gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Genel Kültür
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İLGİNÇ MESLEKLER....

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
kara++kurt Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20-Mart-2007
Konum: Erzurum
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 130
  Alıntı kara++kurt Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İLGİNÇ MESLEKLER....
    Gönderim Zamanı: 14-Mayıs-2007 Saat 14:40
Neler var?
İstihdam ve eğitim politikaları ve bu politikalara dayalı olarak hazırlanan plan ve programların sağlıklı ve günün koşullarına göre hazırlanmasına yardımcı olmayı hedefleyen Meslekler Sözlüğü, ayrıca, "İşgücü piyasasına ve işsizlere ilişkin istatistiksel verilerin sağlam ve sağlıklı bir şekilde hazırlanmasına, iş analizleri çalışmalarının objektif olarak yapılmasına ve işsizlikle ilgili sorunlara doğru teşhis konulmasına" olanak sağlıyor. Sözlükte yer alan ilginç bazı meslek adları ve tanımları şöyle:
İmbikçi: Ağaçların kesilip devrildiği yerlerde odun parçalarından, buhar distilasyonu vasıtasıyla ham terebentin çıkaran bir nevi imbik kazanını çalıştıran kişi.
Nehir sürücüsü: Tomrukları suya yuvarlayıp, nehirden aşağı yüzdürerek sevk mahalline ulaşmalarını sağlayan, uzak taşımacılık için tomrukları demetler haline getiren kişi.
Yoğurucu: Lastik imalinde kullanılan hammaddeleri yoğuran, karıştıran veya ısıtan bir makineyi çalıştıran kişi.
Tarak fırçacı: Tarak makinesinin temizliğini yapan, temizlik sonrasında toplanan telef olmuş pamukların kullanımı için ilgili bölümlere sevk eden nitelikli kişi.
Kırkıcı: Kırkım zamanı koyunların yünlerini kırkım makinesiyle kırkan kişi.
Yangından mal kurtarma mütehassısı: Yangınlar sırasında ve yangınlardan sonra eşyaları koruyan ve kurtaran kişi.
Meydancı şefi: Konaklama vb. İşletmelerde genel alanların temizliği, düzeni ve bakımıyla ilgili işlerin ve sorumlu olduğu personelin kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişi.
Maçacı: Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, geleneksel yöntemlerle döküm yapılan işletmelerde maça kumu, maça iskeleti ile maç asandığı hazırlama ve maça yapma bilgi ve becerisine sahip kişi.
Perdahçı: Teleskop, tüfek, nişangah dürbünü, fotoğraf makinesi vermikroskop gibi hassas optik aletler de kullanılacak mercek, prizma ve diğer optik elemanları pek hassas toleransına kadar makineyle perdahlayan kişi.
Klişeci: Üzerine fotoğraf kopya edilmiş metal plakaları asitle yıkayıp baskı klişesi haline getiren kişi.
Hamurkar: Hamurkar, un, su, tuz ve maya ile katkı maddelerini yoğurmak ve unlu mamüllerin üretimi için gerekli hamuru hazırlamak ile ilgili işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişi.
Kültürcü: (süthane/mandıra) Tereyağı, krema, peynir ve diğer maddelerin imalinde kullanılacak ana kültürü yaparak bundan bakteri kültürü çıkaran kişi.
Bükücü: Ağaç parçaları elle veya makine ile buhara tutarak büken kişi.
Su verici (metal): Sertleştirilmiş çelik eşyayı fırında tekrar ısıtmak ve soğutmak suretiyle metali daha sert, daha dayanıklı veya daha esnek bir hale getiren kişi.
Kavurucu: Dönen sıcak bir silindirde kakao tohumunu kavuran kişi.
Beden işçisi: Bu grup, taşıma, kaldırma, istifleme, kürekleme, kazma ve benzeri işleri kol gücü ile kazma, kürek, el arabası ve sokak süpürgesi gibi basit işçilik aletlerini gerekli yerlerde kullanarak çalışan kişi.
Hayat ,tesadüflerin güzel renkleriyle boyanmiş bir tablodur.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz