gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Öğrenci Dünyası
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ÇÖLLEŞMEYE ADIM ADIM

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
kara++kurt Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20-Mart-2007
Konum: Erzurum
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 130
  Alıntı kara++kurt Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ÇÖLLEŞMEYE ADIM ADIM
    Gönderim Zamanı: 28-Ağustos-2007 Saat 16:42
Ağrı, Cilo, Süphan ve Kaşgar dağlarının bir kısmında kalan çok az miktardaki buzulun son 1.5 yılda yüzde 1 daha eridiği tahmin ediliyor. Buzullardaki erimeyle çölleşmeye adım adım yaklaşılğı belirtiliyor.
“Küresel Isınma Açısından Süphan ve Cilo Dağlarında Buzul Morfolojisi Araştırmaları Projesi” ile bölgemizinçölleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyan Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ökkeş Kesici, bölgemiz'deki tüm buzul noktalarındaki son durumu ortaya çıkarabilmek için projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesini bekliyor. Kesici, yaptığı açıklamada, bulunduğumuz coğrafyanın 120 bin yıla kadar uzanan “Buzul Dönemi” yaşadığını, bu süreçte ısınma dönemleri yaşandığını ve kalıcı kar sınırının düştüğünü belirten Kesici, bunun sonucunda dağların zirvelerinde, büyük kar yığını veya kütle halinde, örtü, vadi ve çukurlara yerleşmiş şekilde buzullara rastlandığını kaydetti.
Kesici, bu durumun tespiti için 2002 yılında gerçekleştirdikleri buzulların gelişimiyle ilgili ön araştırma niteliğindeki “Küresel Isınma Açısından Süphan ve Cilo Dağlarında Buzul Morfolojisi Araştırmaları Projesi”'nin coğrafya genelindeki buzulların yok olma sürecine girdiğini ortaya çıkardığını vurguladı.
Projeyle bölgemiz'deki iklim değişimlerinin “yön açısından” ne durumda olduğunu ortaya çıkardıklarını anlatan Kesici, “ürkütücü” verilere ulaştıklarını ancak, devamının gerçekleşmesi halinde küresel ısınmanın ülkemize etkisi ve bulunulan nokta konusunda ciddi bilgiler sağlamanın mümkün olabileceğini dile getirdi.
Kesici, TÜBİTAK tarafında “ön proje” desteği sağlanan 4 yıl süren çalışmada tüm hava fotoğraflarını detayıyla incelediklerini, buzulların değişimini haritalardan 3 dönem halinde ve 107 yıllık zaman dilimi içinde gözlemlediklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Projeyi sunduğumuz dönemde, Süphan ve Cilo dağlarındaki buzulların yüzde 97'si erimiş durumdaydı. Ağrı, Cilo, Süphan ve Kaşgar dağlarının bir kısmında çok az buzul kalmış, Erciyes ve Aladağlar'daki buzullar ise tamamen yok olmuştu. Ülke genelindeki az sayıda buzulun da son 1.5 yılda yüzde 1 oranında eridiği tahmin ediliyor. Bu bölgemiz'de çölleşmeye adım adım yaklaşıldığını gösterir. Buzullardaki erime şiddetle ısındığımızın delilidir. Araştırmayı tamamlarsak, çevresel yatırımlar da nasıl hareket edilmesi gerektiği yönünde fikir verebiliriz.”


Hayat ,tesadüflerin güzel renkleriyle boyanmiş bir tablodur.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz