gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Anaokuluna uyum sevgiyle olur!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Anaokuluna uyum sevgiyle olur!
    Gönderim Zamanı: 31-Ağustos-2013 Saat 10:30
Anaokuluna uyum sevgiyle olur!
Çocuklar için en temel gereksinim sevgi ve güven duygusunun kazanılması. Okulun ilk günleri anne ve babaların çocuklarına verdikleri sözleri yerine getirmeleri güven duygusunun zedelenmemesi açısından çok önemli.

Örneğin; çocuklara okula gidilirken bilgi verilmesi, anne babanın çocuğuna okul çıkışında kendisini almaya geleceğini bildirmesi ve tutarlı olarak her okul çıkışında çocuğunu karşılaması gerekir. 3-6 yaş dönemi, çocuğun merak ve girişim duygusunun gelişim dönemi. Bu dönemde çocuk, davranışlarından ya da ilgilendiği konulardan dolayı fazla eleştirilirse ve korkutulursa girişim gücünü kaybeder, her an yanlış bir şeyler yapacağı düşüncesiyle suçluluk duyguları geliştirebilir. Anne babaların çocukların girişim çabalarını desteklemeleri, merak ettikleri her soruya uygun cevabı vermeleri çocukların okula uyumunu artırır.

Anne-baba
Çocuklar için ebeveynleri ayna gibidir. Yani çocuklar, anne ve babalarının yüzlerinde kendilerini görürler ve tanırlar. Anne ve babanın kaygılı olması, çocuğun da tedirgin olmasına neden olabilmekte; anne babaların kendilerini rahat hissetmeleri ise çocukların da daha kolay uyum göstermelerini sağlayabilmektedir. Böylece anne babaların okula ilişkin kaygıları varsa, öncelikli olarak bu kaygılarıyla baş etmeleri gerekmektedir. Ailelerin okulla ilişkili kaygılarının olmaması ve rahat olmaları, çocuklarının yanında okulla ilgili olumsuz konulardan bahsetmemeleri ilk adımdır.

Psikolojik kontrol
Her anne baba, çocuğunun iyi bir eğitim almasını ve kendisini geliştirmesini ister. Böylece çocuklara yönelik beklentiler bazen çok yüksek olabilir. Beklentilerin ulaşılamaz olması kendi içinde ailelerin çatışmalarına ve kaygı, korku gibi duyguları yaşayarak bu korkularla çocuklarına yaklaşmalarına neden olabilmektedir. Okulla ilişkili çocuklarına sürekli ve ısrarcı sorular sormak, okula gidilmesi gerektiği üzerinde baskı uygulamak çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Anne babaların çocuklar üzerinde tutarsız olarak disiplin uygulamaları, çocuklar üzerinde suçluluk yaratarak ya da çocuklarından sevgilerini esirgeyerek, çocukların davranışlarını kontrol etme olarak tanımlanan psikolojik kontroluygulamak çocukların ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durum, hem çocuk hem ebeveyn için yorucu ve yıpratıcıdır.

Bu durumla baş etmede anne babaların öncelikli olarak kaygılarını tespit etmeleri ve okulla ilişkili kaygılarını anaokulu öğretmeni, okul müdürü ya da rehberlik sevisiyle paylaşmaları, çocuklarına karşı müdahaleci olmak yerine gözlemci ve yönlendirici olup, çocuklarını fark ettirmeden takip etmeleri, tutumlarında tutarlı olmaları ve çocuklarına koşulsuz sevgi ve güven duygusuyla yaklaşmaları hem ebeveynim hem de çocuklarının ruh sağlığını korumada önem taşımaktadır.

Okul seçerken nelere dikkat edilmeli?
Çocuğunuz okulla buluşmaya hazır mı?

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz