gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Esnemenin amacı beyni soğutmak

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Esnemenin amacı beyni soğutmak
    Gönderim Zamanı: 08-Mayıs-2014 Saat 00:18
Esnemenin amacı beyni soğutmak
Bilim insanları, esnemenin yetersiz kalan oksijen alımını artırmak için değil, beyni soğutmak için yapıldığını belirtti. Araştırmalar, dış ortamdaki hava sıcaklığıyla esnemenin bağlantısını da ortaya koydu.

orgun düştüğümüzde ve uyandıktan sonra sıkça yaptığımız esneme hareketinin, bugüne kadar fark edilmeyen başka bir sebebi olabileceği öne sürüldü. Bilim insanları, sıkıntı ve stresin de tetiklediği esnemenin, aynı zamanda beyni soğutmaya yaradığını ifade etti.
Özellikle sıkıntı anlarında soluma hızının azalması nedeniyle oksijen eksikliğini gidermek için yapıldığı düşünülen esneme üzerinde yapılan yeni araştırmalar, esneme ile oksijen seviyesi arasında bir bağlantı olmadığını ortaya koydu. Buradan yola çıkan ABD'li ve Avrupalı araştırmacılar, esnemenin arkasındaki amacın beyin ısısıyla bağlantılı olduğunu tespit etti.

SUNY College tarafından yapılan araştırmada, uyku döngüleri ve stresin beyin ısısıyla ilişkili olmasından yola çıkılarak, esneme ile beyindeki ısının dengede tutulduğu anlaşıldı. Esnemenin ortamdaki sıcaklıkla kolayca değişeceğine değinen araştırmacılar, esnemenin sadece optimum sıcaklık aralığında gerçekleşeceğini savundu.
Andrew Gallup'un başını çektiği araştırmaya destek veren Viyana Üniversitesi'nden Jorg Massen ve Kim Dusch, yaz ve kış aylarında Viyana sokaklarında yürüyen insanları gözlemledi. Gözlemlerden elde edilen sonuçlar, ABD'nin Arizona eyaletindeki kurak iklimde yapılan gözlemle karşılaştırıldı.

Sonuçlarda, Viyana'da yaşayan insanlar yaz aylarında kışa oranla daha fazla esnerken, ABD'de bu tablonun tam tersi yaşandı. Ayrıca, esnemenin kaç saat gün ışığına maruz kalındığıyla da ilgili olmadığı anlaşıldı. Bulaşıcı esnemenin 20 derece civarındaki sıcaklarda belirdiği, Arizona'daki 37 derece civarında veya Viyana'daki dondurucu soğuklarda ise ortadan kalktığı görüldü. Araştırmacılar, dış ortam vücut kadar sıcak olmadığı zaman esnemenin bir işlevi olmadığını, hatta çok soğuk havalarda esnemenin zararlı bile olabileceği sonucuna vardı.
Yeni araştırmalar, esnemenin bulaşıcı ve doğal haliyle de olsa beyin ısısıyla ilgili olduğunu savunurken, zihinsel etkinliği ve dikkati artırdığını, aynı zamanda grup dikkatini de güçlendirdiğini öne sürdü.
Kaynak: Sciencedaily

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz