gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Öğrenciler yarıyıl tatili nasıl planlanmalı?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Öğrenciler yarıyıl tatili nasıl planlanmalı?
    Gönderim Zamanı: 23-Ocak-2013 Saat 17:43
Öğrenciler yarıyıl tatili nasıl planlanmalı?
Yarıyıl tatili bir sonraki döneme güzel bir giriş yapmak için önemli bir fırsattır ve iyi değerlendirilmelidir. Tatilde çocuklarıyla hem hoşça vakit geçirmek hem de onların verimli bir tatil geçirmesini sağlamak kaygısı taşıyan ailelere büyük iş düşüyor.

Yarı yıl tatili yaklaşırken anne babaları da bir telaş sardı. İki hafta sürecek tatil boyunca 'çocuğum tatili sadece oyun oynayarak mı geçirecek yoksa ders mi çalışacak ya da tatil dönüşü uyum problemi yaşayacak mı" şeklindeki sorular anne babaların da kafasını meşgul ediyor.
Karnesinde düşük not olan öğrencilerin velileri de aynı şeklide huzursuz. Çoğu zaman düşük not nedeniyle çocuklar suçlanır. Ancak işin kolayına kaçıp çocuğu suçlamak yerine, basit birkaç tedbirle çocuğun tatili verimli şekilde geçirmesini sağlamak mümkün.
Zambak Okuma Kitapları Yayın Yönetmeni ve Eğitim Uzmanı Mehmet Azim yarıyıl tatili ile çok önemli uyarılarda bulundu.
Tatilin nasıl ve nerede geçirileceği ile ilgili öğretmenin fikrinin alınması tavsiyesinde bulunan Azim, "Çocuklarınız gösterdikleri performansın karşılığını karnede görecekler. Öğrenciler ve veliler karnede kendi durumlarını öğrenecek. Böylece bir değerlendirme fırsatı elde edecekler. Eğer, sıkıntılı ve istenmeyen bir durum varsa uygun çözüm yolları üretilmelidir. Çocuklar tatile girmeden önce öğretmenle görüşmeli. Birlikte uygun bir çözüm üretmek yararlı olur. Öğrenciyi olumsuz bir şekilde sorgulamak yerine daha yakın bir ilgi göstermek gerekir. Özellikle şehir hayatındaki temel sıkıntı, aile bireylerinin, istenen ölçüde bir araya gelememeleri ve birbirini dinleyecek şartları oluşturamamalarıdır." uyarısında bulundu.
Tatilde öğrencilerin oyuna ayırdıkları zaman kadar okumaya da zaman ayırmaları gerektiğini vurgulayan Azim, "Öğrenme kayıplarına engel olunmalıdır. Böylece hem başarısızlığın önüne geçilmiş olur, hem de öğrenci dinlenme fırsatı bulur. Bu konuda, iyi hazırlanmış tatil kitapları ve yardımcı kitaplar yararlı olur. Kitap, dergi okumaya zaman ayırmak yararlı olur. Özellikle, uygun çocuk oyunlarının, hayatı öğrenmede büyük etkisi vardır. İş birliği, saygı, sevgi, adalet, yardımlaşma, arkadaşlık gibi konuları oyun sayesinde öğrenir ve hoşça vakit geçirmenin tadına varır." ifadelerini kullandı.Çocukların, anne-babalarından temel beklentisi, iyi
birer örnek olmalarını ifade eden Azim sözlerini şöyle sürdürdü: " Sevgiyi, ilgiyi, güler yüzü çocuklardan esirgememek gerekir. Çocuklar, bazı olumsuz davranışları aileden öğrenir. Televizyon ve bilgisayar başından kalkmayan velinin, aynı konuda çocuğundan hassasiyet beklemesi doğru olmaz. Aile içinde birlikte alınan kararlara ve kurallara uymaya özen gösterilmeli. Alınan kararların, aile fertleri için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak yararlı olur. Ailece fertleriyle birlikte yürüyüşler yapmak, oyun alanlarında top oynamak, bisiklete binmek, gibi farklı etkinlikler de tatili eğlenceli hâle getirebilir. Burada, öğretmen, veli ve öğrenci ile birlikte yapılan hem eğlenceli hem de öğretici bir plandan söz edilebilir.
Bilgisayar kullanma ve televizyon seyretme konusunda veliler ve öğrenciler, öğretmenlerin tavsiyelerine uymalılar. Televizyon ve bilgisayar karşısında gereğinden fazla zaman harcamak, çocukların ruh ve beden sağlıklarını olumsuz etkiler. Ebeveynlerin zararlı alışkanlıkları çocukların davranış biçimini etkiliyor. Bu konuda veliler hem örnek hem de uyanık olmalıdırlar. Anlamsız, uygunsuz, şiddet içeren programlar, öğrencilerin davranışlarında olumsuz etkilere sebep olmaktadır."
Çocukların sağlıklı alışkanlıklar edinmesinde, en büyük rolü ailelerin üstlendiğine vurgulayan Azim, elverdiği ölçüde, geziler yapmak çocuklar için çok önemli oluğunu söyledi. Azim: "Çocuklar, eğlenip öğrenirken sağlıklı ortamlar oluşturmak gerekir. Aksi takdirde çocukların sağlıkları olumsuz etkilenebilir. Beslenme, sağlık ve güvenlik tatillerde dikkat edilmesi gereken önemli konulardır. Dikkat edilmediğinde tatiliniz zehir olabilir. Bilinmeyen yerlerden, yiyeceklerden uzak durmak; sağlık ve temizliğe dikkat etmek gerekir.
Her çocuk, ayrı bir dünyadır, ayrı psikolojik ve fiziki gelişime sahiptir. Bu nedenle hiçbir öğrenciyi diğerleriyle kıyaslamak doğru olmaz. Bazı olumsuz durumlar karşısında aşırı tepki vermek, öğrencide geri dönüşü olmayan davranışlara sebep olabilir. Bu nedenle çocuğun başarısını veya başarısızlığını kendi evreninde değerlendirmek gerekir."

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz