gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Alzheimer'a karşı 9 besin

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4739
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Alzheimer'a karşı 9 besin
    Gönderim Zamanı: 17-Nisan-2014 Saat 17:18
Alzheimer'a karşı 9 besin
Alzheimer'a karşı kesin bir reçete olmasa da araştırmalar avokato, balık gibi E vitamini ve Omega 3'ten zengin besinlerin, tam tahılların, yabanmersini, karadut gibi meyvelerin bu hastalığı önleyebileceğini gösteriyor.
ağlıklı beslenmek diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarını önler fakat henüz Alzheimer hastalığı için de aynı şey geçerli mi bilinmiyor.
New York ’taki Mount Sinai Tıp Merkezi, Alzheimer Araştırma Bölüm Başkanı Sam Gandy, “Henüz bir reçeteye brokoli yazıp yardımcı olacağına söz veremiyorum” dese de araştırmacılar tüm vücudu ve beyni sağlıklı tutan besinlerin, Alzheimer’ı da önlediğine inanıyor. İşte uzmanların sağlıklı bir beyin ve hafıza için önerdiği dokuz besin...

SALATANIZDAKİ YAĞLAR
Şikago’dan iç hastalıklar bölümü beslenme uzmanı Martha Clare Morris, “Veriler vitamin E’nin yüksek olduğu gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bunlar; sağlıklı bitkisel yağlar içeren salata sosları, tohum, ceviz, fıstık ezmesi ve tam tahıllılar” diyor. Araştırmalarda E vitamini değil de vitaminin kendisini içeren gıdaların işe yaradığı görüldü. Güçlü bir antioksidan olan E vitamininin nöron ve sinir hücrelerini koruduğu görüldü. Alzheimer hastalığında beynin bazı kısımlarındaki nöronlar ölmeye başlıyor, bu da hastalığı tetikliyor.

BALIK
Somon, uskumru, ton gibi balıklar daha yoğun bir şekilde sağlıklı omega-3 yağ asitleri ve docosahexaenoic asit (DHA) içeriyor. Morris, “Beyindeki nöronların düzgün çalışması için DHA çok önemli” diyor. Balığın bir avantajı daha: Daha sık balık yemek , atardamarları tıkayan kırmızı etleri daha az yemek demektir.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
“Kara lahana, ıspanak ve brokoli, vitamin E için iyi sebzeler” diyor Morris. Örneğin, 1 kase kadar çiğ ıspanak, günlük vitamin E alımınızın yüzde 15’ini içeriyor. Yarım kase pişmiş ıspanak ise günlük yüzde 25’ini. Folik asitin tam olarak beyni nasıl koruduğu bilinmiyor ama kandaki amino asit miktarını indirmesinden dolayı olabilir. Amino asitlerin yüksekliği beyindeki sinir hücrelerinin ölmesine sebep olabilir. Folik asit bunu önlemeye yardımcı oluyor. Beyinde yüksek miktarda amino asit, aynı zamanda kalp hastalıklarına da yol açabiliyor.

AVOKADO
Avokado, yüksek miktarda antioksidan olan vitamin E içeriyor. Morris ve meslektaşları tarafından yapılan araştırmalara göre, vitamin E’si yüksek olan gıdalar, Alzheimer’a yakalanma ihtimalini düşürüyor.

AYÇİÇEĞİ TOHUMU
Tohumlar, özellikle ayçiçeği tohumu vitamin E içeriyor. Bir avuç dolusu ayçiçeği tohumu günlük almanız gereken miktarın yüzde 30’unu içeriyor. Ayçekirdeklerini salatanızın üstüne dökün ve beyninizi güçlendirin.

FINDIK VE FISTIK EZMESİ
İkisinin de yağ miktarı çok olsa da fıstık ve fıstık ezmesi genellikle sağlıklı yağlar sınıfına giriyor. Aynı zamanda vitamin E’yle dolular. Her ikisi de kalbin ve beynin düzgün çalışması için önemli. Badem ve fındık da iyi seçimler. Şikago’daki Alzheimer Derneği Başkanı Doktor Maria C. Carrillo, “Birçok araştırma yapıldı ve sağlıklı yağların yüksek ve doymuş yağların az olduğu, tahıllı gıdalar ve yeşil yapraklı sebzeler içeren beslenme biçiminin kalp ve beyin için çok yararlı olduğu görüldü” diyor.

KARA DUT
Boston’daki Amerikan Kimyasal Topluluğu’nun yaptığı araştırmalar, yabanmersini, çilek ve diğer tür dutların yaşlılıkla ilişkili bilişsel gerilemenin önüne geçebileceğini gösteriyor. Beynin doğal ‘ev sahibi’ mekanizmasını koruyorlar. Bu mekanizma toksik proteinlerin yok olmasına yardımcı oluyor ve hafıza kaybını önlüyor.

TAM TAHILLAR
Lifin zengin olduğu tam tahıllı gıdalar, Akdeniz diyetinin çok önemli bir parçası. Aynı zamanda meyve, sebze, fındık, fıstık, zeytinyağı ve şarap da yer alıyor bu diyette. Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan araştırmalara göre bu diyet, yaşlanmanın sağlığa etkilerini azaltabilir ve Alzheimer hastalığını önleyebilir. Bu tür diyetler vücutta iltihapı azaltırken, oksidatif stresi düşürüyor ve yüksek tansiyonu önlüyor. Bu faktörlerin de kalp ve beyin hastalıklarının gelişmesinde büyük rolü var.

EGZERSİZ
Fazla sağlıklı beslenmiyor olabilirsiniz ama araştırmalar düzenli egzersizin de beyin ve hafıza için çok önemli olduğunu söylüyor. Uzmanlar düzenli bir şekilde egzersiz yapmanın birçok hastalığın önlenmesinde çok önemli olduğunu vurguluyor. (health.com)

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz