gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Tırnak bakımı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Tırnak bakımı
    Gönderim Zamanı: 05-Mayıs-2011 Saat 15:34
Tırnak Bakımı

Bir kadının eli mücevher gibidir; bakımlı eller, kadınlara kendilerini daha feminen hissettirir, kendilerine olan güveni artırır. Bundan yüzyıl öncesine kadar parmakları koruma özelliği dışında bir işlevi olmayan tırnaklar, günümüzde estetik açıdan kadınların vücutlarında en önem verdiği bölümlerden biri haline geldi.

Tırnaklar yapı olarak yoğunlukla keratin adı verilen bir proteinden oluşur. Sağlıklı ve güzel tırnakların iyi beslenmeye olduğu kadar bakıma da ihtiyacı vardır. Tırnaklara haftada bir temel bakım yapmak, 3-4 haftada bir de profesyonel bakım yaptırmak gerekir.

1-Haftalık Temel Bakım:

Tırnağınızdaki ojeyi temizleyin.

Köşelerden merkeze doğru tırnağınızı törpüleyin, törpüyü ileri-geri değil, tek yönlü hareket ettirin; yanlış törpüleme tınak dokusunun bozulmasına ve tırnağınızın katmanlar halinde soyulmasına neden olabilir.

Ellerinizi ılık sabunlu suyun içinde bir kaç dakika bekleterek tırnak etlerinin yumuşamasını sağlayın. Törpünün ucuyla tırnağın üstüne doğru uzayan deriyi kenarlara doğru ittirin. Bu derileri kendiniz keserseniz çok dipten kesebilirsiniz ve herhangi bir kanama enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle kesme işini profesyonellere bırakmanızda fayda var.

Tırnağınızı temizledikten sonra güçlendirici cila sürün. Renkli bir oje sürmek istiyorsanız bu cila kuruduktan sonra üzerine sürebilirsiniz.

Son olarak bir nemlendiriciyle ellerinize masaj yapın. Sık sık nemlendirici kullanarak tırnak çevresindeki etlerin sertleşmesine ve soyulmasına engel olabilirsiniz.

ÖNERİLER:

Banyodan çıktıktan sonra tırnağınızın çevresindeki etler yumuşayacağından kolay ve hızlı bir şekilde bakım yapabilirsiniz.

Ojenizin daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız buzdolabında saklayın. Koyulaşmış ojeleriniz için kozmetik ürünler satan mağazalardan oje incelticisi alabilirsiniz.

Haftada bir kereden fazla aseton kullanmamaya çalışın. Aseton tırnağınızda kurumaya yol açacağından dokusuna zarar verir.

Oje kullanmasanız da tırnak güçlendirici cilaları kullanmanızda fayda var, cilalar tırnağınızın dış etkenlere karşı güçlendirir ve hasar görmesini önler.

Ellerinizi mümkün olduğunca çok nemlendirin. Ayrıca tırnak çevresindeki derileri yumuşak tutmak için özel üretilmiş yağlardan kullanmanız manikürünüzün daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

French tarzı oje sürmekte zorlanıyorsanız tırnağınızın içine beyaz tırnak kalemi sürerek bu görüntüye ulaşabilirsiniz. Elinizi yıkadıktan sonra kalemi tekrar uygulamanız gerekse de ojeden daha zahmetsiz bir yöntem olduğu kesindir.

Tırnaklarınız çok kötü durumdaysa ve acilen iyi görünmesini sağlamak zorundaysanız fakat yanınızda törpü bulunmuyorsa, bir kibrit kutusu işinize yarayacaktır. Kibrit kutusunun pürüzlü kenarlarıyla tırnağınızı bir ölçüde düzeltebilirsiniz.

Uzun tırnaklar ne kadar çekici olsalar da sağlık açısından büyük bir tehlike oluştururlar. Tırnağınızı uzatarak tırnak diplerine yerleşen bakteriler için daha derin ve geniş bir mekan sağlamış olursunuz.

2-Beslenme ve Tırnaklar

A Vitamini ve kalsiyum eksikliği kuruluğa ve zayıflığa neden olabilir.

Folic asid ve C vitamini eksikliği tırnak yüzeyinin pürüzlü olmasına neden olabilir.

Tırnağın üzerindeki beyaz lekeler protein eksikliğinden kaynaklanabilir.

Hidroklorik asid eksikliği tırnakların soyulmasına neden olabilir.

Yetersiz beslenme ya da B12 eksikliği kuruluğa, şekil bozukluğuna, tırnak renginin koyulaşmasına neden olabilir.

Çinko eksikliği tırnak üzerinde beyaz noktalar oluşmasına neden olabilir.

Tırnaktaki kurumalar ve çatlamalar daha fazla sıvı tüketmeniz gerektiğine işarettir.

Tırnak çevresindeki etlerdeki kızarıklık metabolizmanın zayıflığına ve temel yağ asidlerinin eksikliğine işaret olabilir.
Bunun için:

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve enzimleri tamamlamak için tükettiğiniz gıdaların en az yüzde ellisi taze meyve ve sebze olmalıdır.

Silisyum ve kükürt bakımından zengin olan brokoli, balık ve soğan gibi yiyecekleri bol bol tüketin. Ayrıca soya ve baklagiller de biotin zenginlikleri nedeniyle tüketilmesi gereken besinlerdir.

Bol bol su için.

Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olduğu için hergün havuç suyu için...

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05-Mayıs-2011 Saat 15:35
Sağlığınızın Aynası Tırnaklara Dikkat

Tırnaklarınızda meydana gelen herhangi bir değişimin sağlığınızla ilgili olumsuz bir duruma işaret olabileceğini biliyor muydunuz? Akciğer, karaciğer ve kalbinizle ilgili herhangi bir sorun, ilk önce tırnaklarda belirtisini gösterir. İşte belli başlı tırnak deformasyonları ve arkasında yatan hastalıklar:

Soluk renkli tırnak
Tırnaklarınızda meydana gelen herhangi bir değişimin sağlığınızla ilgili olumsuz bir duruma işaret olabileceğini biliyor muydunuz? Akciğer, karaciğer ve kalbinizle ilgili herhangi bir sorun, ilk önce tırnaklarda belirtisini gösterir. İşte belli başlı tırnak deformasyonları ve arkasında yatan hastalıklar:

Tamamen beyaz tırnak
Tırnak yüzeyi tamamen beyazsa dikkat. Karaciğerle ilgili bir ciddi bir sorun mesela Hepatit çıkabilir. Bu fotoğrafta parmakların da sararmış olduğu göze çarpıyor. Bu da yine karaciğerde bir sorun olduğunun başka bir işareti.

Sararmış tırnak
Sararmış tırnak çoğu zaman mantar hastalığının habercisidir. Tırnak kalınlaşmış, tırnak yatakları içeri doğru çekilmiş ve tırnaklar ufalanmış gibi bir görüntüsü vardır. Sararmış tırnak, çok nadir de olsa diyabete, sedef hastalığına, tiroid sorununa veya akciğerle ilgili bir probleme de dikkat çekiyor olabilir.

Mavimsi tırnak
Mavimsi tırnak vücuda yeterince oksijen girmediğini gösterir. Akciğer hastalıklarından zatürrenin habercisi olabilir. Çok hafif mavileşen tırnak diyabet belirtisi de olabilir.

Pürüzlü, dalgalı tırnak
Eğer tırnak yüzeyi pürüzlü, çukurlu ve eğri büğrü olmuşsa, tırnak altında kırmızı-kahverengi lekeler belirmişse, bu deformasyonun arkasında sedef hastalığı veya eklem iltihabı yatıyor olabilir.

Çatlak ve ikiye ayrılmış tırnak
Çatlamış, ikiyi ayrılmış kolay kırılan tırnaklar tiroid hastalıklarının habercisidir. Bu deformasyon, sarımtırak tırnak altı ile birleşirse mantar hastalığı olabilir.

Etrafı şişmiş tırnak
Eğer tırnak çevresi bombelenmiş ve kızarmışsa, tırnak yatağının iltihaplanmış olduğunu gösterir. Dikkat, deri veremi de çıkabilir.

Koyu renkli çizgiler belirmiş tırnak
Eğer tırnak yüzeyinde fotoğraftaki gibi koyu renk çizgiler, gölgeler belirmişse derhal doktora başvurulmalı. En tehlikeli cilt kanserlerinden Melanom'un belirtisi olabilir.

Tırnak yemek
Tırnak yemek, genellikle yaygın anksiyete bozukluğunun bir sonucudur. Obsesif-kompulsif bozukluğunun da bir sonucu olabilir. Tırnak yemeyi bırakmak her zaman kolay olmayabilir. Doktora başvurun.

Tırnaklara dikkat
Tırnaklar vücut bulmacasının parçaları gibidir. Tırnaktaki çoğu deformasyon çözümü basit sağlık sorunlarını işaret eder. Ayrıca beyaz tırnaklara sahip herkeste de hepatit yoktur. Ama tırnaklarınızın görüntüsüyle ilgili şüpheleriniz varsa bir dermatolog çare olabilir.

http://haber.mynet.com

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05-Mayıs-2011 Saat 15:36
Tırnaklar için Neler zararlı?

Aslında hiç düşünmeden yaptığınız birçok küçük davranış tırnaklarınızın sağlık ve estetiğini kötü etkileyebilir. İşte dikkat etmeniz gereken birkaç öneri:

Plastik eldiven kullanmadan bulaşık yıkamayın.

Oje sürmeden önce tırnaklarınızı yağdan arındırın.

Ojeniz bozulmaya yüz tuttuğunda gerisini de dişleriniz veya tırnaklarınızla kendiniz mi kazıyorsunuz? Tırnaklarınıza çok büyük zarar veriyor olabilirsiniz. Yapmayın!

Tırnaklarınızı fazla uzatmayın. Hem görüntü olarak hoş olmaz, hem de kırılmaya çok daha meyilli olurlar.

Tırnaklarınızı birer “alet” olarak kullanmayın. Zayıflarlar!

Bozulmuş, ucu silinmiş ojeyle sakın dolaşmayın. Fark edilir!

Tırnak etlerinizi nemlendirmiyor musunuz? Nemlendirme alışkanlığı kazanırsanız çok daha sağlıklı ellere sahip olabilirsiniz.

Çok ağır yükler taşımayın. Ağırlık nedeniyle kan ellerinize hücum ederek damarlarda birikip, damarların zamanla genişlemesine neden olur. Bu da yaşlandığınızda hoş olmayan görüntülere sebep olacaktır.

Kimse tırnaklarındaki kabarık çizgileri sevmez ama onları törpüyle yok etmek tırnağa zarar verebilir. Bunun yerine, ojeden önce bir kat koruma sürün. Çizgilerin yok olduğunu göreceksiniz.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05-Mayıs-2011 Saat 15:37
Tırnak sorunları

Tırnaklarınız yumuşak veya kırılgan mı? Belki kötü bir alışkanlık sonucu tırnaklarınızı sürekli kemiriyorsunuz. Belki de tırnaklarınız sararıyor. Sorunların tümü için çözüm yolları var…

Kırılgan tırnaklar

Saç gibi, tırnaklar da genel sağlık durumunun yansımasıdır. Sık kırılan tırnaklar, çoğunlukla vücuttaki bir eksikliğin (genellikle yağ) göstergesidir. Tırnaklarınız susuz kalmış da olabilir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmeye gayret edin ve bir ay boyunca besleyici bir merhem kullanın. Böylelikle tırnaklarınız eski kuvvetine kavuşacaktır.


Yumuşak tırnaklar

Tırnaklarınız kırılgan ve hassas ise onları kuvvetlendirmek gerekir. Kendileri için gerekli olan vitamin ve kalsiyumu iyi alamamış olma olasılığı da vardır. Sağlık ve kuvvetlerini geri kazandırmak için haftada iki kere kalsiyum içerikli besleyici uygulayın.

Sararan tırnaklar

Dişlerde olduğu gibi, tırnak rengi de kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu arada bazı etmenler sarı pigmentlerin öne çıkmasına neden olur: nikotin, kötü ojeler, kötü asetonlar. Dolayısıyla tırnakların beyazlaşması sarılık yapmayan ürünler kullanılarak sağlanabilir.

Parmak uçlarınız ve tırnaklarınız nikotinden sararmışsa…
- Bir limonu ikiye bölerek 10 dakika boyunca sararmış bölgelere sürüp bekletin.
- Daha sonra oksijenli suyla ıslatılmış bir pamukla ovuşturarak temizleyin.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05-Mayıs-2011 Saat 15:37
Tırnak yeme

Her şeyden önce bu kötü alışkanlığın kaynağını araştırın. Stresli misiniz? Ya da sıkıntılı? Kendinizle barışın. İç huzurunuzu bulmaya çalışın. Sonra da önerilerimize bir göz atın…

- Tırnaklarınızın kırılganlığını gidermek için bir sertleştirici kullanın; böylece kolay ezilebilmelerini engellemiş olursunuz.
- Yanınızda mutlaka bir tırnak törpüsü bulundurun. Tırnaklarınızda sizi rahatsız eden bir şey olursa, dişlerinizden önce törpüye baş vurun!
- Her gün, belli bir süreyi tırnak bakımına ayırın. Tırnaklarınıza masaj yapın, nemlendirin, oje sürün. Verdiğiniz emek karşılığında yeme dürtünüzün önüne geçebileceksiniz.
- Tırnaklarınızı mutlaka ojeli olarak tutun. Ojeli tırnaklarınızı bozmak istemeyeceksiniz. Kısa tırnaklarda bile kırmızı ojenin güzel durduğunu unutmayın!
- İyi ve pahalı bir oje satın alırsanız belki de böylece onları yeme dürtünüzden vazgeçebilirsiniz. Ya da bir süre takma tırnak kullanın. Pahalı ama oldukça etkili bir yöntemdir.
- Tırnak yemekten vazgeçemiyorsanız eczanelerde de bulabileceğiniz bir küçük şişe “acı oje” edinin. Farkında olmadan tırnaklarınızı yemenize bu şekilde mani olabilirsiniz.
- Ellerinizi bir şeylerle meşgul ederseniz tırnak yeme konusunun aklınıza daha az takıldığını fark edeceksiniz. Hiç işiniz yoksa, bir stres topu kullanın.
- Tırnak yemekten vazgeçme aşamasında özenle uzatılmış bir tırnağın kırılması kadar moral bozucu bir şey yoktur! İşte size bir ip ucu: tırnaklarınız kırılgansa uçlarına çiğ sarımsak sürün. Kokusuna katlandığınız sürece en fazla bir hafta içinde tırnaklarınızın kuvvetlendiğini göreceksiniz.

Şeytan tırnakları

Şeytan tırnakları bir kenarıyla hala tırnak dibine bağlı olan deri parçalarıdır. Bunun genel nedeni kurumuş olan tırnak dibi derisidir. Küçük olmalarına karşın yabana atılmayacak kadar acı verirler.

Ancak bunlardan da kurtulmanın yolu vardır:

Tırnak diplerinizi dişlemekten vazgeçin. Bu alışkanlık da en az tırnak yemek kadar zararlıdır.

Tırnak etrafındaki deriyi nemli tutmak için bir yağ veya krem kullanın. Tırnak etrafındaki cildin kuruması da şeytan tırnaklarının oluşmasına sebep olur.

Şeytan tırnağı olduğunu fark ettiğiniz an, makasla kesin.

Yatmadan önce tırnaklarınızın etrafına besleyici bir krem sürün. Kreminizin olmadığı durumlarda bir dudak besleyicisi bile sürebilirsiniz. Siz uyurken tırnaklarınız ve onları çevreleyen cilt beslenecek, şeytan tırnağı riskini de azaltacaktır.

E vitamini yağı da şeytan tırnaklarına karşı iyi bir çözümdür.

Çeşitli Faydalı öneriler

Her şeyden önce tırnaklarınızı ağzınızdan uzak tutun. Tırnaklarınızda oluşabilecek problemleri dişlerinizle halletmekten vazgeçmek sorunun yarısını çözecektir.

- Aseton kullanımınızı azaltmaya çalışın. Örneğin haftada bir kereden fazla aseton kullanmayın.

- Bulunduğunuz ortamların nemlilik veya kuruluk oranlarına göre el ve tırnaklarınızın nemlendirilmesine özen gösterin. Krem sürerken tırnaklarınıza hafifçe masaj yapın.

- Haftada 1-2 gün oje sürmeyerek havalanmalarını sağlayın. Eğer sürekli olarak takma tırnak kullanıyorsanız, ara sıra tırnaklarınızı serbest bırakın. Sürekli takma tırnak kullananlarda enfeksiyon riski de yüksektir.

- Tırnaklarınız zayıfsa törpüleme işlemini en aza indirin ve metal törpülerden kaçının.

- Doğru ve yeterli beslenin. Metabolizmanızın sağlığı oranında güzel tırnaklara sahip olacaksınız.

İlginç bilgiler

Güzel tırnaklar denildiğinde akla gelen ilk şeylerden biri oje olsa gerek. Ojeler hakkında pek bilinmeyen birkaç hoş bilgiyi sizin için derledik:

Yeşil veya sarı cilt tonunuz varsa açık renkte ve şeftali tonlarında; pembe cilt tonunuz varsa açık pembe renkte ojeler seçerek küçük tırnak defolarını kapatabilirsiniz.

Ming Hanedanlığı zamanında ojeler balmumu, yumurta akı, jelatin, sebze boyaları ve Arap sakızı karışımıyla yapılırdı. Bugün kullandığımız ojeler ise otomotiv sektörü sayesinde piyasada, çünkü günümüz ojesi araba boyalarının rafine edilmiş bir versiyonu!

Bugün bildiğimiz anlamda oje, yaklaşık 5000 yıl önce Çinliler tarafından kullanılmaya başlamıştı. O zamanlarda tercih edilen renkler siyah ve kırmızıydı.

Eski Mısırlılar tırnaklarını boyamak için parmaklarını turuncu kınaya batırırlardı.

Tırnakların sadece ucu bozulduğu için yeniden oje sürmek zorunda kaldığımız birçok sıkıcı zaman vardır. Bu duruma mani olmak için 1 veya 2 kalın kat süreceğinize, birkaç ince kat oje sürmeyi tercih edin.

Ojenizi sürdükten sonra iyice kurumasını bekleyip elinize krem sürerek masaj yapın. Cildiniz kremi eminceye kadar dairesel hareketlerle masajı sürdürün. Unutmayın ki eller devamlı meydandadır ve bu yüzden sürekli bir bakım ister.

Doğru saklandığı sürece ojelerin raf ömrü 1 seneden fazladır.

Ojenizin içinde baloncuklar oluşuyorsa bunun nedeni klimalı ortamlar, fanlar veya hava akımlarıdır. Oje sürerken bu problemlerin olmadığı mekanları tercih edin.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz