gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji ve Tasarım > Teknoloji ve Tasarım 8 > Yapım
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Yaratıcılık kriterleri

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Yaratıcılık kriterleri
    Gönderim Zamanı: 30-Nisan-2007 Saat 00:03
Yaratıcılık konusunda bilim adamlarının hemfikir olduğu bazı konuları maddelersek,

1. Yaratıcılığın ilk uyarıcıları ailede verilir.
2. Yaratıcılık için en iyi ortam demokratik olandır.
3. Baskıcı aileler çocuğun düşünmesi için fırsat vermemektedir. Düşünmesi için fırsat verilmeyen çocukta yaratıcılığın gelişmesi beklenemez.
4. Tek bir “ doğru cevap” olması gerektiği anlayışı geleneksel ailelerde çok yaygındır. Oysa her sorunun birçok doğru cevabı olabilir. Çocuğun bu cevapları kendisinin bulması ve verdiği cevaba saygı duyulması yaratıcılığı olumlu etkiler.
5. Çocuklara kalıplaşmış, hazır bilgiler vermek yerine o bilgilere kendisinin ulaşması sağlanmalıdır.
6. Çocuğun farklı görüşleri pekiştirilmelidir.
7. Birden fazla cevabı olan sorular sormak yararlı olacaktır.
8. Zıtlıklardan yararlanılabilir.
9. Esnek düşünce desteklenmelidir.

Yapılan açıklamaları ve programın felsefesini kısaca kısaca özetlersek:
günümüzde herkesin kabul ettiği kaçınılmaz bir gerçek vardır. O da çocuklarımızın yaşayacağı zamanın bizim yaşadığımız zamandan çok farklı olacağıdır. Bu noktadan hareket ettiğimizde çocuklarımızın kazanması gereken bilgi, beceri ve tutumlar da mutlaka farklı olacaktır. Araştırmalar, çocuklarımızın yaşayacağı zamanın en belirgin özelliğinin başkalarının ürettiklerini kopyalamak olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Gözlem, sorgulama, araştırma, değerlendirme ve yaratıcılık gibi teknoloji ve tasarım için gereken zihinsel süreçleri yeterince aktif hâle getirmeyen, tekdüze çalışmalarla, sadece el becerisini geliştiren yaklaşımlarla yarının dünyasında yaşayacak insanların beklentilerini karşılamak mümkün değildir. Bu amaçla çocuklar, ihtiyaçlar ortaya çıkmadan tahmin etme ve farklı sorunları yakalama, bunlara yaratıcı çözümler geliştirme, tasarım hâline getirme, tasarımın üretim aşamalarını belirleme ve üretme becerisi kazanmalıdır.

Tüm bunların ışığında Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı’nın gelecek nesillerin yaşayacakları çağın ihtiyaçlarına cevap vermesi amaçlanmıştır. Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretim programı ve kılavuzu incelendiğinde, Teknoloji ve Tasarım dersinde ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı, hazır proje setleri vb. öğrencilerin çalışmasıyla ortaya çıkarılmayan yazılı, görsel, işitsel ve diğer üç boyutlu eğitim araçlarının kullanılmaması gerektiği anlaşılacaktır. Program bireysel beklenti, ilgi ve ihtiyaçlara göre farklı tasarımların ortaya çıkmasını öngörmektedir. Dolayısıyla tasarımları gerçekleştirmek için yapılacak etkinliklerde kullanılacak materyaller bireysel farklılıklara göre çeşitlenecek ve tek tip olmayacaktır.


Aksi uygulamaların, programın öğretim yaklaşımı ile çelişeceği gibi hepimizin şikâyet ettiği ezberci eğitim, kopyacı eğitim vb sorunların çözümüne de katkı sağlamayacaktır.

Öğretmenlerimiz yalnız bırakılmış değildir. Programın hazırlanmasında da birlikte çalışılan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) web sitelerinden, öğretmen ve öğrencilerimiz internet üzerinden ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri temin edebileceklerdir.


Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
oki Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 17-Nisan-2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 34
  Alıntı oki Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18-Nisan-2008 Saat 10:42
güzel bir sunu olmuş teşekkür ederim
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz