gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Cep telefonundan kanser olmamak için

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Cep telefonundan kanser olmamak için
    Gönderim Zamanı: 18-Nisan-2008 Saat 23:39
Kanserden korunmak için cep telefonunu kullanımında altın kurallar...

Hayatı kolaylaştıran teknolojik ürünlerin insan sağlığına etkisi yıllardır tartışılıyor. Hacettepe Üniversitesi'nin teknokentinde laboratuvar kuran Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonlarını mercek altına aldı.

Varılan sonuç korkutucu: "Doğru kullanılmazsa cep telefonları cilt kanserine yol açabilir ve beyin gelişimini zedeler."

Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, 'telefonlar zararsız' demenin büyük hata olduğunu vurguluyor. Laboratuvarın araştırma yöntemi de ilginç. Kobay olarak robot kullanılıyor. Bilim adamları, robotun kafa kısmına beynin özelliklerine uygun olarak üretilmiş özel bir sıvı yerleştiriyor. Ardından da cep telefonuyla konuşma senaryoları tek tek uygulanıyor. 128 noktada tarama yapılarak elektromanyetik soğurulma miktarı ölçülüyor. Riskli bölümler ikinci kez tarandıktan sonra, telefonların en derindeki alana etkisi tespit ediliyor.

Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. İletişimden ulaşıma, günlük hayatımız teknolojinin nimetleriyle daha külfetsiz bir hal alıyor. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik nimetlerden biri de cep telefonu. Elimiz, ayağımız gibi görmeye başladığımız bu cihaz sayesinde 24 saat her yerde kesintisiz iletişim sağlanabiliyor. Cep telefonunun işlevleri bununla da sınırlı değil. Bu harika cihaz sayesinde, radyo dinleniyor, TV izleniyor, medyadaki haberler takip edilebiliyor, fotoğraf çekip gönderiliyor, hatta bankacılık hizmetleri bile yapılabiliyor. Böylesi müthiş bir cihazın, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olup olmadığı da hep tartışma konusu oldu. Bazı bilim adamlarına dayandırılarak, cep telefonlarının zararsız olduğu ileri sürüldü. Kimi bilim adamları ise asbestten daha zararlı olduğunu belirtti. "Gerçekte, cep telefonları insan sağlığına ne kadar zararlı?" sorusuna hep yurtdışından cevaplar arandı. Artık, bu sorulara, Türkiye'deki en yetkili kurum olan Telekomünikasyon Kurumu cevap veriyor. Kurumun, Hacettepe Üniversitesi'nin tekno kentinde kurduğu "Piyasa Gözetimi Laboratuvarı"nda cep telefonlarının Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği ölçülerle üretilip üretilmediğini araştırıyor.

Zaman'ın ziyaret ettiği ve çok özel bir teknoloji ile inşa edilen odalarda, cep telefonunun insan sağlığı üzerindeki etkileri robot yardımıyla araştırılıyor. Robotun kafa kısmına, beynin özelliklerine uygun olarak üretilmiş özel bir sıvı yerleştiriliyor. Cep telefonu da, robota aynen konuşma sırasındaki gibi yerleştiriliyor. Konuşma halindeki telefon senaryoları aynen robota uygulanıyor. Robot, 128 noktada beyni temsil eden sıvı üzerinde tarama yapıyor. Her bir noktada, elektromanyetik soğurulma miktarı ölçüyor. En fazla soğurulma olan noktalar, ikinci kez taranıyor. İkinci taramada, derinlik biraz daha artırılıyor. Böylece, cep telefonunun en derindeki alana yaptığı etki belirleniyor.

Laboratuvarın yöneticisi, Telekomünikasyon Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, laboratuvar ortamında yapılan incelemeler neticesinde, cep telefonunun zararsız olduğunu söylemenin büyük hata olacağını savunuyor. "Bu aynı zamanda büyük bir yanlış olur." diyen Oruç, önemli olanın, belirlenen sınır değerlerini aşmamak olduğunu kaydediyor. Sınırlar aşılmadığı takdirde, insan sağlığı üzerinde olağanüstü bir şey olmayacağını savunan Oruç, aksi halde cep telefonunun beyne verdiği zararın dışında cilt kanserine de yol açabileceğinin altını çiziyor.

Laboratuvar, AB desteğiyle kuruldu
Piyasa Gözetimi Laboratuvarı, Avrupa Birliği (AB) Mali İşbirliği Projesi kapsamında kuruldu. Laboratuvarın inşaat hariç toplam maliyeti 4,8 milyon Euro. Bunun 3,6 milyon Euro'su AB tarafından sağlandı. Piyasa Gözetim Laboratuvarı'nda şu işlemler yapılıyor: Elektromanyetik uyumluluk testleri, alçak gerilim direktifi testleri, SM telefon cihazlarının SAR testleri, radyo frekans testleri.
Kaynak:ZAMAN

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05-Haziran-2008 Saat 12:59
Cep telefonu çalınca hemen ‘alo’ demeyin
Mersİn Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, cep telefonunun vazgeçilmez iletişim aracı olduğunu ancak, birkaç küçük önlemle verdiği zararların en aza indirilebileceğini bildirdi. Prof. Dr. Kumbur, bilimsel araştırmaların cep telefonunu sık kullananlarda vücut ısısının artmasına bağlı olarak işitme ve görme bozukluluklarıyla kanser riskinin arttığının belirlendiğini hatırlatarak önlemleri şöyle sıraladı:

* Telefona ilk sinyal geldiğinde hemen açılarak kulağa götürülmemeli, aksi halde kulağa götürülen telefonla vücut yüzde 50 daha fazla enerji saldırısına maruz kalır.

* Aradığınız numara düşmüyorsa, ısrar etmeyin, çünkü her aramada elektrik yüklemesine maruz kalırsınız.

* Yolculuk sırasında da cep telefonunu kullanmayın. Baz istasyonu değiştikçe, vücuda yüzde 50 daha fazla enerji yüklemesi olur.

* Telefonla uzun konuşmayın. Uzun görüşmelerde beyin sıvısının sıcaklığı 0.1 santigrat derece artar.

* Yatarken cep telefonunuzu size yakın ve sürekli şarjda bırakmayın
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz