gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İftar ve sahurda eksik etmeyin!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İftar ve sahurda eksik etmeyin!
    Gönderim Zamanı: 05-Eylül-2009 Saat 11:31
Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdaların önemli olduğunu vurgulayan Şarifova, güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb. yiyeceklerin oruçlu insanı gün boyu dinamik tutacağını söylüyor.

Uzun ve sıcak günlerde tuttuğumuz oruç bedenimizi bir hayli yoruyor. Orucun bir gayesi de aç kalarak nefsin terbiye edilmesi olsa da, ibadetlere ve günlük çalışma hayatına devam edebilmek için iftar ile sahur arasındaki sürede vücudun yeniden enerji toplaması gerekiyor. Gün boyu vücuttan eksilen vitamin ve minerallerin yerine konulması için ağır yağlı, hamur işi gibi tokluk sağlayan ama besleyici olmayan yiyecekler yerine besin değeri yüksek sağlıklı bir beslenme programı uygulanması önem taşıyor.

Hastalarına sunduğu doğal önerilerle dikkat çeken Bitkisel tedavi ve biyoenerji uzmanı Dağıstanlı Ayşet Şarifova'nın Ramazan'la ilgili de farklı tavsiyeleri var. Hormonsuz ve taze gıdalarla beslenmeyi önemseyen Şarifova'nın ilk önerisi, paketlenmiş hazır meyve suları yerine evde taze mevsim meyvelerinden hazırlanacak kompostoların tüketilmesi şeklinde. Özellikle sahurda, yemeğe başlamadan yarım saat önce komposto veya su ile midenin hazırlanması gerektiğini belirten Şarifova, kompostonun kan temizleyici özelliği bulunduğunu ifade ediyor. Ayşet Şarifova'nın önerisi elma, kayısı, erik ve böğürtlenden oluşan bir karışım. Şeker hastalarının kompostoya şeker katmaması gerekiyor.

Sahurda yemekten önce doğal vitamin özellikleri olan beyaz lahana, havuç ve kırmızı şekerpancarı suyundan oluşturulan içeceği de kan temizleyici özelliğiyle oruç tutacaklara tavsiye ediyor. Ancak bu da şeker hastaları için uygun değil. Ayşet Şarifova'nın önerilerine göre, sahurda yemek yeme âdeti olanlar bu sıvıları aldıktan sonra önce çorba, ardından tek çeşit hafif bir yemek alabilir. Yağlı ve kızartılmış yemeklerden kaçınılmalı. Yemek aceleye getirilmeden yavaş yavaş ve lokmalar uzun süre çiğnenerek yenmeli. Su ve diğer sıvı içecekler yemek bittikten 2-3 dakika sonraya bırakılmalı. Kahvaltı tercih edilmişse yanında açık çay ya da sütlü kakao içilebilir.

Hızlı yemenin ve yemekten hemen sonra yatmanın vücuda zararlı olduğuna dikkat çeken Ayşet Şarifova, "Bu durumda iç organlar yorulur ve erken yaşlanır. Bu yüzden hem yavaş yemeli hem de uyumadan önce yarım saat beklenmeli. İdeal olan süre bir saattir. Mümkünse yürüyüş yapılmalı ve sonra yatılmalı." diyor. Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdalar önemli. Şarifova, güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb. yiyeceklerin gün boyu dinamik tutacağını söylüyor.

İFTARDA YEMEKLERİ BİRDEN TÜKETMEYİN

Bitkisel tedavi uzmanı Ayşet Şarifova'nın iftar önerileri ise şöyle: İftarı 1-2 adet hurma ve yarım bardak kefirle açın. Kefir yoksa ayran ya da yoğurt da olabilir. Orucunuzu açtıktan sonra hemen yemeklere geçmek yerine, hem midenin yemeğe hazırlanması hem de dolu mideyle namaz kılma zorluğu yaşamamak için akşam namazını kılmak doğru olur. Yemeğe komposto ve su gibi içeceklerle başlayın.

Ardından çorba, salata veya cacık olabilir. Salatanın içinde mutlaka yeşillikler ve salatalık bulunsun. Mideyi zorlamamak için asıl yemeğin tek çeşit olmasına dikkat edin. Kızarmış ve aşırı yağlı yemeklerden kaçının. Su ve çay gibi içecekler yemeğin ortasında değil sofradan kalktıktan en az 5 dakika sonra alınmalı. Kabızlık rahatsızlığını gidermek için haşlanmış kırmızı şekerpancarı, elma ve 5 adet cevizi rendeleyerek karıştırın. Yemekten önce bir miktar tüketin.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz