gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ..::Her Telden::.. > İslam ve Kur'an
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Sehiv secdesi nedir, hangi durumlarda yapılır?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Sehiv secdesi nedir, hangi durumlarda yapılır?
    Gönderim Zamanı: 06-Haziran-2014 Saat 23:43
Sehiv secdesi nedir, hangi durumlarda yapılır?

Sehiv secdesi, yanılma yüzünden namazın sonunda yapılan secdeye deniyor.

Namazda ‘farzın tehiri veya vacibin terk ya da tehiri’nden dolayı, yani unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması, öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi, değiştirilmesi halinde yapılıyor. Farzlardan biri terk edildiğinde ise sehiv secdesi yeterli olmuyor, namazı yeniden kılmak gerekiyor. Sehiv secdesi için hata yapılan namazın farz ya da sünnet olması da fark etmiyor.

Sehiv secdesini gerektiren haller:

* Namazın bir rüknünü tekrar etmek, sehiv secdesini gerektiriyor. Bir rekâtta iki defa rükû veya üç defa secde yapılması gibi.

* Ta’dîl-i erkânın terki, unutarak Fatiha Sûresi’ni iki kere okumak sehiv secdesini gerektiriyor.

* Namaz içinde Fatiha okunduktan sonra hangi ayet veya sûreyi okuyacağı bir rüknü eda edecek kadar düşünüldüğünde, sehiv secdesi gerekiyor. Bir rüknü veya bir vacibi yerine getirirken meydana gelecek bir dalgınlık, düşünce sehiv secdesi gerektirmiyor.

* Fâtiha’dan sonra zamm-ı sûre okumadan rükûa gitmek. Rükûda iken hatırlarsa, doğrulup sûre okunur sonra tekrar rükûa gidilir. Namaz sonunda sehiv secdesi yapılır.

* Vitir namazlarının kunut duasını unutmak. Rükûda iken hatırlarsa, doğrulup kunut okunmaz. Sonunda sehiv secdesini yapmakla yetinilir.

* Dört rekatlı namazlarda, iki rekat kıldıktan sonra oturmayı unutarak üçüncü rekata kalkmak, yani, ilk oturuşu terk etmek. Bu durumda eğer namazı kılan kişi tamamen kalkmış veya kalkmaya yakın bir durumda ise oturmaz, namaz sonunda sehiv secdesi yapar. Oturmaya yakın bir halde ise oturur ve sehiv secdesi yapmaz. Tam kalktıktan sonra oturmak ise namazı bozar.

* Dört rekatlı bir namazın son oturuşunu yaptıktan sonra unutup ayağa kalkar ve beşinci rekatın secdesine varmadan yanıldığını hatırlarsa geriye dönerek oturur ve vacib olan selam tehir ettiği için sehiv secdesi yapar.

* Birinci oturuşta Tahiyyât’ı okuyup kalkması gerekirken “Allahümme Salli âlâ Muhammed” diyecek kadar salavat-ı şerifeden okursa, farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapması lazımdır.

* Bir namazdaki birkaç hatâdan dolayı tek sehiv secdesi yeterli.

Sehiv secdesinin yapılış şekli:

Namazın son oturuşunda ‘tahiyyât’ okunarak sağ tarafa selam verilir. Ara vermeksizin, ‘Allahu Ekber’ denilerek iki defa secdeye varılır. Oturulur, yeniden Tahiyyât, salâvat ve dualar okunarak selâm verilir. Sehiv secdesine gitmeden önceki oturuşta salli-bârik ve diğer duaları okumak da caiz. Sehiv secdesi, her iki tarafa selam verdikten sonra da yapılabilir. Zaman

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz