gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Bebeklerin dil öğrenme süreci

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bebeklerin dil öğrenme süreci
    Gönderim Zamanı: 20-Temmuz-2010 Saat 01:51
Bebekler, bildikleriyle doktorları, araştırmacıları ve anne babalarını şaşırtmaya devam ediyor...

Beyin dalgalarını ölçen teknoloji sayesinde araştırmacılar, bebeklerin sandığımızdan çok daha fazla şey bildiğini belirledi.
Bebekler neyi, ne zaman öğreniyor? Uzmanlar, bebeklerin beynini izleyerek bu sorulara yanıt arıyor. Northwestern Üniversitesi uzmanları bebeklerin konuşmaya başlamadan önce kelimeleri tanıdığını ve sözcüklerle, temsil ettikleri nesneler arasında bağ kurduğunu ortaya çıkardı.

Dört buçuk aylık Finn henüz konuşmuyor ancak annesinin söylediklerine tepki veriyor. Northweastern Üniversitesi’nin araştırmasına göre anne babaların bebekleriyle sürekli konuşması çok önemli. Finn’in annesi Covington Campbell bebeğiyle henüz dünyaya gelmeden konuşmaya başlamış. Araştırmacılar, bebeklerin dil becerileri geliştirmeye anne karnında başladığını düşünüyor. Hamileyken hukuk fakültesine devam ettiğini söyleyen Campbell, “Hukuk fakültesindeki son sömestirimi bitiriyordum. Finn 30 yıl sonra hukukçu olarak karşınıza çıkarsa hiç şaşırmayın. Derslerde adeta canlanır, sürekli hareket eder, profesörlerimin seslerini duyardı,” diye konuşuyor.

Philadelphia’daki Temple Üniversitesi Bebek Lisan Laboratuarı Başkanı Profesör Kathy Hirsh-Pasik, “Dil gelişim sürecinin ilk aşamasının anne karnında başladığını düşünüyoruz çünkü bebekler arka planda annelerinin konuşmalarını duyuyor,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlara göre, bebekler anne karnında dilin melodisini öğreniyor. Prof. Pasik, “Bebekler bazen duydukları sözcükleri hatırlıyor ve dillerin hangi gruba ait olduğunu anlıyor. Fransızca’yı İspanyolca’dan ayıramayabilirler, ancak bu iki dilin bir gruba, İngilizce ve Almanca’nınsa başka bir gruba ait olduğunu biliyorlar,”diyor.

Bir başka araştırmaya göre annelerinin sürekli konuştuğu bebek ve çocuklar okulda daha başarılı ve zeka seviyeleri daha yüksek. Çocuk gelişim uzmanı Judy Montgomery, anne babaları bebekleriyle konuşmaya teşvik ediyor. Montgomery, “Anne babalar, bakıcılar ve aile fertleri, bebekleri sözcüklerle ilk tanıştıran kişiler. Çok sözcük işiten çocukların kelime dağarcıkları genişliyor,” diyor.
Bebeklerinin duydukları sözcükleri sayan cihazlar bile satılıyor. Ancak Hirsh-Pasik, bebeklerin televizyondan uzak tutulması gerektiğini söylüyor ve “Çocukların iki yönlü ve karşılıklı iletişime ihtiyacı var,” diye konuşuyor.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz