gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Böbrek hastalarına iyi haber

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
_Trial-StudenT_ Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 11-Ekim-2008
Konum: _!$T@NBUL_
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 159
  Alıntı _Trial-StudenT_ Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Böbrek hastalarına iyi haber
    Gönderim Zamanı: 11-Ekim-2008 Saat 21:57
Yurt dışından gelen ilaç sayesinde nakil için kan uyumuna gerek kalmayacak.

TEDAVİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ SİGORTA ÜSTLENECEK
Türkiye’de 40 bin diyaliz hastası böbrek nakli bekliyor. Karaciğer, kalp ve pankreas da dahil edildiğinde ülkemizde nakil bekleyen hasta sayısı 45 bini buluyor. Nakillerin önündeki en büyük problem kan uyumsuzluğu idi. Uygun donör bulunsa da kan uyumsuzluğu yüzünden hastaya nakil yapılamıyordu. Avrupa ülkelerinde bu durumlarda kullanılan Rituxmab adlı ilacın ruhsatı ülkemizde bir türlü alınamıyordu.

Müjdeli haber önceki gün Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ve Transplantasyon Bilim Kurulu Rituxmab adlı ilacın ruhsatını aldı. Böylece merkezler artık kan uyumu olmadan böbrek hastalarına nakil yapabilecek. İğne şeklinde yapılan ilacın birim fiyatı ise 2 bin 500 YTL. Bir hastaya iyileşmesi için verilen iğne sayısıyla orantılı olarak toplam maliyet ise 25- 30 bin YTL arasında değişiyor. Ve bunun çoğunluğunu ise SGK karşılıyor.

HERKESE UYGUN DEĞİL
Transplantasyon Bilim Kurulu’nda bulunan Doç. Dr. Necmettin Necmettin Güvence, bu yöntemin öncelikle olarak zamanı çok daralmış hastalarda kullanılacağını söyledi. Güvence, “Bu ilaç pek çok hastanın hayatını kurtaracak. Verici ile alıcı arasında kan uyuşmazlığını ortadan kaldırıyor. Ancak ilaç herkese uygun değil. Hastaların bir kısmı trans olma yaşını çoktan geçmiş. Önceliği ölüm riski fazla olan hastalarda kullanacağız” dedi.
333 BÖBREK NAKLi YAPILDI
Doç. Dr. Necmettin Güvence organ naklinin çok önemli olduğunu söyledi. Güvence “Halk bilinçlenirse insanlar hayatta kalacak” dedi. İstatistiklere göre Türkiye’de 2007’de 460 beyin ölümü gerçekleşti. Bunlardan 260'nın ailesi organ nakli için izin vermedi. 200 aile ise yakınlarının organlarını bağışladı. Bu 200 kişiden de toplam 185 tanesinden nakil yapılabildi. Bu yıl 333 tane böbrek, 161 tane böbrek, 84 kornea ve 57 kalp nakli yapıldı

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz