gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Boyun Kütletmesinde Felç Riski

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Boyun Kütletmesinde Felç Riski
    Gönderim Zamanı: 18-Haziran-2008 Saat 21:44
Boyun Kütletmesinde Felç Riski

Rahatlama amacıyla yapılan bazı vücut hareketlerinin, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı. Boyun kütletme, parmak çıtlatma bu hareketlerin başında geliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, yoğun iş stresiyle birlikte masa başı işlerin, insanları rahatlamak için çeşitli vücut hareketleri yapmaya yönlendirdiğini söyledi.

Parmak ve boyun çıtlatma gibi hareketlerin psikolojik bir rahatlamaya neden olduğunu belirten Prof. Dr. Havıtçıoğlu, bu hareketlerin ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine dikkati çekti. Sürtünmeli eklem yerlerinin vücutta en çok çıtlatılan bölgeler olduğunu, iki kemiğin birleştiği yerde bulunan bağlantı kapsülünü yağlayan sıvının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, parmakların gerilmesi esnasında kapsülün de gerildiğini, bunun içindeki sıvının basıncının azalarak gaz kabarcıklarının patladığını, çıtırdama sesinin ise bu yüzden oluştuğunu bildirdi.

Boyun ve parmak çıtlatmanın çok doğru olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Havıtçıoğlu şunları söyledi: "Eklemlerimizden çoğu kez ses çıkarmak için yapılan zorlayıcı hareketler var. Boynunu sağa sola çevirip kütletme ve elleri, ayakları, dizleri zorlayarak çıtlatmak gibi hareketler bunlar. Bu tür hareketlerin yapılması doğru değil. Parmaklarımızı ya da diz eklemlerimiz menteşe tipinde eklemlerdir ve bu eklemlerin beslenmesi eklem içindeki sıvıyla oluyor. Sıvının hareketiyle kıkırdağın beslenmesi ve buna bağlı hareketler esnasında eklem yüzeylerinin düzgün olması sağlanıyor."

Zorlayıcı hareketlerle çıtlatmanın, eklem kıkırdağının bozulmasına, hasar görmesine, halk arasında kireçlenme diye bilinen tablolarla karşılaşılmasına neden olduğunu bildiren Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şöyle devam etti: "Boynu aniden sağa sola çevirip kütletme omurilik yaralanmalarına, felce neden olabilir. Eklem hareketleri dışında da omuzunu oynatarak ses çıkaran ya da kalçasını oynatarak ses çıkarın insanlar var. Bu yöntemle ses çıkarma işlemi, adalelerin birbiri üzerinde kayarken çıkardığı sestir. O ayrı bir rahatsızlık, sorundur. Eklemlerden ses çıkarmak için yapılan hareketler gereksiz, aşırı yapıldığı zaman kıkırdakta hasarlar oluşturabilecektir. Bu rahatlama genelde psikolojiktir. Bu tür hareketler eklemin aşırı zorlanmasına neden olduğu için zararlıdır."

trt haber

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
love_angel Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 23-Mart-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 288
  Alıntı love_angel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29-Temmuz-2008 Saat 16:54
bu konuda özellikle beden eğitimi öğretmenleri bilgilendirilmeli bence çünkü onlar ısındırma hareketleri yaptırıyor ve boyun hareketinin doğru yapılmasını sağlamalılar. paylaşım için teşekkürler
●●квя●●««Milletin lafıyla coşana kalbimin adımıyla koşmam gururumu hiçe sayıp kötü konuşana ölüyorm dese de bakmam!!!»»●●квя●●
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz