gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Projeleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İlköğretim öğrencisinin büyük buluşu

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İlköğretim öğrencisinin büyük buluşu
    Gönderim Zamanı: 09-Nisan-2013 Saat 21:58
İlköğretim öğrencisinin büyük buluşu
Muğla'da 7'nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Muhammet Oran, otomobillerdeki park sensörünü kullanarak görme engelliler için akıllı baston yaptı

Fethiye Merkez Atatürk İlköğretim Okulu 7-D sınıfı öğrencisi Muhammet Oran, Teknoloji Tasarım Dersi ödevi için hazırladığı akıllı bastonda, yaydığı ultrasonik sinyallerle geri manevra sırasında otomobille engel arasındaki mesafeyi ölçen park sensörü kullandı.
Tıpkı otomobillerdeki gibi sesli uyarı sistemiyle çalışan sensör bir engele yaklaşıldığında kesik kesik, çarpma mesafesine gelindiğinde ise sürekli sinyal vererek görme engelliyi uyarıyor. Bastonun uç kısmına yerleştirilen tekerlekler ise görme engellilerin yürüyüş yolundaki çukur ve tümsekleri basit bir yöntemle tespit etmesini sağlıyor.
Bebek arabası tekeri, pil, park sensörü
Bastonu tasarlarken bebek arabası tekeri, park sensörü ve güç kaynağı olarak pil kullanan Muhammet Oran, geçen mart ayında yapımına başladığı tasarımını 2 haftalık çalışma sonunda tamamladığını söyledi.
Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için uzun süre fikir aradığını anlatan Oran, fikri bulduktan sonra yapım aşamasında zorlanmadığını kaydetti. Projenin kendisi için henüz çok yeni ve geliştirilebilir olduğuna dikkati çeken Oran, "Daha öncede bu tarz projelere ilgim vardı.
Bu projede görme engelliler üzerinde durdum ve tasarımı yaptım.
Ben buna ucunda tekerlekler olduğu için 'görme engelli arabası' diyorum. Engellilerin duran cisimleri tespit edebilmesi için üzerinde araba sensörü var. Tekerlekler sayesinde de çukur ve tümsekler tespit edilebiliyor" diye konuştu.
Oran'ın Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmeni Hüseyin Yeşil ise öğrencisinin dersin amacına uygun bir proje hazırladığını belirterek, "Öğrencimizin hazırladığı baston, görme engelli vatandaşlarımızın yardım almadan kendi başlarına yollarda rahatça yürüyebilmeleri sağlayacak. Muhammet'in bu tür çalışmalara ara vermeden devam etmesi, en büyük isteğimiz" dedi.
Görme engellerin beğenisini kazandı
Akıllı baston görme engellilerinde ilgi ve beğenisini kazandı. Bastonu test eden doğuştan görme engelli Seda Çelik, bastonun kaldırımlarda bulunan ağaç, elektrik direği ve iş yerlerinden çıkarılan masa, sandalye gibi engellerde görme engellilere büyük kolaylıklar saylayacağını dile getirdi. Çelik, bir öğrencinin görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir proje üzerinde çalışmasının takdire şayan olduğunu sözlerine ekledi.
'Kaldırımlar tuzaklarla dolu'
6 Nokta Körler Derneği Fethiye Şube Başkanı Mehmet Üstün de bastonu test etti. Kaldırımların görme engelliler için tuzaklarla dolu olduğunu belirten Üstün, bastonun geliştirilmesi durumunda görme engellilere büyük kolaylıklar sağlayacağını aktardı. İlk kez böyle bir bastonla karşılaştığını söyleyen Başkan Üstün, şöyle dedi:
"Bunu tasarlayan öğrenciyi kutluyorum. Son serece yerinde bir tasarım olmuş. Bilindiği gibi kaldırımlarımızda görme engellilere güçlük çıkacak her şey mevcut. Ağaçlar ve direklere, iş yerlerinin kaldırıma çıkardığı tezgahlar dolaplar ve diğer eşyalar eklenince görme engellilerin kaldırımda yürümesi imkansızlaşıyor. Yaralanmalara varan düşmeler yaşanıyor.
Tasarım bu açıdan kesinlikle faydalı olur. Sesli sinyal yerine titreşim eklenebilir. Hafifletilip, katlanabilir hale getirebilir. Ancak bir çocuğumuzun görme engelliler için duyarlılık göstermesi ve böyle bir çalışmanın içine girmesi bizim için hepsinden önemlidir."

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz