gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

En kötü kanser hastalığı hangisi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: En kötü kanser hastalığı hangisi
    Gönderim Zamanı: 05-Aralık-2012 Saat 18:24
En kötü kanser hastalığı hangisi
En etkili kanser türü, En kötü kanser hastalığı hangisi, Akciğer kanseri
En öldürücü kanser tipi ‘Akciğer’ kanser

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, akciğer kanserinin en öldürücü kanser olduğunu söyledi.

BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, akciğer kanserinin meme, prostat ve kolon kanseri ölümlerinin toplamından fazla ölüme sebep olan en öldürücü kanser türü olduğunu ifade etti. Tor, akciğer kanserinin tüm kanser ölümlerinin yüzde 30′na yol açtığını ifade etti.

Hem erkekte hem de kadınlarda en öldürücü kanser tipi olduğunu vurgulayan Tor, akciğer kanserinin maalesef kendisini çok geç dönemde fark ettirdiğini anlatan Tor, Kasım ayının tüm dünyada olduğu gibi “Akciğer Kanser Farkındalık ayı” olarak bilindiğini de sözlerine ekledi. Akciğer kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu vurgulayan Tor, hastalığın ise en büyük sebebinin ise sigara olduğunu belirterek, “Akciğer kanseri günümüzde hem erkekte hem de kadında en öldürücü kanser tipidir. Bugün Türkiye’de erkeklerde en sık, kadınlarda ise dördüncü sıklıkta görülen akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradır. Ülkemizde saptanan hastaların yüzde 90′ı sigara içen veya içip bırakmış kişilerdir. Pasif içicilik, ev ortamında radon gazına maruz kalınması, evde veya işyerinde asbest, radyasyon veya diğer kanserojen etkenlere maruz kalınması, akciğerlerin tıbbi olarak radyasyona maruz kalması, ve yaş da akciğer kanseri için diğer risk faktörleri olarak değerlendirilmektedir. Akciğer kanserini önlemek için öncelikle sigara içilmemesi ve sigaranın bırakılması en önemlisi hiç sigaraya başlamamak gerekir. Pasif sigara dumanına maruz kalmamak, ev veya iş ortamında radon ve benzeri karsinojenlerden uzak durmak, işyerinde toksik maddelerle çalışırken güvenlik önlemleri almak, dizel egzos gazları ve diğer hava kirleticilerine maruz kalmamak diğer önleyici yöntemler olarak sayılabilir.”

Türkiye’de her yıl 150 bin kişinin akciğer kanserine yakalandığını ve her yıl hastalık nedeniyle 2.5 milyar dolar harcandığını vurgulayan Tor, günde 300, yılda 100 bin kişinin akciğer kanserinden yaşamını yitirdiğini de sözlerine ekledi.

Sigarasız dünyanın bir çok hayatı kurtarabileceğini belirten Tor, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan dumansız hava sahası projesinin desteklenmesini gerektiğini ifade etti. Tor, “Akciğer kanseri hastalarının yüzde 90′ının da sigara içicisi olduğu düşünülürse sigarasız bir dünyanın ne kadar hayat kurtaracağını tahmin etmek zor değildir. Bu bakımdan tüm halkımızın sigarasız bir yaşamı ‘Dumansız Hava Sahası’ projesinin desteklemesi gerekir” dedi

Akciğer kanserinin bazı kişilerde sadece check-up olarak bilinen sağlık taramasıyla fark edilebileceğini belirten Tor, hastalığın belirti ve bulguları ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Akciğer kanseri maalesef kendisini çok geç dönemde fark ettirmektedir. Bazı kişilerde ise rutin check-up sırasında fark edilebilir, bu kişilerde bazen hiçbir belirti ve bulgu olmayabileceği gibi bazı kişilerde de aylardır süren fakat önemsenmeyen belirti ve bulgular olabilir. Özellikle sigara içen kişilerin 2-3 haftayı geçen öksürük, uzun zamandır var olan öksürüğün daha da kötüleşmesi halinde veya sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kan tükürme, açıklanamayan nefessizlik hissi veya nefes darlığı, açıklanamayan halsizlik veya yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı, geçmeyen göğüs veya omuz ağrısı varsa hiç vakit geçirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.”

Bu hastalık tedavisi mümkün olduğunu hatırlatan Tor, hastalığın evresine göre değişik şekillerde tedavi edilebildiğini kaydetti. Tedavi yöntemleri ile ilgili de bilgi veren Tor, “Bu yöntemler arasında cerrahi, kemoterapi, ve radyoterapi sayılabilir. Erken tanı alan hastalarda cerrahi olarak hastalıklı bölgenin çıkartılması ile hastalar normal yaşamlarını sürdürebilir. Lokal ileri evre ve yaygın evre hastalıkta ise kemoterapi veya radyoterapi uygulanmaktadır. Birçok akciğer kanseri eğer erken dönemde yakalanmazsa çok hızlı bir şekilde büyüyüp başka organlara da yayılabilir. Bu bakımdan özellikle sigara içen kişilerde bazı belirtilerin önemsenmesi ve hiç gecikmeden bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurulması hayati önem taşımaktadır, çünkü akciğer kanseri eğer erken evrede yakalanırsa tedavi edilebilir. Tedavi kararlarının multidisipliner (bir çok uzmanlık alanının katılımı ile göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi gibi) bir yaklaşım ile alınması ayrıca önemlidir. Bu bakımdan hastaların tedavi merkezlerini ve hekimlerini seçerken buna dikkat etmeleri ve bu yaklaşımın benimsendiği merkezlere müracaatları önerilmektedir” dedi.
İHA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz