gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sınavlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ÖSS de başarı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ÖSS de başarı
    Gönderim Zamanı: 05-Haziran-2008 Saat 12:50
ÖSS'de Kimler Başarılı Olabilir?..



Genel liseler bu yıl mezun vermeyince boşluğu mezun ve okuyan üniversiteliler ile geçmiş yıllarda üniversiteye giremeyenler doldurdu..

Liselerin dört yıla çıkarılması nedeniyle bu yıl genel liseler mezun vermeyecek. ÖSS'ye Anadolu, Fen, Anadolu Teknik, Güzel Sanatlar ve Anadolu Öğretmen ve dört yıllık özel liselerin mezunları katılacak. Bu nedenle de her yıl 700 ile 800 bin arasında son sınıf öğrencisinin başvurduğu sınava bu kez sadece 221 bin son sınıf öğrencisi girecek. ÖSS'de ilk kez yaşanan bu özel durum üniversitelilerin, yıllardır sınava bile girmeyen eski lise mezunlarının ve hatta üniversite mezunlarının bile iştahını kabarttı. Durumu "Şansımız yüksek olacak" şeklinde değerlendiren 381 bini aşkın kişi bu yıl harekete geçti. Geçen yıl üniversitede okuyan 154 bin 966 aday sınava girerken bu yıl sayı 250 bine ulaştı. Aynı durum üniversite mezunları için de geçerli. Geçen yıl 39 bin üniversite mezunu ikinci kez üniversitede şansını ararken bu yıl rakam 68 bine dayandı.

Sınav Başarısı Endişesi
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yıllardır sınava girmeyen ve artık üniversiteli olmaktan bile ümit kesen bir grubun bu yıl sınava gireceğini belirterek, işte bu adayların sınav başarısında nasıl etkili olacağını şimdiden kestiremediklerini dile getiriyor: "Üniversitelerin kontenjanlarının dolması açısından bu yıla özgü sorunlar ile karşılaşır mıyız açıkçası bugünden söylemek zor. Fakat bu yılın özelliğinden dolayı beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsak ben bunu tespit edip önceden Yükseköğretim Kurumu'na çözüm önerileri ile birlikte iletirim. Üniversitelerin bir sorun yaşamaması lazım. Yeni mezunların az olmasının başarı düzeyini düşürebileceği endişesi var. Ama başarıyı yükselten sadece son sınıf öğrencileri değil. Özellikle bir yıl önce mezun olup, hazırlanan öğrenciler en başarılı grup. Ama bu yıl geçen yıla göre artmış 381 bin kişilik bir kitle var. Bunun içinde geçen yıl mezun olanların dışında geçmiş yıllarda üniversite sınavına girmeyi düşünmeyen, bunu bırakmış ama bu senenin özelliği dolayısıyla 'Kazanır mıyım?' diyen bir kitle var. Bu kitlenin nasıl olduğunu bilmiyoruz. Bunlar gerçekten bilgi düzeyleri çok düşük bir kitle mi ? Bunu sınavdan sonra göreceğiz."

Yüzde 30'luk Oran

Sınavda en başarılıların bir yıl önce mezun olan ve bir yılı sınava hazırlanarak geçiren adaylar olduğunu söyleyen Yarımağan, "Mezuniyetin üzerinden 2-3 yıl geçince başarı oranı düşüyor" diyor. Yarımağan geçen yıl son sınıf düzeyindeki 801 bin kişiden 210 bininin bir yükseköğretim programına yerleştiğini ve bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlarda başarının yüzde 50 olduğunu belirtiyor: "Geçen yıl, üniversitede okuyan, ilişiği kesilmiş ve mezun olmuş yaklaşık 242 bin kişiden 98 bini yeniden yerleşmiş. Yani yüzde 30 oranında başarılılar. Son sınıf öğrencilerine göre daha fazla. Mezun olmuş ama yerleşmemiş 693 bin adaydan 299 bini yerleşti. Başarı yüzde 40'ın üzerinde. Bunların içinde bir yıl önce mezun olanlar var ki sınavda en başarılı grup onlar. Üniversiteden mezun olanlara baktığımızda 39 binden 18 bini yerleşti, oran yüzde
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13-Haziran-2008 Saat 20:00
OKS Soru ve Cevaplarının Sırrı
OKS’ye 24 saat kala heyecan dorukta. 120 dakika sürecek sınavda çoğu cevabın sorularda gizli olduğuna dikkat edin. Öncelikli kuralınız soruyu iyi okuyup anlamak olsun. İşte cevapların sırrı
Orgeneral Başbuğ ile 2 veya 3 kez görüştüm' dedi.
HaberBusiness.com Logo
     
                                   
     
       
OKS Soru&Cevaplarının Sırrı

OKS’ye 24 saat kala heyecan dorukta. 120 dakika sürecek sınavda çoğu cevabın sorularda gizli olduğuna dikkat edin. Öncelikli kuralınız soruyu iyi okuyup anlamak olsun. İşte cevapların sırrı



Türkçe testinde vurguya dikkat

ÖRNEK SORU

‘Bugünlerde oğlum; gördüğü, okuduğu, dinlediği her şeyi bir şiirle anlatmak hevesinde. Bir şeyden etkilenmeye görsün, hemen bir köşeye çekilip şiir yazıyor ve yazdığı şiiri, beğenilme-sini isteyen bir havayla uzatıyor. Henüz anlayamayacağı şeyleri ona anlatmak, yazdıklarının çocukça şeyler olduğunu, hevesini ve kalbini kırmadan söylemek zor oluyor. Ama...’ diyen birinin sözlerine aşağıdakilerden hangisi ile devam etmesi beklenmez?

a) Şiir yazmanın bu kadar kolay olmadığını bilmesi gerekiyor.

b) Şiir yazmayı da kendinden öncekiler kadar iyi öğrenmesi gerekiyor.

c) Yine de doğruyu göstermek zorunda hissediyorum kendimi.

d) Bunları anlatmaktan başka çaremin olmadığını biliyorum.

Soruda vurgulanan ve ifade edilmek istenen altı çizilerek belirtilmektedir.

Okuduğunuz cümleyle cevap şıkları arasındaki bağı yakalamanız istenir. Soruda verilen cümlenin anlamını kendi cümlelerinizle bir yere kaydettiğinizde cevabın şıklarda olduğunu göreceksiniz.

Soruların üçte birlik kısmı olumsuz soru kipiyle biter. En çok hata yapılan soru tipleri bunlardır. Sorunun tamamını okumak ve altı çizili soru kökünü elimizdeki kalemle tekrar belirginleştirmekte fayda vardır.

Sorulara açık bir zihinle ve odaklanarak bakmanız sizin soruyu çözmedeki ilk adımı attığınız anlamına gelir.

Size muğlak ve cevabı kesin olmayan sorular sorulmayacaktır. Sorulara şüphe ile bakmayın. Olduğu gibi kabul edin.

Sözel sorularda temel kuralınız, toplam sorunun yarısı kadar sürede çözmek olsun. Çözüm zamanınızı ne kadar aza indirirseniz (sorunun ve soruların tamamını okumak şartıyla) soruları doğru cevaplama ihtimaliniz artar. Acaba diye ikinci kez yöneldiğiniz soruların yanlış çözülme ihtimali fazladır.

Matematik testi kabus olmayacak

YukarIda görüldüğü üzere matematik soruları bu sene de şekilli ve çoklu zekáya uygun gelecek. Özellikle SBS formatına yakın soru tipleri ile karşılaşacağız. Buna göre matematik sorularını yaparken;

Sorunun tamamını okuyup ne istendiğini anlamaya çalışın.

Kendiniz eklemeler ve çıkarmalar yapmayın.

Soruda size verilen bütün verileri kullanın.

Şekilleri doğru anlarsanız sorunun büyük bir kısmını çözmüş olursunuz.

Soru üzerinde çizim ve karalama yapabilirsiniz.

Soruyu kendi anladığını şekilde boş bir yere aktarın. Ancak bu iş kısa sürede olmalıdır. Eğer önceden pratik ettiyseniz aklınızdan da yapabilirsiniz. Ancak gerektiği gibi odaklanmamışsanız bu eksik bilgi alabileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle hata yapmanıza sebep olabilir.

İşlemi yaparken dikkatli olun. Özellikle dört işlemde çarpımları veya bölümleri kalemle yaparak işlemin doğru olmasını sağlayın. Bu işi iki kere yapmayın. Önce aklınızdan yapıp sonra da káğıda dökmeyin.

Yapamadığınız sorularla vakit kaybetmeyin. İşaret koyup sona bırakın.

En zor veya yapamadığınız soruları çözerken mevcut yöntemlerin dışına çıkabilirsiniz. Örneğin soruyu cevap şıklarından deneyerek yanıtlayabilirsiniz. Ancak bu size çok vakit kaybettirir.

En fazla hata olumsuz soruda

Sosyal bilgilerden karşılaşacağımız sorular da yukarıdaki gibi kesin vurguyu içeren sorulardır. Özellikle sorulmak istenen kısmın altı çizilerek sizin soru kökünde nereye bakmanız gerektiğini göstermektedir.

Sosyal soruları genel olarak günlük hayatımızdan alıntılar içerecektir. Bu nedenle çözümüne yönelirken sosyal yaşamınızda gördüklerinizden ve bildiklerinizden faydalanabilirsiniz.

Sosyal bilgiler sorularında en çok hata yapılan kısımlar ‘değildir, olamaz’ gibi olumsuz biten sorulardadır.

Soru kökünün uzun olması sorunun çözümünün daha kolay olacağı anlamına gelir. Bunu gözden kaçırmamalısınız.

Sosyal sorularda en önemli nokta soruları çözmek için kullandığınız zamandır. Bu tür soruları toplam soru sayısınınn yarısı kadar sürede çözmeniz doğru yapma olasılığınızı artıracaktır.

Bilmediğiniz soruları işaretleyip geçiniz. Bunun sosyal sorular için anlamı aslında şudur; haturlayamadığınız bir bilginin sorulduğu bir sorununun o hatırlayamadığınız kısmı bir başka sorunun içindeki bir kelimeyle size çağrışım yapabilir.

Tarih sorularında öncüllü sorular da olacağı için öncülün sizden neyi istediğini sorulardan çıkarmanız işinizi kolaylaştırır.

Asıl ipucu şekillerde

Yukarıda görüldüğü üzere fen grubundan çıkacak sorular şekillerle donatılmış olacaktır. Bu nedenle görsel zekanızı en çok kullanacağınız yer burasıdır. Özellikle verilen şekli doğru analiz etmek sorunun çözümüne çok yaklaşmak anlamına geliyor.

Şeklin dışında soru kökü olarak verilen kısım şekilde görmeniz gerekenleri size metin olarak aktarır. Bu nedenle şekli incelemeden bu metin kısmını okumanız şekilde ne arayacağınızı bilmeniz açısından önemlidir.

Fen grubu soruları mutlaka şekillerle desteklenerek sorulacaktır.

Fen grubu sorularında en çok hataya düşülen nokta soruyu tam anlayamamaktır. Anlamayı yarım gerçekleştirdiğinizde çözümünüz de ona göre yarım olacaktır.

Fen grubu soruları genel olarak bilimsel verilere dayalı matematiksel kesinlikte olacakları için soruda bilimsel otoritelerin ikileme düştükleri bir kural veya bilgi hem sorulmayacak hem de soru da böylesi bir bilgi olmayacaktır.

Fen grubu soruları en çok ‘kesinlikle, en çok, mutlaka’ gibi ifadelerle biter. Bu ifadeler sorunun cevabını yüzde yüz etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu kelimelerin altını soruyu hazırlayanların çizmiş olmasına rağmen siz de mutlaka çizin.

Diğer önemli bir husus şekilli soruları ard arda çözmeyin. Bu şu demektir. Mesela geometri sorularını çözdükten sonra özellikle fen grubundan fizik sorularını çözmeyin. Araya metin ağırlıklı başka bir fen dersinin ‘biyoloji gibi’ sorularını alın. Bu sürekli şekillere bakan göz kaslarınızın yorulmamasını sağlayacak, ayrıca gözünüzün bakış açısında farklılıklar oluşturacağı için doğru yapma ihtimalinizi artıracaktır.

Fen grubu soruları da bu sene SBS tarzında çıkacaktır. Şekil üzerinde yorum yapmanız istenecektir. Bu soru tipleri aslında cevaplarını da içinde barındırır. Yani soruların bu şekilde olması siz öğrencilerimizin işini kolaylaştıracaktır.sultan uçar/Star

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13-Haziran-2008 Saat 20:02
ÖSS'de bu sorular kaçmaz!
ÖSS’ye iki gün kala uzmanlardan önemli uyarı: Hiçbir soruyu hafife almayın. Tek doğru cevap sizi 4 bin kişinin önüne geçirebilir. Net açıklanan soruların altında bir şey aramayın

Öss 2 gün sonra, tam 1 milyon 643 bin aday yarışacak. 113 bin kontenjan artışıyla birlikte sınava giren adayların 700-750 bini üniversiteli olacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın ‘Sorular kolay olacak’ sözleri adayları rahatlatıyor. Ancak eğitimciler OKS’deki gibi birinci patlaması yaşanmasından endişeli.

YÜZDE 20 BELİRLEYİCİ OLACAK
Soruların yüzde 20’si derece yapacak öğrencileri ayrıştırmak için zor gelecek. Ancak kolay soruları çok sayıda aday doğru çözeceği için tek doğru bile önem taşıyor. Pratik Dersaneleri Genel Müdürü Ali Kazım Görücü ile Uğur Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, sınavda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

4 BİN KİŞİYİ GEÇEBİLİRSİNİZ
‘Çözeceğiniz tek soru sizi 4 bin kişinin önüne geçirebilir’ diyen Turgay Polat, şu önemli uyarılarda bulundu: ‘Sözel 2’den 300 puan alan bir aday, 1 Türkçe sorusunu eksik yaparsa yaklaşık 4 bin kişinin gerisinde kalır. Eşit Ağırlık öğrencisinin bir eksik matematik sorusu yapması 3 bin 500, sayısal öğrencisinin fizik, kimya, biyolojiden 1 eksik yapması 3 bin kişinin gerisinde kalması anlamına geliyor.’

OKUMA YAZMA BİLEN ÇÖZER
Sınavda net açıklanan soruların altında bir şey aranmaması gerektiğini ifade eden Ali Kazım Görücü ise şöyle konuştu: ‘Soruların yüzde 20’si zordur. Yüzde 40’ı normal her çocuğun çözebileceği sorulardır. Yüzde 20’si kolay, yüzde 10’u ise çok kolay sorular olacak. Okuma yazma bilen herkes çözer. Bu nedenle net soruların altında bir şey aramaya gerek yok.’

İşte Star gazetesinden Sultan Uçar'ın derleği doğru çözümün püf noktaları

MATEMATİK 1: Bu bölümde size ters gelen, soruları geçme becerisini göstermelisiniz.

MATEMATİK 2: Temel bilgileri tarayan sorulardan oluşur. Moralinizin iyiyse başarınız artacaktır.

TÜRKÇE: Yüzde 85’i okuduğunu anlamaya dayalıdır. Yanıt paragrafın içindedir. Dilbilgisi ortaokul bilgisiyle çözülebilir. Edebiyatta detay sayılacak bilgi istenmez.

TARİH: Sorudaki verilen bütünsel olarak değerlendirilmeli. Çözümde varsayım ya da olasılık kurulmamalı. Soru kökünün olumlu ya da olumsuz olduğu belirlenmeli.

COĞRAFYA: Bilgi ölçmeye yönelik sorulardır. Verilen bilgiler yorumlanarak sonuca gidilmeli. Grafik ya da tablolarda cevabın tabloda olduğu unutulmamalı.

FELSEFE: Soruları doğru yanıtlamak için verilenleri ve sizden ne istendiğini doğru anlamak yeterlidir.

FİZİK: Fizik sorularında sadece bilgi yeterli değil. Sorular dikkatli okunmalı. Uzun sorularda dikkat dağılmamalı.

KİMYA: Her soruda dikkat edilmesi gereken bir, iki ya da üç sözcük vardır. Grafikli sorularda grafiğe sayısal değerler verilerek anlaşılır hale getirilmelidir.

BİYOLOJİ: Canlıyı inceleyen bir bilim olduğu için sorulara herkes rahatça yorum yapabilir. Bu bölümde lise müfredatı dışına çıkılmıyor.

GEOMETRİ: Geometride veriler önemlidir. Kullanılmayacak bilgi verilmez. Yapacağınız işlemden önce işlemin sonuca yönelik olup olmadığına dikkat edin.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13-Haziran-2008 Saat 20:04
Başarılı Bir Sınav İçin Pratik Öneriler
Başarılı bir sınav için, hem doğru şeyler yapmanız hem de doğru düşünmeniz gerekir. Bilginizi sınavda ne kadar kullanabileceğinizi, zihinsel ve duygusal performansınız belirler. Hani bazen deriz ya; �Bugün formundayım. Her şey harika gidiyor� diye. İşte bunun gibi bir durumdur�.

Böyle üstün bir performansı yakalamak için aktif bir çaba harcamak gerekir. Çünkü başarısız insanlar karşılaştıkları sorunlar karşısında kendilerini problemlerin akışına bırakır, başarılı insanlar ise bu problemlerin üzerine gider ve üstesinden gelmeye çalışır.

Bu nedenle aşağıda aktardığımız önerileri uygulamak, sınavda sizin zihinsel ve duygusal performansınızı artırmanız ve beyin gücünüzü en üst seviyede kullanmanızı sağlar�

Önceki iki yazımda, �Etkili Sınav Teknikleri� ve �Sınav Stresi İle Nasıl Başedebiliriz� konularını detaylı bir şekilde ele almıştım. O yazıları okumayan okuyucularımızın buradaki önerilerimizi okumadan önce o iki yazıyı okumalarını öneririm.

Sınavdan bir gün önce neler yapmalı?

Bir gün öncesinde ders çalışabilirsiniz.. Bu çalışma, çok yoğun, zihni yorucu bir çalışma olmamalı. Amaç; beynimizi boş bırakmamaktır. Örneğin, edebiyat, tarih, coğrafya� gibi yakın hafıza, ezber derslerinden birine ya da bir kaçına toplam 3-4 saatliğine, bir kez daha hızlı bir şekilde göz atabilirsiniz.
O gün sabah erken kalkın ve gündüz uyumayın.
Kimseyle sınav hakkında konuşmayın.
Çevrenizdeki stresli insanlardan uzak durun.
Kahve, çay ve kafeinli ve enerji içeceklerden uzak durun. Kafeinli içecekler stres oranınızı artırır.
Bol su için. Su zihni diri tutar.
Akşama doğru, açık havada güzel manzaralı bir yerde uzun bir yürüyüş yapın. Yürüyüş sizi rahatlatır, zihninizi dinlendirir ve gece iyi bir uyku almanızı sağlar.
Akşam evde ya da sinemada komedi türü bir film izleyebilirsiniz. Gülmek en rahatlatıcı faaliyettir.
Akşam kendiniz için uygun ve normal bir zamanda yatın� Yani ne erken ne de geç olmalı.

İyi bir uyku için neler yapmalı?
Sıcak bir duş alın.
Nefes egzersizi yapın:
Bir birim zamanda ağızdan diyafram nefesi alın
İki birim zaman içinde tutun
Dört birim zamanda ağızdan yavaşça verin.
Bunu 5-10 dakika yapmak sizi çok rahatlatır.

Kas eksersizi yapın:
Kasları bölgesel olarak sırayla yavaşça gerip serbest bırakarak yapılır..
Örneğin el kaslarını yavaşça gerip serbest bırakmak. Sonra kol kaslarını, omuz kaslarını sonra sırayla vücudun bütün kaslarını gerip yavaşça serbest bırakmak büyük bir rahatlama sağlar.
En önemli kaslar, alın, göz, yüz, çene ve omuz kaslarıdır. Bu kasları gevşettiğinizde vücudunuzu daha rahat gevşetebilirsiniz.
Kültür � fizik özellikle streching (gerinnme) hareketleri yapın.
Süt, ıhlamur, adaçayı, yoğurt, ılık - süt bal karışımı gibi içecekler ve yiyecekler iyi bir uyku almanızı sağlar.
�Şimdi yatacağım ve harika bir uyku almış olarak kalkacağım� düşüncesiyle yatın. Şunu hiçbir zaman unutmayın uykunuz gelirse zaten doğal olarak uyursunuz. (Bu konuda bir sorun yaşarsanız uyku ile ilgili yazdığım yazıdaki egzersizi uygulayabilirsiniz)

Sınav sabahı neler yapmalı?

Sabah, ne geç ne de erken kalkın. Salona alınma sürenizden yarım saat önce orda olacak şekilde kalkış saatinizi ayarlayın.
Sabah ılık su duş alın. Özellikle kollarınızı, ayaklarınızı ve yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Soğuk su sizi dinçleştirir.
Yukarda belirttiğimiz, nefes, kas ve kültür - fizik egzersizleri yapın.
İyi bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda, ceviz, bal, kuru üzüm, incir, fındık, gibi yiyecekler faydalıdır. Yağlı yiyecekler ve yoğurt yemeyin..

Yanımızda neler olmalı?

Su ve kolonyalı mendil bulundurun. Giriş kartınızı zaten almışınızdır.

Sınav yerine kiminle ve ne zaman gidelim?

Sınav yerine sizi rahatlatan, motive eden kişilerle gidin. Sizi olumsuz etkileyen kişilerle gitmeyin.
Sınav salonuna girişten 30 dakika önce orda olun.
Okul bahçesinde, mümkün olduğunca çevrenizdeki stresli insanlardan uzak durun.

Sınava başlamadan önce neler yapalım?

Mutlaka tuvalet ihtiyacınız olsun ya da olmasın, tuvalete gidin.
Suyunuzdan için
Derin nefes alın beyninize yeterince oksijen göndermek için biraz içinizde tutun ve verin.
Sınav kitapçığı dağıtıldığında hemen açmayın. Kitapçığa cesaretle bakın, sizi hedefinize ulaştıracak, bunca emeğinizin karşılığını alacağınız araç ellerinizde. Zihninizde sınav küçülsün siz büyüyün. Çünkü sizler sınavdan daha büyük ve daha güçlüsünüz. Büyüklüğünüzün ve gücünüzü fark edin.

Sınav için en iyi düşünce

Sınav için en iyi düşünce; �Bu benim en iyi sınavım olacak ve elimden gelinin en iyisini yapacağım, yapabileceğimin en iyisini yapacağım� düşüncesidir.
Bu düşünce size hem zihinsel hem de duygusal olarak en iyisini yapmanıza odaklar ve beyin gücünüzü en üst seviyede kullanmanızı sağlar.
Kendinize pozitif telkinlerde bulunun
Bir duyguyu yaşamak için önce o duyguyu hatırlamak gerekir. Ve hangi duyguyu hatırlarsanız o duyguyu yaşarsınız. Bu nedenle, sınav süreci içerisinde kendinize hep pozitif ifadelerde pozitif telkinlerde bulunun. Yani; �Rahat ol. Sakin ol. Kendine güven. Her şey güzel olacak, kontrol bende� gibi telkinlerde bulunun. Çünkü insanlar telkinlerle kendilerini açarlar ve aşarlar, telkinlerle kendilerini kilitlerler�
Asla negatif telkinde bulunmayın ya da başkalarının negatif telkinde bulunmasına izin vermeyin. Yani kendi kendinize �stres yapma, endişelenme� derseniz, daha fazla strese girer, daha fazla endişelenirsiniz. Çünkü beynimiz negatif talimatları algılayamaz.
�Ya olmazsa� düşüncesini erteleyin
�Ya olmazsa� düşüncesini sınavdan sonrasına atın gitsin. Onu olmadığı zaman düşünürsünüz, şimdi olabileceğini düşünün ve olması için ne gerekiyorsa onu yapın.

Asla vazgeçmeyin!

Sınavda hiçbir zaman ve asla vazgeçmeyin. Sonuna kadar dayanın. Gücünüzün sonuna kadar mücadeleye devam edin.
Unutmayın; en kritik zamanlarda en az iki seçeneğiniz vardır. Biri; pes edip bırakmak ki; gerçek yenilgi budur. Bir diğeri; sonuna kadar dayanmak ve asla vazgeçmemektir.
Kendinize küçük hata yapma payı bırakın
Kendinize gayet insani, küçük hata yapma payı bırakın. Çünkü herkes hata yapabilir. Bu çok doğal ve normal bir durumdur. Mükemmeliyetçi olmayın.

Son söz:

Bu benim en iyi sınavım olacak ve elimden gelinin en iyisini yapacağım.
Her şey gönlünüzce olsun, Tanrı yardımcınız olsun!!!

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz