gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Ödevler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Ay ve Ay'ın keşfi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Ay ve Ay'ın keşfi
    Gönderim Zamanı: 14-Mayıs-2011 Saat 09:52
Ay ve Ay'ın keşfi

İnsan, varlığının İlk günlerinden beri duygularıyla davranmıştı. Tüm bilgi dağarcığı; çevresindeki şeyleri görmek, ellemek ve seslerini işitmek yoluyla edindiği denemelerden oluşuyordu. Yeryuvarlığını düz olarak kabul etmişti, yeryuvarlağının olduğu yer kendisi için evrenin tam ortasıydı. Ona göre yeryuvarlağı olduğu yerde duruyor; güneş, ay ve yıldızlar gece-gündüz insanoğlunun yolunu aydınlatmak için gökte ışıldayarak yer yuvarlağının çevresinde dönüp duruyorlardı. Bir ara beş yıldızdan oluşan bir topluluğun öteki yıldızlardan ayrı bir yol izlediğine dikkat ettiler. Bu şaşırtıcı durum, evrenin benimsedikleri biçimine uyuyordu. Kimse de bunun nedenini açıklayamadı. Bu yıldızların ötekilerden ayrı olduğunu belirtmek için tanrı adları verdiler onlara: Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn dediler.

Yıllar geçti. İsa döneminde Yunan’ın filozof adı verilen bilgili kişileri evren için eskiden düşünülen biçimi değiştirerek gerçeğe yakın bir biçim vermeye başladılar. Bunun için de ellerindeki matematik denen yeni ve çok üstün araçtan yararlandılar.Yunan mitolojisi İnsanlara Ay’ın parlak, gümüş bir kalkan olduğunu; gökten aceleyle geçen dalgın bir tanrı tarafından orada unutulduğunu Öğretmişti. Ama matematik bilimi, filozoflara Ay’ın yassı bir yuvarlak değil, büyük ve tam bir yuvarlak olduğunu gösterdi.Daha sonraları başka Yunan düşünürleri, bir dünya olan Ay’da canlı varlıklar olabileceği fikrini ortaya attılar.

Mantık onlara bu şaşırtıcı fikri denemek için tek yol olduğunu açıkladı: Ay’ın insan tarafından keşfi.Yeryuvarlağı dışında yolculuk fikri doğmuştu.Artık insanlar kendi dünyalarından başka en az bir dünyanın daha olduğunu biliyorlar, bu dünyaya ulaşmak İstiyorladı. Ama yeryuvarlağının “çekim” denen gücünden kurtulmak olanağı yoktu. İnsanlar bu yüzden uzayı düşsel güçlerinin kanatlarıyla keşfetmek ve bununla yetinmek zorunda kaldılar. Başka dünyalara karşı besledikleri serüven Özlemini gidermek İçin uzay uçuşu hikâyeleri yarattılar. Biz bu hikâyelere bugün bilimkurgu romanları diyoruz.Bu şaşırtıcı ve eğlendirici hikâyelerin sayfaları arasında insanların uzayda ve başka dünyalarda varlığına inandıkları koşulların İpuçları bulunmaktadır. Bu ipuçları yüzünden de bu kitaplar uzay yolculuğu konusunda önemli bir bölüm açmaktadır.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz