gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Teknolojik Gelişmeler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Robotlar

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Robotlar
    Gönderim Zamanı: 26-Şubat-2014 Saat 16:24
Robotların geleceği ile ilgili müthiş öngörü
İnternet devi Google'ın yeni Mühendislik Direktörü Ray Kurzweil, sadece 15 yıl içinde robotların en akıllı insanoğlundan daha zeki olacağı öngörüsünde bulundu

Google'ın yapay zeka alanında ilerleme kaydetmek için 2012'de işe aldığı Kurzweil, The Observer gazetesine yaptığı açıklamada, 2029'da robotların deneyimlerinden öğrenecek, sohbet edebilecek, şaka yapabilecek ve hatta flört edebilecek kadar ileri bir düzeye ulaşacağını ileri sürdü.
1990 yılında internetin günlük yaşamın önemli bir parçası olacağını ve 1998'e kadar bir satranç şampiyonunun bilgisayara yenileceği öngörüsünde bulunan Kurzweil, "Robotların internetteki her şeyi ve her bir kitabın her bir sayfasını okuyup sonra kullanıcısının sorularını yanıtlamak için zekice bir sohbete girebilmesini amaçlıyoruz" dedi.
Kurzweil'in öngördüğünden iki yıl önce, 1996'da IBM'in Deep Blue adlı bilgisayar programı satranç şampiyonu Garry Kasparov'u yenilgiye uğratmıştı.

Kurzweil, bilgisayarlarla insanların aynı şey haline geleceği "Ölümsüzlük Teorisi" ile tanınıyor.
Toplam serveti 57 milyar doları aşan Google, dünyanın en büyük yapay zeka laboratuvarını kurmak için aralarında robot yapımında uzmanlaşmış DeepMind ve ileri askeri robot üreten Boston Dynamics'in de olduğu bazı şirketleri satın almıştı.
Kaynak: AA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04-Ağustos-2011 Saat 15:12
Japonlar yeni bir robot geliştirdi
Japon araştırmacılar, sağlık tesislerinde çalışabilecek güçlü ve yumuşak bir robot geliştirdi. RIBA 2 adı verilen robot insanlara yumuşak dokunma hissi veriyor, tekerlekli sandalye etrafında hareket edebiliyor ve ses komutlarına yanıt verebiliyor.

Robot Uygulama Araştırma Ekibi Başkanı Şijie Guo, robotun ağırlığı 80 kilogramı bulan bir kişiyi yerden alıp tekerlekli sandalyeye ya da yatağa taşıyabileceğini belirterek, daha önce yapılan robotun sadece 60 kilograma kadar olan hastaları taşıyabildiğine dikkati çekti.

Guo, çok yumuşak bakır materyalden üretilen robotun bakır sensörleri olduğunu ve insanlara zarar vermeyeceğini, normalde bir robotun eğilmesi ve ağırlık kaldırması için büyük bir motora ihtiyaç duyduğunu, ancak RIBA 2'nin hareket etmesi için yay sistemi kullandıklarını ifade etti.Japon hükümeti ve Tokai şirketi tarafından finanse edilen projede çalışan uzmanlar robotu seri olarak üretmeyi ümit ettiklerini kaydetti.

Dünyada yaşlanan nüfusun ortaya çıkardığı sorunların üstesinden gelmek için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulan bir dönemde yapılan yeni robotun, Japonya gibi yaşlı nüfusun hızla arttığı ülkelere büyük katkı sağlayabileceği bildiriliyor.

Japonya'da yaşlı insanların kaldığı tesislerde çalışan bir görevlinin, günde ortalama 40 kez yaşlıları yerden alıp tekerlekli sandalye ve yatağa taşıdığı, bunun da zor ve enerji gerektiren bir görev olduğu hatırlatılıyor.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
eminali Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 17-Mart-2011
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2
  Alıntı eminali Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17-Mart-2011 Saat 11:26
güzel bir paylaşım olmuş
Yukarı Dön
sakız Açılır Kutu Gör
Vip Üye
Vip Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Nisan-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 271
  Alıntı sakız Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17-Mart-2011 Saat 10:53
Biyolojik bir beyne sahip robot

SeedMagazine.com'da yayınlanan bir habere göre, bir fare beyni, bir sonar alıcı / verici ile tekerleklerden oluşan robot, öğrenme eğilimleri göstermeye başlamış. Başlangıçta etrafındaki nesnelere çarpa çarpa dolaşan robot, zamanla sonar alıcısından gelen sinyallerin doğrultusunda çevresindeki nesneleri algılayarak bu cisimlere çarpmaktan kaçınır olmuş. İnsan beynini anlama ve öğrenme yeteneklerine sahip robotlar üretme konusunda önemli bir adım. Çünkü Asimo gibi gelişmiş robotlar bile, tüm yeteneklerini çok uzun programlama süreçlerinin ardınan ediniyor ve kendi kendilerini geliştiremiyorlar.

Tıpkı bir çocucuğun uzun ve defalarca başarısız olan denemelerle dolu öğrenme süreci gibi, bu robot da çevresindeki basit bir nesneye bile çarpmadan ilerleyebilmek için çok çaba sarfetmiş. Fakat bir farkla; bir çocuğunki kadar fazla sayıda duyu organı yok. Sadece bir sonar alıcı / vericisine sahip. Yani etrafındaki nesneleri, yaydığı akustik dalgaların yansımalarıyla farkedebiliyor.

Deneyin ilginç sonuçlarından biri fare beyni gibi biyolojik bir sistemin bir sonar alıcısı ile doğada benzeri olmayan başarılı uyumuyla ilgili. Eğer fare beyni sonar alıcısından gelen sinyalleri başarılı bir şekilde yorumlayıp, tekerleklerini çarpışmalardan kaçınabilecek şekilde kontrol edebiliyorsa bu bilim için yeni bir ufuk demek. Aynı deney yaşayan bir insanın beynine, örneğin bir X ışını dedektörü bağlayarak yapılmış olsaydı, muhtemelen bugün algıladığımızdan çok farklı bir dünya görürdük.

Yazıda bahsedilen başka bir sonuç da beynin çalışma prensibinin daha iyi kavranması sonucunda deva olunabilecek hastalıklarla ilgili. Yeni bilgilerin beyin tarafından algılanması, öğrenilmesi ve kaydedilmesi hakkında edinilecek ayrıntılı bilgiler, Alzhemier gibi hastalıklar hakkında bize yeni bir bakış açısı kazandırabilir.

Ancak fare beyni sayesinde bir makineden çok bir canlıya benzeyen bu robot çok yaşamayacak. Birkaç ay sonunda beyin yavaşlayıp, öğrenme yeteneklerini kaybedecek. Ve o artık bir ölümlü. Bu da biyolojik bir bileşene sahip olmanın bedeli.
Yukarı Dön
alem kralı Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 27-Ocak-2011
Konum: öğrenci
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1
  Alıntı alem kralı Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27-Ocak-2011 Saat 12:58
süper bir icat
Yukarı Dön
ramazan Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 21-Ocak-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 117
  Alıntı ramazan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25-Ocak-2011 Saat 19:28
Bir robot tasarımı da benden sizlere...

<marquee>Her Paylaşım Bir Teşekkürü Hak Eder..</marquee>
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 22-Ocak-2011 Saat 16:02
Robot resimleri

1. Robot kelimesi Çek dilinde ‘ağır iş’ anlamına gelen robota kelimesinden gelmektedir ve ilk olarak 1921 senesinden R.U.R. (Rossum’un Universal Robotları) adlı oyunda çıktı. Dramın sonunda robotlar ayaklanıyor ve yaratıcılarını öldürüyor. Geriye yalnızca biri kalıyor.

2. İlk robot cinayeti olayı 1981’de gerçekleşti. Bir robot kolu, Japon Kawasaki firmasında çalışan işçiye çarpmıştı.

3. Bir milyondan fazla endüstriyel robot, şu anda kullanım hâlinde. Bunların neredeyse yarısı da Japonya’da.

4. Platon’un bir arkadaşı olan Tarentumlu Arkitas, M.Ö. 5.yüzyılda buhar ya da basınçlı havayla çalışan mekanik bir kuş yaptı.

5. Leonardo da Vinci 1495 senesinde zırhlı bir humanoid planı çizmişti. Mühendis Mark Rosheim da NASA’nın Mars’a gitmesine yardımcı olabilmek için bunun fonksiyonel minyatür bir versiyonunu yapmıştır.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20-Ocak-2011 Saat 20:57
Robot tartışmasının iki yüzü

İnsanlardan bağımsız hareket edecek robotların etik olup olmadığı tartışılıyor. Robotların terör saldırılarında rol alabilecek olması ise korkutuyor. ABD ordusu özerk robotlar yaratmak için büyük uğraş veriyor ve Amerika bu konuda yalnız da değil. Pek çok ülkenin bu konuda bir çalışması var. Pahalı olmasına rağmen, silah kullanabilen robotlar savaşta insana karşı ölümcül olabilir.

ABD, Irak'ta giriştiği mücadelede savunma ve saldırı için zaten robotları kullanmaya başlamıştı. İnsansız casus uçakları da buna güzel bir örnek. SWORD adını verdikleri makineli tüfekle donatılmış robotlar Irak caddelerinde dolaşıyor.

Ancak asıl tartışılan konu bu değil. Şu an kullanılan robotların pek çoğu özerk değil, yani insandan bağımsız olarak hareket etmiyor ve sadece verilen komutları yerine getiriyor. Ancak son zamanlarda insandan bağımsız robotların üretilmesi fikri çok konuşuluyor. Yani insanları ve nesneleri vururken emir almadan bunu kendi insifiyatiyle yapabilecek robotlardan bahsediliyor. Tabii bu konuda da tartışmalar daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor, zira olayın bir de etik yönü var. Tartışılan soru ise şu: "Robotlar savaş suçu işleyebilir mi?".

Masum insanlar tehdit altında olabilir
Robotlar masum insanları ve dost askerleri öldürebilir. Bu durumda bu bir suç mudur sorusunun cevabı bulunmak zorunda.

İngiliz mühendis Chris Elliot'a göre robotları yaratan mühendisler, yarattıkları robotların neden olduğu bir olaydan ötürü artık suçlanamazlar ve fiili işleyen robotların kendisi cezalandırılmalı. Elliot sözlerine şöyle devam ediyor: "Savaşta özerk olarak kullanılacak robotlar bir takım testlerden geçtikten sonra kullanılmasına izin verilmeli". Bunun anlamı, robotların otonom sistemi kendi kararlarını veren insanoğlundan daha kötü değil.

Bilim adamları uyarıyor
Diğer yandan, teröristlerin yeni hedefi üretimi olduça ucuzlayan robotlar... Sheffield Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Departmanı'ndan Profosör Noel Sharkey'e göre, robotlar yakın gelecekte iyice ucuzlayacak ve bu da teröristlerin daha önce hedeflerini yoketmek için kullandıkları intihar bombacılarının yerini robotların almasına neden olacak.

Sharkey sözlerine şu cümlelerle devam ediyor: "Robotların üretim maliyetlerinin bu denli hızla düşmesiyle beraber, özerk robotları yaratmak çok da zor olmayacak. Teröristlerin bu durumdan ne zaman çıkar sağlayacağı ise sadece an meselesi".

Sharkey iddiasını şu şekilde savunuyor: "GPS ile pilotsuz uçakları üretmek de artık mümkün ve teröristler bu uçakları saldırılarından önce gözcü olarak kullanabilir".
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz