gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Bilimsel makale

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bilimsel makale
    Gönderim Zamanı: 01-Eylül-2011 Saat 09:26
Türkiye’de bilimsel makale patlaması

Türkiye’de 2000 yılında 5 bin bilimsel makale yayımlanırken bu rakam 2009’da 22 bin oldu. En çok makale ise tarım alanında veriliyor. İngiliz haber ajansı Thomson Reuters’ın Ortadoğu ülkelerinin bilim dünyasındaki yerini tespit etmBahreyn, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’de 2000’den 2009 dönemi üzerine yapılan araştırmaya göre Türkiye 14 ülke içerisinde en fazla akademik makalenin yazıldığı ülke oldu. Türkiye’de 2000 yılında 5 bin akademik makale yayımlanırken, bu sayı 2009 yılında 22 bine çıktı. Böylece Türkiye dünyadaki makalelerin yüzde 0.7’sini yazarken, 2009 itibariyle yüzde 1.9’unu yazmaya başladı.

Ortadoğu’da tıp alanında birinci
Türkiye’yi 13 bin 700 artışla İran takip ederken, bu artışın gerii kalan 12 ülkede daha az olduğu saptandı. Araştırmaya göre klinik tıp alanında en çok makale üreten Ortadoğu ülkeleri Türkiye ve Suudi Arabistan. Ancak Türkiye’deki bilim insanlarının en üretken olduğu alan tarım. Dünyada tarımla ilgili yazılan makalelerin yüzde 2.87’sini Türkiye üretiyor. Tıpta bu oran yüzde 2.84, mühendislikte yüzde 2.22, matematikte yüzde 1.34. Ortadoğu bilimde neden geri kalıyor?
Thomson Reuters’ın araştırması Ortadoğu genelinde de bilimsel araştırmalarda artış olduğunu gösterdi. 14 ülkenin 2000’de yazdıkları makaleler, tüm dünya ortalamasının yüzde 2’sinden azken, 2009’da bu oran yüzde 4’e çıktı. Nobel ödüllü Mısırlı kimyager Ahmed Zevail, Ortadoğu’da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu toplumların bilim açısından geri kalışının dini nedenlerle açıklanamayacağı gibi artışın da dini nedenlere bağlanamayacağını söyledi. İngiltere doğumlu müslüman fizikçi Kanta Ahmed, geri kalışın nedeninin, belli ailelerden gelenlere yükselme şansı tanınması olduğunu dile getirdi.
Ürdünlü biyolog Rana Dajani ise geri kalışın nedeninin özgürlüğe getirilen kısıtlamalar ve bürokrasi olduğunu öne sürdü. Dajani, Arap Baharı ile bölgede yaşanmaya başlayan değişimin bu bürokratik yapıları kırması ile bilimsel çalışmalardaki artışın daha hızlı gerçekleşeceğini belirtti.Milliyet

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz