gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Teknolojik Gelişmeler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Teknoloji Dvd lerde Hızla İlerledi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Teknoloji Dvd lerde Hızla İlerledi
    Gönderim Zamanı: 30-Mart-2007 Saat 12:34
Teknoloji Dvdlerde Hızla İlerledi

Teknolojinin gelişmesi hızlı adımlarla gidiyorken bunları takip etmek mümkün bile olmuyor. Şimdide depolama birimlerinden dvdlerin kapasiteleri ve yeni yüzleriyle piyasaya çıktı. El yakan çok pahalı bir teknoloji olsada çok yakında hayal bile olarak göreceğimiz bu birimleri evlerimizde kullanacağız buna inanıyorum.

Bbiçe®

Japon samuraylar DVD’de kılıçları çekti






MEHMET SAKİN

Teknoloji geliştikçe ihtiyaçlar da değişiyor. Eskiden çektiğimiz fotoğraf karelerini karta bastırıp albümümüzde saklarken filmlerini de ‘ileride lazım olur' diye arşivliyorduk. Şimdilerde dijital makinelerle çektiğimiz fotoğrafların az bir kısmını karta bastırıyor, daha çok ekranda izlemeyi tercih ediyoruz. Film veya kaset sıkıntısı olmadığı için de Japonlar gibi her gördüğümüz anı ölümsüzleştirmek adına videomuzla kaydediyor, dijital fotoğraf makinemizle çekiyoruz. Her geçen gün çözünürlüğü artan cep telefonuyla çektiğimiz görüntüler de artık az yer kaplamıyor. Saklayacak yer bulamadığımız fotoğraf, video ve müziği arşivlemek istediğimizde geniş hafızalara ihtiyaç duyuyoruz.

Önceleri bilgileri disketlerde saklıyorduk. Ardından bir disketin 400 katı veri depolayabilen CD'ler çıktı. Arşivlemede büyük bir boşluğu dolduran CD'ler ise yerini kapasitesi 6 kat daha fazla olan DVD'ye bırakıyordu ki HD DVD ve Blu-ray (BD) DVD alternatifleri çıktı. CD'yi teknoloji müzesine göndermek üzere olan DVD'nin HD ve BD versiyonları henüz yaygınlaşma safhasında. DVD üzerine kırmızı lazer yerine mavi ile yazdığı için Blu-ray ismi verilen teknolojinin pazarda kısa zamanda yaygınlaşması bekleniyor. Sebebi de bundan sonra üretilen filmler bir CD'ye sığmayacak. Film ve müziği yüksek kalitede olduğu için birkaç Gigabyte (GB) yer kaplayacak. Mevcut bir DVD 4 buçuk GB boyutunda veri taşıyabilirken, BD 25 GB'tan, HD ise 15 GB'tan kullanıma sunuldu. Çift taraflı yazıldığında ise 50 GB veri sığıyor. Bu kapasite 50 GB ile de sınırlı kalmayacak, kısa zamanda daha da yükselecek.

Tüketiciye 25 GB'tan sunulan BD ile 15 GB ile piyasaya çıkan HD arasında 80'li yıllarda VHS ve Beta kasetlerde olduğu gibi pazarda yer edinme yarışı yaşanıyor. O günleri hatırlayanlar bilir; film endüstrisinin VHS'den yana tavır alması üzerine Beta kasetler pazarda beklediği başarıyı elde edememişti. Yine yarışın galibini film ve müzik endüstrisi belirleyecek gibi. Aralarında Apple, Dell, HP, JVC, LG, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sony ve TDK'nın da yer aldığı 170 kadar marka BD'yi tercih edeceklerini açıkladı bile. Yeni teknolojinin önemli oyuncularından Sony önümüzdeki dönem bazı filmleri BD ortamında satışa sunacak. Warner Bros, MGM, Sony Pictures ve Fox gibi film ve medya devleri de BD kulvarında yer alıyor.

BD'nin en büyük rakibi HD'yi destekleyen markaların başında ise Toshiba , NEC , Microsoft ve Intel geliyor. HD, pazara 15 GB veri depolama alanıyla girdi. Kapasite olarak BD'nin gerisinde kaldı; ama kullandığı lazer teknolojisi mevcut DVD teknolojisiyle aynı olduğu için maliyet bakımından daha avantajlı olduğu ifade ediliyor.

Her iki DVD teknolojisi de kendi standartlarını pazara yerleştirip söz sahibi olmak istiyor. Bu rekabet ortamında fiyatların düşeceğini ve tüketicilerin kârlı çıkacağını söylemek mümkün. BD üretimi yapan markaların başını ise Verbatim, TDK, Maxwell, JVC, LG, Panasonic, Philips ve Sony çekiyor.

Tırnaktan biraz büyük olan ve daha çok fotoğraf makineleri ile cep telefonlarında kullanılan SD kartlarda yaşanan yarış devam ediyor. Her ikisi de Japon markası olan Sony ile Toshiba arasında yaşanan format savaşının galibinin kim olacağı merak konusu.

Her iki teknolojinin de okuyucu ve yazıcı fiyatları tüketicinin alabileceği seviyeye inmedi. BD yazıcılar 1.000 YTL'nin üzerinde bir fiyatla Türkiye pazarına sunulurken 25 GB kapasiteli bir diskin fiyatı ise 40 YTL civarında. Piyasada yaygın olarak kullanılan normal DVD yazıcılar 60 YTL, DVD ise 1 YTL'den satılıyor. Fiyatlar mukayese edilemeyecek kadar yüksek, aralarında adeta uçurum var.

alıntıdır.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
ykp_bjk Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 19-Şubat-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 73
  Alıntı ykp_bjk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07-Nisan-2007 Saat 10:04
bi ara bilkent üniversitesinden bir hoca negatif indiksli madde bulduğunu söylemişti.bu bilimtenikte de çıkmıştı.eğer bu proje kabul edilirse dvd lerin yanlış hatırlamıyorsam 100 katı falan olan cd ler yapılabilecekti.sonu ne oldu bilmiyorum_?
ALAYINA İSYAN...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz