gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sınavlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ÖSS Adaylarına...

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ÖSS Adaylarına...
    Gönderim Zamanı: 05-Haziran-2008 Saat 12:36
ÖSS Adaylarına Önemli Uyarı...



ÖSMY Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, 15 Haziran'daki ÖSS'ye girecek adaylara çok önemli bir uyarıda bulundu.

Saint Benoit Lisesi'nde düzenlenen ''Türkiye'de Üniversiteye Giriş Sisteminin dünü bugünü ve yarını'' konulu konferansta konuşan Yarımağan, Türkiye'de üniversiteye giriş sisteminin tarihçesini ve mevcut sistemi anlattı. Yarımağan, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) ''sınav yapıldıktan sonra sınav sisteminde bazı değişiklikler yapılacağı'' şeklinde açıklamada bulunulduğunu hatırlatarak, bugünkü sistemin yürürlükte daha ne kadar kalacağının belli olmadığını, ancak çok radikal değişiklikler beklemediğini söyledi.

Örgün yüksek öğretim programına yerleştirilebilmek için ÖSS'de 185'in baraj olduğunu anımsatan Yarımağan, 2007 yılında bu barajı 604 bin öğrencinin geçtiğini, ancak çeşitli nedenlerle kontenjanların doldurulamadığını belirtti. Yarımağan, zaten sınırlı olan kontenjanların boş kalmaması düşüncesiyle 185 puan barajının indirilmesi üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade etti.

YÖK'ün bu yıl kontenjanları da artırdığını dile getiren Yarımağan, böylece bu yıl en az 100 bin öğrencinin daha üniversiteye girme şansını yakalayacağını vurguladı. Ünal Yarımağan, liselerin 4 yıla çıkarılması nedeniyle 2008-ÖSS'ye başvurularda 400-500 bin civarında düşüş beklediklerini, ancak eski mezunların başvurularındaki artış nedeniyle aday sayısında geçen yıla göre sadece 130 bin civarında azalma olduğunu bildirdi.

CEP TELEFONLARI

Prof. Dr. Yarımağan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu senenin en önemli konusu, cep telefonu ile sınava gelmeyiniz. Çünkü cep telefonları ile baş edemiyoruz. Bir binada bin kişi sınava giriyorsa hepsi cep telefonu ile geliyor. Oradaki yetkililerin bu telefonları teslim alması, emanete koyması ve sonra karıştırmadan vermesi gerekiyor. Binbir türlü zorluk çıkıyor. Bazı adaylar telefonlarını vermeden içeri giriyor. Teknoloji günümüzde maalesef iyi yönlerinin yanı sıra kötü amaçla da mesela kopya çekmek için de kullanılabiliyor. Onun için bu sene cep telefonu ile sınava gireceğiniz binaya gelmek yasak. Cep telefonu ile gelirseniz sizi binaya almayabilirler. Emanete de almayacaklardır.''

Ünal Yarımağan, bu sene yaptıkları bir değişikliğin de öğrencileri boy ve kiloları ile uyumlu yerlerde sınava almaya çalışmak olduğunu belirterek, ''Çünkü geçmiş yıllarda 120 kiloluk 190 santimetre boyunda bir aday ilköğretim 1. sınıf sırasına denk gelebiliyor ve çok ciddi sıkıntı çekebiliyordu. Oturma yerinin numaralanmasını ve soru kitabının dağıtımını bilgisayar ile yaptık. Size Ankara'nın söylediği soru kitabı türünü vermeleri lazım. Kapıda nereye oturacağınız Ankara'dan gönderilen çizimler üzerinde yazılı olması lazım. Bunlara dikkat edin. Sınavdan birkaç gün önce mutlaka sınava gireceğiniz yeri gidip görün ki sınav sabahı panik yaşamayın'' şeklinde konuştu.

SINAVA GİRİŞ BELGELERİ

ÖSYM Başkanı Yarımağan, giriş belgelerinin dökümlerinin yapılmaya ve gönderilmeye başlandığını da dile getirerek, ''Sınava giriş belgeleri gönderilmeye başlandı. 2-3 gün öncesine kadar bekleyin. Gelmeyen olursa her sınav merkezinde belge çıkartmak mümkün'' dedi. İstanbul'da Üsküdar ve Beyazıt'ta belge çıkartılabileceğini anlatan Yarımağan, sınav belgelerinin 1 haftadır ve belli yörelerden başlanarak gönderildiğini söyledi. Yarımağan, belgelerin dökümünün sürdüğüne dikkati çekerek, ''Bizim amacımız dökümlerin en geç 7-8 Haziran'a kadar tamamlanması ve 10 Haziran'a kadar postaya verilmesi. İstanbul daha dökülmemiş bile olabilir'' diye konuştu. Eski mezunların bu yıl sınava yoğun başvuruda bulunduklarını ve büyük olasılıkla bir yerlere yerleşeceklerini dile getiren Yarımağan, bu nedenle gelecek yıl sınava ilk kez girecek olan son sınıf öğrencilerinin şanslarının daha yüksek olacağını vurguladı.

''EN ŞANSSIZ GRUP SOSYAL BİLİMLER OKUYANLAR''

Yarımağan, üniversiteye girme açından en şanssız grubun genel liselerin Sosyal Bilimler alanında okuyan öğrenciler olduğuna dikkati çekerek, bölümlerin genellikle Fen Bilimleri veya Matematik-Türkçe testlerini içeren Eşit Ağırlıklı puan türüne göre öğrenci almayı tercih ettiklerini anlattı. Fen Bilimleri alanında okuyanların üniversiteye girme şansı en yüksek olan kesim olduğunu, ikinci sırada Türkçe Matematik alanının geldiğini dile getiren Yarımağan, Türkiye'de diğer bölümlerde başarılı olamayanların sözelde okuduklarına dair yanlış bir inanış bulunduğunu, bu nedenle psikoloji ve sosyoloji bölümlerinin bile Sosyal Bilimler yerine Eşit Ağırlıklı puan türüne göre öğrenci almak için başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Sınava başvuranlar ile herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilenler arasındaki farkın giderek açıldığına işaret eden Yarımağan, üniversitelerin kontenjanlarının, altyapıları düzeltilerek artırılması gerektiğini söyledi. Sınavsız öğrenci alan bölümlerin sayısının da çoğaltılması gerektiğini belirten Yarımağan, Türk Dili ve Edebiyatı veya Fizik gibi bölümlere isteyenlerin sınavsız alınmaları gerektiğini söyledi.

''ÜNİVERSİTE BİTİRME ORANI YÜZDE 25'LERDE''

Ünal Yarımağan, Türkiye'de son rakamlara göre her bin kişiden 457'sinin orta öğretimi bitirdiğini, bunlardan 372'sinin örgün veya açık öğretime girme şansını yakaladığını, 372 kişiden 246'sının mezun olduğunu söyledi. Türkiye'de liseyi bitirme oranının yüzde 50, üniversiteyi bitirme oranının da yüzde 25'lere yaklaştığını belirten Yarımağan, Avrupa ülkelerinde üniversite bitirme oranının yüzde 50 civarında bulunduğunu Japonya ve ABD'de bu oranın çok daha yükseklerde olduğunu sözlerine ekledi.
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13-Haziran-2008 Saat 19:57
ÖSS'de bu uyarıya dikkat!.. Cep telefonu ile binaya girilmeyecek, sınavda cep telefonu üstünde kalanların sınavı geçersiz sayılacak.

ÖSS heyecanı başladı. 1 milyon 530 bin genç, üniversite öğrencisi olabilmek için ter dökecek.

CEP TELEFONU SINAVI İPTAL ETTİRECEK
Cep telefonu ile binaya girilemiyeceğine de dikkat çeken Yarımağan, refakatinde birisi olmayan adayların cep telefonsuz sınav yerlerine gitmeleri gerektiğini vurguladı. Cep telefonu üzerinde kalan adayların sınavının iptal edileceğini ifade eden Yarımağan, "Adayların mağdur olmamaları için bu konuya dikkat etmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLER BU SENE DAHA ŞANSLI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2008 ÖSS'ye girecek adayların, geçen sene girenlere göre daha şanslı olduklarını söyledi.

SINAV GEÇEN SENEDEN KOLAY OLACAK

Yarımağan, 185 ve üzeri puan alan aday sayısını artırmaya yönelik bir formül üzerinde çalıştıklarını da belirtti.

Bu yılki aday sayısında 130 bin gibi bir azalma yaşandığını açıklayan Yarımağan, "Azalma nedeniyle sınava gireceklerin ortalama yerleşme olasılıkları daha yüksek olacak" dedi. Bu yılki soruların geçen yıla benzerlik gösterdiğini belirten Yarımağan şöyle konuştu; "Herkesin cevaplayabileceği 'kolay ' soruların yanı sıra 'biraz daha zor' ya da 'çok zor" olanları var. Bu sene zorluk düzeyi geçen seneden kolay diyebiliriz."

GİRİŞ BELGESİNİ UNUTMAYIN

Adayların mağdur olmaması için, sınav giriş belgelerini yanında bulundurması gerektiğini söyleyen Yarımağan, "Adayların, sınav giriş belgesinin aslı olmadan sınava girmeleri mümkün değil. 151 merkezimizde de bu belge çıkartılabiliniyor" diye konuştu. Üniversite adaylarına, birkaç gün öncesinden sınava girecekleri binayı görmeleri tavsiyesinde bulunan Yarımağan, "Böylece pazar sabahı bir telaş yaşamazlar" dedi.

SONUÇLAR 10-15 TEMMUZ ARASINDA AÇIKLANACAK

Yarımağan adayların sınav esnasında daha rahat etmeleri için elverişsiz salonları kullanım dışı bıraktıklarını ve öğrencileri boy ve kiloya göre sınava almaya çalıştıklarını aktardı. Sınav sonuçlarının 10-15 Temmuz arasında açıklanacağını kaydeden Yarımağan, Temmuz'un 20'sinden sonra tercih işlemlerinin başlayacağını, Ağustos ayının ilk yarısında da yerleştirme sonuçlarını açıklayacaklarını belirtti.
Yukarı Dön
love_angel Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 23-Mart-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 288
  Alıntı love_angel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06-Temmuz-2008 Saat 17:23
össye girerken yardımcı olacağına inanıyorum
●●квя●●««Milletin lafıyla coşana kalbimin adımıyla koşmam gururumu hiçe sayıp kötü konuşana ölüyorm dese de bakmam!!!»»●●квя●●
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz