi bir seyahat yazarı,gezip dolaştığı yerlerdeki halkın dini,dili,töresi,felsefesi yanı sıra yetecek kadar iktisat,hukuk,tarih,politika vs. de bilmelidir. Seyahat yazılarının hemen hepsinde biraz şişirimsi bir üslup bulunur. Bular esere biraz sübjektifliğin yanısıra cazibe ve lezzet kazandırır. Ancak aşırı olması,o eseri değersiz kılar. Seyahat yazılarında hiç tahammül edilmeyen şey,olmayan ve yalan şeylere yer verilmesidir.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz