gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Yazılar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

bazı icatlar

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
ModeratorBeyin Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge
Halkla İlişkiler Müdürü

Kayıt Tarihi: 10-Mart-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 408
  Alıntı ModeratorBeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: bazı icatlar
    Gönderim Zamanı: 25-Ocak-2008 Saat 20:35
Tetanos aşısı: 1926’da Fransız Ramon et Zoeller, tetanos aşısını geliştirdi. 1900’lerin ilk çeyreğine kadar tetanos virüsü ölümcül olabiliyordu. Herhangi bir paslı objenin açtığı küçük bir yaradan içeri giren virüs, binlerce insanın ölümüne yol açabiliyordu. Zoellerden sonra tetanos virüsü de insanoğlunun zekası karşısındaki yerini almıştı.



Radyasyon ölçüm aleti: 1913’te Alman Hans Geiger, radyasyon ölçüm aleti Geiger’i icat etti. Geiger, ortamdaki radyosyon miktarını ışıma yapan parçacıklar aracılığıyla hesaplamayı başarınca, insanoğlu hiçbir şekilde sonuçları baş gösterene kadar fark edilemeyen bu gizli düşmanın varlığından en azından haberdar olmayı başarabilmiştir.



DNA: Tıp tarihi boyunca yapılmış en büyük keşiflerden biri olarak kabul edilen DNA, 1953 yılında James Watson ve Francis Crick tarafından bulundu. İki bilim adamı, çifte heliks sarmalı etrafında sıralanmış yaşamın temel yapı taşlarının varlığını bularak genetik bilimin doğmasını sağmışlardır.



Yapay kalp: 1982’de Dr. Robert Jarvik, ilk yapay kalbi üretti. Dr. Jarvik tarafından icat edilen ilk yapay kalp, tırnak büyüklüğündeki bir motorla çalışıyordu. “Jarvik 7” olarak da bilinen alet, Seattle’lı diş hekimi Barney Clark’ın onayı üzerine kendisine takıldı ve hasta tam 112 gün “Jarvik 7” ile yaşamını sürdürdü.



Çocuk felci aşısı: 1957’de ilk çocuk felci aşısını Dr. Albert Sabin geliştirdi. Dr. Sabin tarafından geliştirilen çocuk felci aşısı pek çok çocuğun sakat olarak hayatına devam etmesini de önlemiş oluyordu. Sabin’in geliştirilmiş olduğu aşı tıpkı bugünkü gibi ağız yoluyla uygulanmaktaydı.



Aspirin: 1829’da bilim adamlarının, söğüt ağacının yaprağında bulunan “salisin” adlı kimyasal bir maddenin ağrı kesici özelliği olduğunu keşfetmelerinden sonra Charles Frederic Gerhard bu maddeyi kullanarak “salisilik asiti” geliştirmiştir. 1899’da Alman kimyager Felixs Hoffmann’ın Gerhard’ın formülünü geliştirmesi sonucunda aspirin tıbbın hizmetine sunulmuştur.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz